ΣΕΒ: «H έξοδος από την κρίση θα αφήσει πίσω της χαλάσματα»

Για κρατικό και συντεχνιακό σύμπλεγμα που είναι «πάτρωνας» του τόπου και αποτελεί το μείζον πρόβλημα στη διακυβέρνηση του τόπου έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δ. Δασκαλόπουλος. Μιλώντας σήμερα στο συνέδριο του ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου. Η απαλλαγή από αυτό το σύμπλεγμα είναι η πρωταρχική προϋπόθεση για να χτίσουμε μια σύγχρονη κοινωνία και οικονομία, είπε ο κ. Δασκαλόπουλος.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΒ η σημερινή κρίση είναι η πιο σοβαρή και η πιο επικίνδυνη στη μεταπολιτευτική ιστορία, και θα χρειαστεί αταλάντευτη πολιτική βούληση για να βγούμε από αυτήν.

«Η συζήτηση για το τις πταίει για τα σημερινά χάλια της Ελλάδας είναι πλέον άγονη και χωρίς ουσία. Η ουσία είναι ότι η κοινωνία μας έχει συνειδητοποιήσει πως βρεθήκαμε και βρισκόμαστε στο χείλος του γκρεμού», πρόσθεσε.

Ο κ. Δασκαλόπουλος αναγνώρισε ότι τους τελευταίους λίγους μήνες έγιναν πρωτόγνωρες για τη μεταπολιτευτική Ελλάδα αλλαγές. «Παρά ταύτα, επειδή η αντίσταση των αγκυλωμένων συμφερόντων και αντιλήψεων παραμένει πολύ ισχυρή, ο ρυθμός των μεταρρυθμίσεων είναι βραδύς και το βάθος τους ρηχό».

Με την ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΕΒ απηύθυνε τέσσερις προειδοποιήσεις:

Πρώτον, ότι όποια τροπή και αν πάρουν οι εξελίξεις στην Ευρώπη, προσθέτουν νέα βάρη και νέες ευθύνες στη χώρα μας.

Δεύτερον, ότι δεν υπάρχει ούτε μια μέρα για χάσιμο, δεν επιτρέπεται ούτε ένα υπουργείο να ολιγωρήσει, ούτε ένας υπουργός να δειλιάσει γιατί ο χρόνος υλοποίησης των διαρθρωτικών αλλαγών τελειώνει.

Τρίτον, ότι η έξοδος από την κρίση θα αφήσει πίσω της χαλάσματα και οπωσδήποτε δεν θα σημάνει επιστροφή στην εποχή της επίπλαστης ευμάρειας.

Και τέταρτον, ότι η ανάπτυξη δεν θα έρθει επειδή φτιάξαμε έναν επενδυτικό νόμο, επειδή επινοήσαμε ένα fast track, επειδή μας δίνει λεφτά το ΕΣΠΑ ή επειδή ιδρύσαμε άλλο ένα κρατικό ταμείο ανάπτυξης, όσο χρήσιμα και αν είναι αυτά. «Η ανάπτυξη και η οικονομική πρόοδος θα έρθουν όταν συνειδητά διαμορφώσουμε ένα ολοκληρωμένο και διεθνώς αποδεκτό οικονομικό, επιχειρηματικό, νομικό, διοικητικό και περιβαλλοντικό πλαίσιο», τόνισε ο κ. Δασκαλόπουλος.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ επανέλαβε εξάλλου την κριτική προς το πολιτικό σύστημα, λέγοντας ότι «το ελληνικό πρόβλημα έγκειται στην ύπαρξη ενός αναχρονιστικού, πολυδαίδαλου πελατειακού κράτους που έχτισε η κομματοκρατία της Μεταπολίτευσης και το οποίο κρατά σήμερα αιχμάλωτες την οικονομία και την κοινωνία μας, ακόμα και το ίδιο το πολιτικό σύστημα που το εξέθρεψε». Τόνισε ακόμη ότι οι αρνητές του μνημονίου αρνούνται την πραγματικότητα που το επέβαλε και προτείνουν ουσιαστικά την εθελοτυφλία ως συνταγή αντιμετώπισης του προβλήματος. «Αναπαράγουν δηλαδή, κατέληξε, την καταστροφική αντίληψη που μας οδήγησε στη σημερινή κατάσταση».

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc