Περιβάλλον | 20.11.2010
Με όπλο τον αγροτουρισμό για τη διάσωση του Ιορδάνη ποταμού
Το νερό κυλάει με δύναμη στην κοιλάδα. Από τα κακοτράχαλα βουνά φαίνεται ο παραπόταμος του ποταμού Ιορδάνη, ο ποταμός Γιαρμούκ. Κυρίως την άνοιξη έρχονται πολλοί άνθρωποι εδώ στην περιοχή Αλ Χέμα. Κάνουν πικ νικ και απολαμβάνουν τη θέα στα υψίπεδα του Γκολάν. Πίσω από αυτή την ειδυλλιακή εικόνα κρύβεται όμως μια άλλη, όπως λέει ο Γιουσούγ Μοχαρέμπ, από την οργάνωση «Friends of the Earth – Middle East»:
«Οι περισσότεροι άνθρωποι μετέτρεψαν τη γη τους σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Επειδή όμως το ποτάμι σιγά-σιγά ξεραίνεται δεν έχουν αρκετό νερό και έτσι τις εγκαταλείπουν. Γίνονται οικόπεδα και χτίζουν σπίτια. Οι κάτοικοι πια δεν δουλεύουν σαν γεωργοί ή σαν κτηνοτρόφοι, εργάζονται στη δημόσια διοίκηση ή παίρνουν κοινωνικό βοήθημα».
Η περιβαλλοντική οργάνωση και κάτοχος του βραβείου Ωνάση «Friends of the Earth – Middle East»Για τους ανθρώπους της οικολογικής οργάνωσης δεν υπάρχει ποιότητα ζωής υπό αυτούς τους όρους. Για το λόγο αυτό προσπαθούν να φέρουν ξένους επισκέπτες στην περιοχή και να τους πείσουν τους ντόπιους ότι αξίζει να κερδίζουν τα λεφτά τους με τον εναλλακτικό τουρισμό. Και η περιοχή Αλ Χέμα έχει να προσφέρει πολλά, όπως τα θερμά λουτρά, ιστορικά μνημεία, πανέμορφα τζαμιά. Ο ίδιος ο Μοχαρέμπ έχει ένα καφέ στην περιοχή, αλλά τα σχέδιά του είναι ακόμα πιο μεγάλα:
Χρειάζονται χρόνια για να αλλάξουν τα μυαλά
«Το καφέ το έφτιαξα μόνος μου, χωρίς βοήθεια από την τράπεζα ή από οπουδήποτε αλλού. Και τώρα θα ήθελα να έχω τη δυνατότητα να φτιάξω ένα μικρό λουτρό. Με το ζεστό νερό από τα νερά μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για σάουνα ή όπως είναι τα χαμάμ».
Όχι στα οικόπεδα, ναι στον αγροτοτουρισμόΗ κάτοχος πλέον του βραβείου Ωνάση οργάνωση «Friends of the Earth – Middle East» δραστηριοποιείται σε 25 περιοχές στο Ισραήλ, στην Ιορδανία και στις παλαιστινιακές περιοχές στον τομέα του αγροτοτουρισμού. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της οργάνωσης μέχρι σήμερα η γεωργία κατανάλωνε τα δυο τρίτα από το νερό στην περιοχή, αλλά η ανταπόδοση ήταν πολύ περιορισμένη. Είναι όμως πολύ δύσκολο να πείσουν τους ανθρώπους πως τα πράγματα μπορεί να γίνουν και διαφορετικά, όπως λέει και ο Αμντελ Ραχμάν Σουλτάν από την οργάνωση: «Είναι δύσκολο να πεις στους ανθρώπους να κάνουν κάτι διαφορετικό από αυτό που έκαναν οι γονείς τους, δηλαδή να είναι γεωργοί ή να πάνε στο στρατό. Κάποιοι πάντως αρχίζουν να καταλαβαίνουν τις δυνατότητες που υπάρχουν. Μέχρι όμως να καταλάβουν πραγματικά τις δυνατότητες που τους προσφέρει ο αγροτοτουρισμός θα περάσουν χρόνια».
Christoph Dreyer / Μαρία Ρηγούτσου
Υπεύθ. σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης
Comments