Πολιτική | 30.11.2010

Όχι στο ευρώ των δύο ταχυτήτων

Η προσφυγή της Ιρλανδίας στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης πυροδοτεί σενάρια για το ευρώ. Ο Γερμανός υπ. Οικονομικών Β. Σόιμπλε θεωρεί τη σταθερότητα του ευρώ εκ των ουκ άνευ για τη σταθερότητα της Ευρώπης.

Η προσφυγή της Ιρλανδίας στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης ανέδειξε και πάλι θέματα και προβληματισμούς που αφορούν στην Ευρώπη των δυο ή περισσοτέρων ταχυτήτων. Ο πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου Γερμανών Βιομηχάνων Χανς-Όλαφ Χένκελ πρότεινε χθες να χωριστεί το ευρώ στα δυο. Από τη μια το ισχυρό ευρώ υπό την καθοδήγηση της Γερμανίας, ένα ‘ευρώ του βορρά’, και από την άλλη το πιο αδύναμο ‘ευρώ του νότου’ υπό την καθοδήγηση της Γαλλίας. Αν και μέχρι σήμερα οι προτάσεις αυτές ακούγονταν ως περιθωριακές, φαίνεται να κερδίζουν έδαφος μετά την κρίση στην Ελλάδα και τώρα την προσφυγή της Ιρλανδίας στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης. Ο Γερμανός υπ. Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υπερασπίστηκε πάντως την απόφαση των Ευρωπαίων υπ. Οικονομικών για στήριξη της Ιρλανδίας:

«Και μόνο η σκέψη ότι δεν μπορούμε να υπερασπιστούμε επιτυχώς το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα θα είχε απρόβλεπτες οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες για τη Γερμανία, όπως επίσης και συνέπειες για τον δημόσιο προϋπολογισμό».

Επικρίσεις από την αντιπολίτευση

Οι Ευρωπαίοι υπ. Οικονομικών συμφώνησαν να στηρίξουν την Ιρλανδία με εγγυήσεις ύψους 85 δις ευρώ. Η Γερμανία θα αναλάβει εγγυήσεις που θα φθάνουν τα 6,25 δις ευρώ συν τη συμμετοχή της στα κεφάλαια της ΕΕ ύψους 22 δις ευρώ. Ως αντάλλαγμα η ιρλανδική κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει στα επόμενα τέσσερα χρόνια σε περικοπές ύψους 15 δις ευρώ:

«Εάν κανείς το έβλεπε αναλογικά, τα 15 δις της Ιρλανδίας θα αντιστοιχούσαν σε 225 δις ευρώ στη Γερμανία, το 10% δηλαδή του ΑΕΠ».

Διαδηλώσεις στο Δουβλίνο για τις περικοπέςΔιαδηλώσεις στο Δουβλίνο για τις περικοπέςΗ Ιρλανδία για να επιτύχει αυτό το στόχο θα πρέπει να αυξήσει τα δίδακτρα και να μειώσει τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων. Θα περικόψει επίσης τις κοινωνικές παροχές. Οι περικοπές όμως στο δημόσιο τομέα είναι ένα βήμα, το οποίο επικρίνει έντονα η γερμανική αντιπολίτευση, όπως για παράδειγμα ο Κλάους Έρνστ από το Αριστερό Κόμμα:

«Είμαστε στο πλευρό των Ιρλανδών πολιτών. Και είναι σαφές ότι εμείς δεν υιοθετούμε αυτές τις περικοπές που προέκυψαν εξαιτίας του πακέτου στήριξης. Πιστεύουμε ότι την κρίση θα πρέπει να την πληρώσουν αυτοί που πραγματικά την προκάλεσαν».

Ο Γερμανός υπ. Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν θεωρεί πάντως ενδεδειγμένο να υποδειχθεί στην Ιρλανδία με ποιους φορολογικούς τρόπους για παράδειγμα θα επιτύχει τους στόχους της:

«Πρόκειται για μια απόφαση της Ιρλανδίας και πρέπει να τη σεβαστούμε. Η Ιρλανδία αποφάσισε να προχωρήσει σε αύξηση των διδάκτρων και περικοπές μισθών για να μειώσει το δημόσιο έλλειμμα της».

Mathias Bölinger/ Μαρία Ρηγούτσου

Υπεύθ. σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου

dw

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»