Επισκόπηση τύπου | 20.11.2010
Επίθεση εναντίον του Ράιχσταγκ;
Το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel αποκαλύπτει σήμερα τι κρύβεται πίσω από τη φημολογία των τελευταίων ημερών για χτύπημα "τύπου Βομβάης ", όταν τρομοκράτες είχαν καταλάβει με χολιγουντιανή επιχείρηση σταθμούς τρένων και λεωφορείων, ξενοδοχεία και καφέ της ινδικής μεγαλούπολης, σκοτώνοντας 166 άτομα.
Στόχος των τρομοκρατών στη Γερμανία θα είναι το Ράιχσταγκ στο Βερολίνου, δηλαδή το κτήριο όπου στεγάζεται η γερμανική βουλή. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δίωξης του Εγκλήματος της Γερμανίας (BKA) εξετάζοντας πληροφορίες που προέρχονται από φερόμενο ως ισλαμιστή τρομοκράτη. Το ίδιο άτομο, που επικοινωνεί τηλεφωνικώς από το εξωτερικό με την γερμανική υπηρεσία, υποστηρίζει ότι το κομάντο τρομοκρατών αποτελείται από έξι άτομα, από τα οποία τα δύο βρίσκονται ήδη στο Βερολίνο. Οι επιθέσεις προγραμματίζονται για τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο.
Νέες ενδείξεις
Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας στα αεροδρόμιαΕκτός αυτού υπάρχει και μια δεύτερη προειδοποίηση στην οποία βασίστηκε ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών, Τόμας ντε Μαιζιέρ, για να καλέσει πριν λίγες μέρες τους πολίτες να βρίσκονται σε επιφυλακή. Το FBI ενημέρωσε τις γερμανικές αρχές για το σχέδιο ενός τρομοκρατικού χτυπήματος στη Γερμανία από μια ινδική τρομοκρατική ομάδα με το όνομα “Σαΐφ” (σπαθί), η οποία συνεργάζεται στενά με την Αλ Κάιντα. Δύο μέλη αυτής της σιιτικής οργάνωσης αναμένεται να φθάσουν σε δύο μέρες στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Εκεί προτίθενται να εφοδιασθούν με νέα διαβατήρια, στα οποία υπάρχει ήδη η θεώρηση για τα κράτη Σέγκεν.
Όπως αποκαλύπτει το περιοδικό Spiegel, τόσο η CIA όσο και οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες αμφιβάλουν για την εγκυρότητα αυτών των πληροφοριών, ας σημειωθεί, σε αντίθεση με το FBI και τη γερμανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δίωξης του Εγκλήματος.
Εδώ ακριβώς έγκειται και το δίλημμα της γερμανικής κυβέρνησης και των αρμόδιων αρχών, τι να πιστέψουν και πως να αντιδράσουν; Το ψεύτικο πακέτο βόμβα που χρησιμοποιήθηκε σαν δόλωμα στη Ναμίμπια σε γερμανική πτήση και οι έντονες αντιδράσεις στη Γερμανία που ακολούθησαν, έδειξαν πόσο μεγάλος είναι ο κίνδυνος να γελοιοποιηθείς.
Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο
Υπεύθ. σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης
Comments