Οικονομία | 25.11.2010

Μία ελληνογερμανική ...παρεξήγηση

Ομιλία Παπανδρέου στο Παρίσι - απάντηση Μέρκελ από το βήμα κομματικού συνεδρίου στην Καρλσρούη. Οι φραστικές αντιπαραθέσεις Ελλάδας-Γερμανίας ξάφνιασαν την Ευρώπη. Πού οφείλεται η παρεξήγηση;

«Πάντως όχι στο Βερολίνο» υποστηρίζει ο Γερμανός ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάρκους Φέρμπερ:

«Συμμετέχοντας στον μηχανισμό διάσωσης η Γερμανία συμβάλλει στη σταθεροποίηση του ευρώ», λέει ο Βαυαρός ευρωβουλευτής στην Deutsche Welle. «Περιμένουμε λοιπόν φιλοευρωπαϊκή συμπεριφορά για όσους επωφελούνται από τον μηχανισμό. Όταν ο Έλληνας πρωθυπουργός απειλεί με πρόωρες εκλογές σε περίπτωση που δεν κερδίσει τις δημοτικές εκλογές, προφανώς δεν σταθεροποιούνται οι αγορές. Και όταν μετά από αυτό κάνει και κριτική στη Γερμανία για τα ιδιωτικά κεφάλαια στον μηχανισμό διάσωσης, προφανώς δεν προκαλεί μόνο θετικές αντιδράσεις». Μάρκους Φέρμπερ - ευρωβουλευτής του ΕΛΚΜάρκους Φέρμπερ - ευρωβουλευτής του ΕΛΚ

Από την πλευρά του ο επικεφαλής των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών Μάρτιν Σουλτς μιλάει με τα καλύτερα λόγια για την προσπάθεια της Ελλάδας, αλλά εκφράζει και επιφυλάξεις:

«Νομίζω ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου έχει πετύχει πολλά. Έχει απαιτήσει πολλά και από τους πολίτες. Βέβαια οι περικοπές δεν αρκούν. Χρειάζεται και μία δυναμική προοπτική μέσω επενδύσεων, που θα πυροδοτήσουν την οικονομική ανάπτυξη, η οποία με τη σειρά της θα οδηγήσει σε αύξηση κρατικών εσόδων, ώστε να νοικοκυρευτούν και τα δημόσια οικονομικά», δηλώνει ο Μάρτιν Σουλτς στην Deutsche Welle.

Η κομματική βάση στηρίζει τη Μέρκελ

Άγκελα Μέρκελ - από την ομιλία της στο συνέδριο της CDU στην ΚαρλσρούηΆγκελα Μέρκελ - από την ομιλία της στο συνέδριο της CDU στην ΚαρλσρούηΟ ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Γιώργος Παπανικολάου παρακολούθησε από κοντά την επίμαχη ομιλία Μέρκελ στην Καρλσρούη και μάλλον ξαφνιάστηκε από την ομόφωνη αποδοχή που είχαν τα λεγόμενά της στο ακροατήριο:

«Ήταν μία εμπειρία, η οποία θα μου μείνει αξέχαστη. Η κ.Μέρκελ μίλησε περίπου μιάμιση ώρα, έκανε μία δυναμική ομιλία, ξέρετε στη Γερμανία υπάρχει μία διαδικασία περιφερειακών εκλογών τον ερχόμενο Μάρτιο και είναι εξαιρετικά πολωμένα τα πράγματα για κάποιες περιφέρειες. Κατηγόρησε λοιπόν τους σοσιαλιστές ότι το 2000 εκείνοι πρώτοι πρέπει να απολογούνται για το γεγονός ότι η Ελλάδα μπήκε στο ευρώ. Και εκείνη τη στιγμή σηκώθηκε όλο το ακροατήριο, περίπου διόμισι με τρεις χιλιάδες κόσμος και ζητωκραύγαζε και χειροκροτούσε αυτήν την τοποθέτηση της κ.Μέρκελ», λέει ο Έλληνας ευρωβουλευτής.

Μετά την ομιλία Παπανδρέου στο Παρίσι, ο Ντομινίκ Στρος - Καν πήρε τη σκυτάλη της κριτικής προς το Βερολίνο, λέγοντας ότι δεν γίνεται να υπερασπίζεσαι το πλεόνασμά σου και την ίδια στιγμή να επικρίνεις τα ελλείμματα των άλλων. Αντίλογος από τον Γερμανό Μάρκους Φέρμπερ:

«Αν είναι έτσι, να θυμίσουμε ότι πρώτον η Γερμανία δεν είναι μόνον ο μεγαλύτερος εξαγωγέας, αλλά και ο μεγαλύτερος εισαγωγέας στην Ε.Ε. και δεύτερον ότι σε ένα νομισματικό σύστημα χρειάζεται μία ατμομηχανή, που κινεί την οικονομία. Αυτό κάνει σήμερα η Γερμανία και καλό είναι να μην παραφορτώνουμε εκείνον που προσπαθεί να κινήσει την οικονομία. Οι Γάλλοι δεν μπορούν να γίνουν οικονομική ατμομηχανή της Ευρώπης για να λέμε τα πράγματα με τ’ όνομά τους».

Η στάση της Αυστρίας

Αίσθηση προκάλεσε και η τοποθέτηση του Αυστριακού υπουργού Οικονομικών Προλ για πιθανή καθυστέρηση στην εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα. Μία εξήγηση από τον Αυστριακό ευρωβουλευτή του Λαϊκού Κόμματος Ότμαρ Κάρας:

«Η Αυστρία στηρίζει την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, ελπίζουμε ότι θα τις στηρίξουν και οι πολίτες. Δεν θέλω να υποδείξω σε κανέναν τί να κάνει, απλώς κάνω έκκληση: η κρίση δανεισμού να μην εξελιχθεί σε πολιτική κρίση, να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα, να αποπληρωθούν δάνεια και τόκοι, να μην πάμε σε αναδιάρθρωση. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι ο υπουργός Οικονομικών εννοούσε κάτι διαφορετικό από αυτό: οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται».

Μάρτιν Σουλτς - επικεφαλής των Ευρωπαίων ΣοσιαλιστώνΜάρτιν Σουλτς - επικεφαλής των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών«Και οι κανόνες πρέπει να τηρούνται, τουλάχιστον από δω και πέρα...», λέει με νόημα ο Αυστριακός ευρωβουλευτής. Τί άλλο θα μπορούσε να κάνει η Ευρώπη για την Ελλάδα; «Πολλά», υποστηρίζει ο Γερμανός επικεφαλής των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών Μάρτιν Σουλτς:

«Οι Κινέζοι δίνουν το παράδειγμα για το πώς θα μπορούσαμε να κινηθούμε στρατηγικά. Την ώρα που η Ευρώπη επιβάλλει περικοπές στην Ελλάδα, εκείνοι αγοράζουν μέρος του λιμανιού στον Πειραιά. Γιατί; Γιατί βλέπουν ότι είναι κόμβος για ολόκληρη την ανατολική Μεσόγειο και μπορεί να αποκτήσει μεγαλύτερη σημασία λόγω του πετρελαίου από τη Λιβύη και του φυσικού αερίου από την Αλγερία. Ενώ εμείς οι Ευρωπαίοι συζητούμε για τα ελλείμματα των Ελλήνων, οι Κινέζοι επενδύουν».

Γιάννης Παπαδημητρίου, Στρασβούργο

Υπεύθ. σύνταξης: Βιβή Παπαναγιώτου

dw

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»