Επιστροφή

Έντυπη Έκδοση

Οι ερευνητές του CERN παγίδευσαν για πρώτη φορά άτομα αντι-ύλης

Επιλύοντας έναν από τους μεγαλύτερους γρίφους της φυσικής, ερευνητές του CERN κατάφεραν για πρώτη φορά να παγιδεύσουν άτομα αντι-ύλης, σε μια προσπάθεια να καταλάβουν τι συνέβη με το σύνολο της αντι-ύλης, που έχει εξαφανιστεί από το Μπιγκ Μπανγκ (τη Μεγάλη Εκρηξη) και να συγκεντρώσουν στοιχεία για τις θεμελιώδεις αρχές του Σύμπαντος.

Διεθνής ομάδα επιστημόνων οι οποίοι μετέχουν στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πυρηνικών Ερευνών(CERN) κατάφερε να δημιουργήσει ένα άτομο αντι-υδρογόνου και να το διατηρήσει αρκετά, ώστε να επιβεβαιώσει ότι μπορεί αυτό να μελετηθεί στο εργαστήριο.

«Για μας πρόκειται για ένα μεγάλο επίτευγμα, επειδή σημαίνει ότι μπορούμε να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα, που είναι να επιχειρήσουμε να συγκρίνουμε την ύλη με την αντι-ύλη», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ομάδας, Αμερικανός Τζέφρι Χανγκστ. «Σε αυτόν τον τομέα γίνονται εργασίες εδώ και 20 χρόνια και πρόκειται για σημαντική πρόοδο... Θεωρούμε πράγματι ότι αυτό ήταν ένα δύσκολο βήμα».

Επί δεκαετίες, οι ερευνητές προβληματίζονταν γιατί η αντι-ύλη έδειχνε να εξαφανίζεται από το Σύμπαν. Με βάση τις αρχές που εισάγει η θεωρία, ύλη και αντι-ύλη υπήρχαν σε ίσες ποσότητες τη στιγμή της Μεγάλης Εκρηξης, πριν από 13,7 δισεκατομμύρια χρόνια. Σύμφωνα με όσα ανέφερε η επιστημονική ομάδα στην επιθεώρηση «Nature», η δυνατότητα μελέτης ατόμων της αντι-ύλης θα επιτρέψει στην πραγματικότητα τη διενέργεια αδύνατων μέχρι σήμερα πειραμάτων για θεμελιώδεις αρχές της φυσικής.

Στην ουσία, η αντι-ύλη είναι η μορφή της ύλης, που αποτελείται από τα αντι-σωματίδια των σωματιδίων που συγκροτούν τη συνήθη ύλη. Η κβαντική φυσική αποκάλυψε ότι ανάμεσα στα μόρια υπάρχει μια θεμελιώδης συμμετρία: κάθε στοιχειώδες σωματίδιο συνδέεται συμμετρικά μ' ένα αντι-σωματίδιο ίδιας μάζας, αλλά με αντίθετο ηλεκτρικό φορτίο.

Με την αντι-ύλη θα μπορούσαμε να εκμεταλλευτούμε το σύνολο της ισοδύναμης ενέργειας της ύλης, αντί για τα μικρά ποσοστά που δίνουν η χημική ενέργεια ή οι πυρηνικές αντιδράσεις που χρησιμοποιούνται σήμερα.

Η ερευνητική ομάδα απέδειξε ότι μεταξύ 10 εκατομμυρίων αντι-πρωτονίων και 700 εκατομμυρίων ποζιτρονίων, σχηματίστηκαν 35 άτομα αντι-υδρογόνου, που καθένα διήρκεσε για περίπου δύο δέκατα του δευτερολέπτου. Σε προηγούμενη προσπάθεια, το 2002, είχαν επίσης δημιουργηθεί άτομα αντι-υδρογόνου, που, όμως, αντέδρασαν με τα γειτονικά άτομα ύλης και εξαφανίστηκαν ακαριαία.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»