Επισκόπηση τύπου | 29.11.2010

«Ελληνικά πυρά εναντίον της Γερμανίδας καγκελαρίου»

Μετά το πράσινο φως για την οικονομική στήριξη της Ιρλανδίας ο γερμανικός τύπος βρίθει από αναλύσεις για τη σημασία του μηχανισμού στήριξης και για το ευρώ. Στο επίκεντρο και τα ελληνικά πυρά κατά της κ. Μέρκελ.

"Ελληνικά πυρά εναντίον της Γερμανίδας καγκελαρίου», είναι ο τίτλος άρθρου του Γκερντ Χέλερ στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt: «Δύσκολοι καιροί για τις ελληνογερμανικές σχέσεις. Η κρίση χρεών διχάζει τους δύο λαούς. Η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ έχει ανακηρυχθεί στην Ελλάδα στο σύμβολο μιας νέας Γερμανίας που παίζει στην Ευρώπη τον ρόλο του ισχυρού χωρίς να λαμβάνει υπ’ όψιν της τους αδύναμους κρίκους της, όπως πιστεύουν οι Έλληνες. Τα ελληνικά μίντια βομβαρδίζουν συνεχώς την ‘σιδηρά καγκελάριο’».

Ο αρθρογράφος αναφέρεται αναλυτικά στον ελληνικό τύπο από την άνοιξη μέχρι πρότινος και υπογραμμίζει ότι ακόμη και οικονομικές εφημερίδες επιτιμούν τη Γερμανίδα καγκελάριο: «Τελικά τι κάνει η καγκελάριος, αναρωτιούνται πολλοί Έλληνες, δρομολογεί την εξυγίανση των οικονομικών της Γερμανίας εις βάρος των υπερχρεωμένων χωρών της ευρωζώνης;

Και αισθάνονται ότι επιβεβαιώθηκαν πλήρως μετά από την πρόσφατη δήλωση του Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ότι η Γερμανία κερδίζει ετησίως 600 εκατομμύρια ευρώ μόνον από επιτόκια του πακέτου στήριξης προς την Ελλάδα.»

Λάδι στη φωτιά ρίχνει η Επιτροπή Οικονομικής και Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής

Η εφημερίδα Handelsblat αναφέρεται επίσης με τίτλο «Ισχυροί εναντίον ανίσχυρων» στις απόψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Οικονομικής και Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής για την κρίση στην ευρωζώνη: «Εδώ και οκτώ εβδομάδες έχει ξεσπάσει μεγάλη διαμάχη ανάμεσα στους 27 στις Βρυξέλλες για το πώς θα κλείσει το χάσμα ανάμεσα στις ισχυρές χώρες, όπως η Γερμανία, και τις αδύναμες, όπως η Ελλάδα. Υπεύθυνος γι’ αυτή την κατάσταση είναι η Γερμανία, διότι το Βερολίνο συμφωνεί μεν πως η ΕΕ πρέπει μελλοντικά να παρεμβαίνει στην οικονομική πολιτική χωρών με προβλήματα ανταγωνισμού της εθνικής τους οικονομίας, αλλά παραμένει διαφιλονικούμενο, εάν η ΕΕ θα παρεμβαίνει διορθωτικά και σε χώρες με πλεόνασμα, όπως η Γερμανία και η Ολλανδία.

Οι δύο χώρες αντιδρούν σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αλλά η πλειονότητα των χωρών - μελών της ΕΕ δεν θέλει να αποδεχθεί εξαιρέσεις. Έτσι φαίνεται ότι με το θέμα αυτό θα ασχοληθούν οι ηγέτες της ΕΕ στην επόμενη σύνοδο κορυφής στις 7 Δεκεμβρίου.»

Φρούδες ελπίδες

«Θρυμματίζεται ο μύθος των πλεονεκτημάτων του ευρώ», είναι ο τίτλος της Die Welt του Βερολίνου για το ευρώ και την ευρωζώνη: «Από τότε που οι ηγέτες της ΕΕ αποφάσισαν την εισαγωγή κοινού νομίσματος οι δείκτες του εκτιμητή της πορείας των χρηματιστηριακών αγορών των χωρών-μελών της Ευρωζώνης Euro Stoxx είχαν από το 1997 μέχρι σήμερα άνοδο της τάξεως των 6%. Που σημαίνει αύξηση των ετήσιων αποδόσεων κατά 3,2%, ένα ισχνό αποτέλεσμα.

