Πύρ ομαδόν κατά Στρο
Την οργή της Λευκωσίας προκάλεσε το χθεσινό άρθρο του πρώην ΥΠΕΞ της Βρετανίας Τζακ Στρο, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της λύσης διχοτόμησης. Ξεκάθαρη ηταν η απάντηση της κυβέρνησης η οποία τόνισε ότι αφού ο κ.Στρο, προκρίνει τη διχοτόμηση θα πρέπει να ξέρει ότι αυτό σημαίνει, ότι δεν θα μπορεί να τις κρατήσει αυτές τις Βάσεις στην Κύπρο.
Κυβέρνηση: " Δεν είναι επιλογή για μας η διχοτόμηση"
"Η διχοτόμηση δεν αποτελεί για εμάς επιλογή", απάντησε σήμερα η κυβέρνηση δια του Εκπροσώπου. "Δεύτερον" συνέχισε, "δεν αποτελεί επιλογή για τα Ηνωμένα Εθνη και τους διάφορους διεθνείς Οργανισμούς, όπως και για την ίδια την ΕΕ. Υπάρχουν ψηφίσματα, αποφάσεις τόσο του ΟΗΕ όσο και της ΕΕ και όχι μόνον. "Τρίτον'', πρόσθεσε, ''οι τοποθετήσεις του κ. Στρο βρίσκονται σε πλήρη αντιπαράθεση και αντιδιαστολή με το Πρωτόκολλο Συναντίληψης που έχει υπογράψει η Κυπριακή Δημοκρατία με τη Μεγάλη Βρετανία και που περιλαμβάνει τη βάση και το πλαίσιο λύσης του Κυπριακού και μιλά για επανένωση στη βάση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας και όχι για διχοτόμηση''.
Αν, επεσήμανε ο Εκπρόσωπος, ο κ. Στρο ''προκρίνει τη διχοτόμηση θα πρέπει να ξέρει ότι αυτό σημαίνει – και σύμφωνα με τη Συνθήκη Εγκαθίδρυσης με την οποία η Μ. Βρετανία απέκτησε δύο στρατιωτικές Βάσεις στην Κύπρο – ότι δεν θα μπορεί να τις κρατήσει αυτές τις Βάσεις στην Κύπρο».
Τις δηλώσεις του πρώην ΥΠΕΞ της Βρετανίας καταδίκασε και ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν, λέγοντας ότι η δράση του κ. Στρο όταν ήταν ΥΠΕΞ, όπως και οι σχεδιασμοί του καθώς και οι θέσεις του για την Κυπριακή Δημοκρατία και την ε/κ πλευρά ήταν γνωστές. «Δεν με ξενίζουν αυτές οι δηλώσεις του κ. Στρο, γιατί ως αρχιτέκτονας της εξωτερικής πολιτικής της Μεγάλης Βρετανίας την περίοδο που ήταν ΥΠΕΞ έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του για να δυσκολέψει την Κυπριακή Δημοκρατία, να ενισχύσει την Τουρκία και να προωθήσει τα συμφέροντα της Μεγάλης Βρετανίας", σημείωσε ο κ. Καρογιάν.
"Αυτά τα οποία μιλά για τη διχοτόμηση, οι πολιτικές, κατά την άποψή μου, που ακολούθησε ο κ. Στρο και όχι μόνο εκείνος από μέρους της Μεγάλης Βρετανίας σε αυτούς στόχευαν. Αν τους ενδιέφερε η επανένωση της Κύπρου και η αποτίναξη των κατοχικών δεδομένων, διαφορετική θα ήταν η δική τους δράση, συμπεριφορά και οι δικές τους ενέργειες, πράγμα το οποίο δεν έκαναν". "Αρα", πρόσθεσε "δεν με ξενίζουν οι δηλώσεις του κ. Στρο". Απλά τις καταδικάζω και με λυπούν όπως λυπούν τον κάθε άνθρωπο που στηρίζει αρχές, πανανθρώπινες αξίες αλλά και στηρίζει τους αγώνες των μικρών λαών για την απελευθέρωσή τους και τη δημιουργία των προϋποθέσεων για την επανένωσή τους».
Καταδικαστέες χαρακτήρισε τις δηλώσεις Στρο και ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου. "Καταδικάζουμε τέτοιου είδους δηλώσεις και μεθοδεύσεις γιατί πρόκειται και για μεθοδεύσεις συγκεκριμένων κύκλων φίλων της Τουρκίας, δεν είναι τυχαίο που είναι Βρετανός ο κ. Στρο", σημείωσε ο κ. Ομήρου. Πρόσθεσε δε, ότι το «να συζητά σήμερα και να θέτει θέμα δύο κρατών και διχοτόμησης δείχνει προθέσεις που είναι σε βάρος της Κύπρου και θα πρέπει να ξεκαθαριστεί από όλες τις πολιτικές δυνάμεις, από φίλες χώρες και από την κυπριακή Κυβέρνηση ότι όσοι θέλουν να βοηθήσουν πραγματικά στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος δεν πρέπει να βγαίνουν με τέτοιες προτάσεις ή δηλώσεις, αντίθετα, θα πρέπει να πιέσουν την Τουρκία για να επιδείξει εποικοδομητική στάση στις διαπραγματεύσεις», κατέληξε.
Από την πλευρά της η Γ.Γ των Οικολόγων Ιωάννα Παναγιώτου, καταδίκασε τέτοιου είδους δηλώσεις και μεθοδεύσεις γιατί πρόκειται και για μεθοδεύσεις συγκεκριμένων κύκλων φίλων της Τουρκίας, δεν είναι τυχαίο που είναι Βρετανός ο κ. Στρο.
Πρόσθεσε δε. ότι το «να συζητά σήμερα και να θέτει θέμα δύο κρατών και διχοτόμησης δείχνει προθέσεις που είναι σε βάρος της Κύπρου και θα πρέπει να ξεκαθαριστεί από όλες τις πολιτικές δυνάμεις, από φίλες χώρες και από την κυπριακή Κυβέρνηση ότι όσοι θέλουν να βοηθήσουν πραγματικά στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος δεν πρέπει να βγαίνουν με τέτοιες προτάσεις ή δηλώσεις, αντίθετα, θα πρέπει να πιέσουν την Τουρκία για να επιδείξει εποικοδομητική στάση στις διαπραγματεύσεις».
Comments