Πολιτική | 19.11.2010

Επαγρύπνηση στη Γερμανία

Να επαγρυπνούν, αλλά να μην πανικοβάλλονται κάλεσε τους πολίτες της Γερμανίας ο υπ. Εσωτερικών μετά τις πληροφορίες που έδωσε ο ίδιος στη δημοσιότητα για αυξημένο κίνδυνο τρομοκρατικού χτυπήματος το προσεχές διάστημα.

Οι πολίτες δεν θα πρέπει να επιτρέψουν στους τρομοκράτες να υπαγορεύσουν την καθημερινότητά τους, δήλωσε ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών ντε Μεζιέρ. Στη χθεσινή συνέντευξη τύπου προσπάθησε καταρχήν να καθησυχάσει τους πολίτες:

"Η διεθνής τρομοκρατία επιδιώκει να σκορπίσει το φόβο και τον πανικό στη χώρα μας και αυτό δεν πρόκειται να το επιτρέψουμε. Δεν εγκαταλείπουμε τις ελευθερίες μας και μένουμε πιστοί στη συμπεριφορά μας, στην καθημερινότητά μας σε μια ελεύθερη χώρα".

"Είμαστε στόχος από το 2001"

Ο κ. ντε Μεζιέρ ανακοίνωσε τη λήψη πρόσθετων μέτρων ασφαλείας σε σιδηροδρομικούς σταθμούς, αεροδρόμια και γενικότερα σε όλους τους δημόσιους χώρους. Περισσότερο κινδυνεύουν φυσικά οι μεγάλες πόλεις, έσπευσε να τονίσει από την πλευρά του και ο υπουργός Εσωτερικών του Βερολίνου Έρχαρντ Κέρτινγκ:

"Γνωρίζουμε ότι οι πληροφορίες αυτές αφορούν συγκεκριμένα τη Γερμανία. Και αυτό σημαίνει ότι δεν αφορούν το Μέλανα Δρυμό ή τη Βόρεια Θάλασσα, αλλά τις μεγάλες μας πόλεις".

Ανάκληση αδειών για τους αστυνομικούςΑνάκληση αδειών για τους αστυνομικούςΓια τη "μεγαλύτερη τρομοκρατική απειλή που έχει αντιμετωπίσει ποτέ η Γερμανία" έκανε την ίδια ώρα λόγο ο επικεφαλής της ομοσπονδιακής αστυνομίας Ματίας Στέγκερ. "Από την επομένη της 11ης Σεπτεμβρίου γνωρίζουμε ότι και η Γερμανία αποτελεί στόχο των τρομοκρατών", είπε ο κ. Στέγκερ σε σημερινή του συνέντευξη προς τη γερμανική τηλεόραση. "Μετά τις τελευταίες εκλογές ωστόσο (σσ. Σεπτέμβριος 2009) ο κίνδυνος έχει αυξηθεί σημαντικά. Ειδικά τις περασμένες μέρες πληθαίνουν οι ενδείξεις για επικείμενη επίθεση στη Γερμανία".

Ενισχύονται τα μέτρα ασφαλείας

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του συνδικάτου της γερμανικής αστυνομίας Ράινερ Βεντ υπογραμμίζει ότι η γερμανική αστυνομία βρίσκεται αντιμέτωπη με την "μεγαλύτερη πρόκληση στην μεταπολεμική ιστορία της χώρας". Ήδη σε αρκετές μεγάλες πόλεις ανεκλήθησαν οι άδειες των αστυνομικών, τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου. "Όσο είναι ανοιχτά τα χριστουγεννιάτικα παζάρια δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο επιθέσεων, η αστυνομική παρουσία στις αγορές θα είναι ιδιαίτερα έντονη", λέει ο κ. Βεντ σε συνέντευξή του προς την εφημερίδα Neue Osnabrücker Zeitung. Αυξημένα θα είναι τα μέτρα ασφαλείας και στα γερμανικά γήπεδα καθώς μετά τη μικρή διακοπή αρχίζει και πάλι η Bundesliga.

Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας στα αεροδρόμιαΔρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας στα αεροδρόμιαΤην ίδια ώρα σε πολιτικό επίπεδο αναζωπυρώνεται η συζήτηση για τον ενδεδειγμένο τρόπο αντιμετώπισης της τρομοκρατίας. Οι Φιλελεύθεροι επαναφέρουν την πρόταση για αποθήκευση τηλεφωνικών και ηλεκτρονικών δεδομένων, η οποία δεν υλοποιήθηκε όταν παρουσιάστηκε γιατί στην αρχική της μορφή είχε κριθεί αντισυνταγματική από το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας. Κατά ενός αυστηρότερου νομικού πλαισίου τάχθηκε και η υπουργός Δικαιοσύνης Σναρενμπέργκερ. "Δεν θα πρέπει να εκμεταλλευθούμε πολιτικά την κατάσταση που διαμορφώνεται", σχολίασε.

DPA / Spiegel / Bild / Κώστας Συμεωνίδης

Υπεύθ. σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου

dw

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc