Πολιτική | 13.11.2010

Αντίστροφη μέτρηση για τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι

Τις τελευταίες ημέρες της Πομπηίας θυμίζει η πολιτική σκηνή στην Ιταλία. Η αντιπολίτευση καταθέτει πρόρταση μομφής και καλεί τον Μπερλουσκόνι σε παραίτηση

Σφίγγει επικίνδυνα ο κλοιός γύρω από Σίλβιο Μπερλουσκόνι, που με τις ερωτικές του περιπέτειες και τις δηλώσεις του έχει εξοργίσει πολιτικούς και πολίτες στη χώρα του, Αυτή τη φορά δεν πρόκειται βέβαια για ένα νέο ερωτικό σκάνδαλο αλλά για πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησής του που κατάθεσαν στη Βουλή χθες δυο κόμματα της αντιπολίτευσης επιδιώκοντας την παραίτηση του ιταλού πρωθυπουργού. Πιέσεις υφίσταται ο Καβαλιέρε και από τον άλλοτε εταίρο του και νυν ορκισμένο εχθρό του, τον πρόεδρο της Βουλής Τζιανφράνκο Φίνι, που προανήγγειλε για την ερχόμενη Δευτέρα, την αποχώρηση 4 μελών της κυβέρνησης, βουλευτών που πρόσκεινται στο νεοϊδρυθέν κόμμα του.

«Να παραιτηθεί»

Περίγελος η ερωτική του ζωήΠερίγελος η ερωτική του ζωήΈπειτα από όλες αυτές τις εξελίξεις η πολιτική κρίση στην Ιταλία μοιάζει με ρωμαϊκά ερείπια. Μάλιστα ο υπουργός Πολιτισμού Σάντρο Μπόντι κλήθηκε να απαντήσει στην «Όχι, απλά είμαι πεπεισμένος ότι βιώνουμε τους τελευταίους σπασμούς της πολιτικής τάξης», απάντησε ο Μπόντι. «Κι όταν τους ξεπεράσουμε, η χώρα αυτή θα περάσει στα χέρια εκείνων που ξέρουν να κυβερνούν».
Αλλά τι εννοούσε ο υπουργός Πολιτισμού με τους τελευταίους σπασμούς της πολιτικής τάξης; Μήπως και τον πρωθυπουργό του, τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι; Ο Μπόντι άφησε την ερώτηση ανταπάντηση. Στο κυβερνητικό κόμμα «Λαός της Ελευθερίας» επικρατεί μεγάλη αβεβαιότητα. Σε ένα σημείο ωστόσο υπάρχει σύγκλιση απόψεων: ότι κανείς δεν θέλει μια μεταβατική κυβέρνηση, διότι υπουργικό συμβούλιο αποτελούμενο από μετριοπαθείς δυνάμεις όλων των παρατάξεων θα σήμαινε το τέλος της εποχής Μπερλουσκκόνι.. Ο υπουργός Άμυνας Ινιάσιο λα Ρούσα υποστηρίζει: «Ο Λαός της Ελευθερίας συμφωνεί και διαβεβαιώνει και πολλοστή φορά, ότι η μόνη εναλλακτική αυτής της κυβέρνησης είναι πρόωρες εκλογές».
Για την αντιπολίτευση πάντως δεν υπάρχει καμιά εναλλακτική. Ο Πιερ Φερντινάντο Κασίνι από την Ένωση των Χριστιανοδημοκρατών επιμένει ότι το μόνο που απομένει στον Μπερλουσκόνι είναι να παραιτηθεί. «Υπάρχουν δυο δυνατότητες», προσθέτει, «ή θα παραιτηθεί ο Μπερλουσκόνι ή θα αναγκαστεί να παραιτηθεί».

«Όχι ξαναζάσταμα»

Ο Τζανφράνκο Φίνι, πρώην εταίρος και νυν πολιτικός αντίπαλος του ΜπερλουσκόνιΟ Τζανφράνκο Φίνι, πρώην εταίρος και νυν πολιτικός αντίπαλος του ΜπερλουσκόνιΕίναι αυτό που επιχειρεί η αξιωματική αντιπολίτευση, το σοσιαλδημοκρατικό Δημοκρατικό Κόμμα. Ο αρχηγός του Πιερ Λουίτζι Μπερζάνι φοβάται ότι την τελευταία στιγμή ο Μπερλουσκόνι θα καταφέρει να προσεταιριστεί τους 4 βουλευτές που πρόσκειται στον Τζιανφράνκο Φίνι και θα κάνει μια νέα αρχή χωρίς νέες εκλογές.

«Προσοχή», προειδοποιεί ο Μπερζάνι. «Όλα αυτά είναι «ξαναζέσταμα» παλαιών καταστάσεων. Η χώρα πρέπει να αρχίσει από την αρχή και να φανεί σε όλο της το μέγεθος η κυβερνητική κρίση».
Την ίδια άποψη έχει και ο πρόεδρος της Βουλής Τζιανφράνκο Φίνι, που δρομολόγησε το τέλος αυτής της κυβέρνησης καλώντας τον πρώην εταίρο του Μπερλουσκόνι να παραιτηθεί. Το επόμενο βήμα ακολουθεί τη Δευτέρα. Ο Φίνι θα αποσύρει 4 μέλη του νεοσυσταθέντος κόμματός του «Μέλλον και Ελευθερία»από την κυβέρνηση. «Ο Φίνι κάλεσε τον Μπερλουσκόνι να παραιτηθεί, ειδάλλως θα παραιτηθούμε εμείς από την κυβέρνηση», είπε ο Ιταλο Μποκίνο από το νέο κόμμα του Φίνι. «Θα περιμένουμε να δούμε αν θα παραιτηθεί και αν αντιληφθεί ότι ένα σημαντικό τμήμα της κυβέρνησης συνασπισμού δεν τον στηρίζει πια».

Tilmann KLeinjung/Ειρήνη Αναστασοπούλου

Επιμέλεια Σύνταξης Σπύρος Μοσκόβου

dw

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»