Αντίθετα στην Ελβετία οι δείκτες του ελβετικού χρηματιστηρίου είχαν 7,3% αύξηση και το ίδιο συνέβη και με το σουηδικό χρηματιστήριο.

Αλλά και οι διαφορές της οικονομικής ανάπτυξης ανάμεσα στις χώρες τις ευρωζώνης και εκείνες που δεν ανήκουν στην ευρωζώνη είναι άξιες προσοχής. Η οικονομία της Σουηδίας που δεν είναι μέλος της ευρωζώνης αναπτύχθηκε από το 1997 κατά μέσον όρο γύρω στο 2,5% ετησίως. Η Νορβηγία, που όχι μόνον δεν είναι μέλος της ευρωζώνης, αλλά ούτε καν μέλος της ΕΕ, έχει ρυθμούς ανάπτυξης ετησίως 2,2%.

Η Γερμανία, η μεγαλύτερη εθνική οικονομία της ευρωζώνης, κατάφερε μόνον 1,3% και παρ’ όλα αυτά είναι σε καλύτερη μοίρα από άλλες χώρες, όπως π.χ. την Ιταλία με 0,8%.»

Και η εφημερίδα καταλήγει: «Σε πείσμα της Συνθήκης του Μάαστριχτ η Γερμανία είναι ντε φάκτο υποχρεωμένη να στηρίζει τις χώρες – μέλη της ευρωζώνης που έχουν πρόβλημα χρεών. Οι οίκοι αξιολόγησης εκτιμούν τα τελευταία χρόνια τη συμμετοχή της στην Ευρωζώνη μάλλον σαν μειονέκτημα, ενώ οι αγορές είναι ανήσυχες για τις επιβαρύνσεις που θα έχει τελικά η Γερμανία από το μηχανισμό στήριξης.

Αν και το Βερολίνο εφαρμόζει πρόγραμμα περικοπών και οι Αμερικανοί είναι περισσότερο χρεωμένοι από τους Γερμανούς, τα ασφάλιστρα πιστωτικών κινδύνων των γερμανικών κρατικών ομολόγων είναι πια πιο ακριβά από εκείνα των αμερικανικών ομολόγων.

Επειδή όμως το ευρώ εξακολουθεί για πολλούς να είναι ζήτημα ιδεολογίας, οι συζητήσεις και οι διαβουλεύσεις θα διαρκέσουν χρόνια. Όμως ο μύθος ότι το ευρώ θα φέρει ευημερία και οικονομική ανάπτυξη δεν επιβεβαιώνεται από την οικονομική πραγματικότητα.»

Επικίνδυνη η Μπακογιάννη για τη ΝΔ

Η Ντόρα Μπακογιάννη σε πρόσφατη επίσκεψή της στο Βερολίνο (14.06.2010)Η Ντόρα Μπακογιάννη σε πρόσφατη επίσκεψή της στο Βερολίνο (14.06.2010)Τέλος το περιοδικό Der Spiegel με τίτλο «Κίνδυνος για τους συντηρητικούς» αναφέρεται στο νέο κόμμα της Ντόρας Μπακογιάννη: «Μετά τις δραστικές μεταρρυθμίσεις και το πακέτο εξυγίανσης στην Ελλάδα τώρα αλλάζει και το πολιτικό τοπίο. Η πρώην υπΕξ Ντόρα Μπακογιάννη ίδρυσε την προηγούμενη εβδομάδα νέο κόμμα με την επωνυμία ‘Δημοκρατική Συμμαχία’ και έχει ήδη αποσπάσει στελέχη του συντηρητικού κόμματος. Τέσσερεις βουλευτές, ανάμεσά τους δύο πρώην υπουργοί, και έναν ευρωβουλευτή. Όλοι, όπως και η κ. Μπακογιάννη, ήταν μέχρι πρόσφατα μέλη της ΝΔ. Η κ. Μπακογιάννη επιδιώκει με το νέο κόμμα να κερδίσει τον κεντρώο χώρο και να βοηθήσει στην επίσπευση των απαραίτητων ριζικών αλλαγών. Τώρα προπηλακίζεται από τους πρώην φίλους της σαν δεκανίκι της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου. Η Ντόρα Μπακογιάννη μπορεί όντως να εξελιχθεί σε πραγματική απειλή για το κόμμα της ΝΔ.»

Επιμέλεια: Βιβή Παπαναγιώτου

Υπεύθ. σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου

dw

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc