Επισκόπηση τύπου | 19.11.2010

Προϋπολογισμός σοκ στην Αθήνα

To θέμα των πιθανών τρομοκρατικών επιθέσεων στη Γερμανία και η κατάθεση του προϋπολογισμού στην ελληνική βουλή είναι τα θέματα της σημερινής επισκόπησης τύπου.

H εφημερίδα Welt σχολιάζει τις προτροπές του τοπικού υπ. Εσωτερικών του Βερολίνου Ερχαρτ Κέρτινγκ προς του πολίτες να αναφέρουν στις αρχές ό,τι ύποπτο παρατηρούν. Και η εφημερίδα σημειώνει: «Συνέστησε στους πολίτες να αναφέρουν στις αρχές εάν ‘παρατηρούν κάτι περίεργο σχετικά με νέους γείτονες’, αν για παράδειγμα ‘δεν εμφανίζονται συχνά ή κάτι παρόμοιο’, ‘εάν μιλάνε αραβικά ή κάποια άλλη ξένη γλώσσα’. Τέτοιοι γείτονες όμως δεν μοιάζουν με τους δράστες της 11ης Σεπτεμβρίου. Εκείνοι φαίνονταν πολύ δυτικότροποι και μιλούσαν πολύ καλά αγγλικά ή γερμανικά. Οι προειδοποιήσεις του κ. Κέρτινγκ θα είχαν σημασία μόνο εάν υπήρχαν συγκεκριμένες υποψίες. Εάν δεν υπάρχουν τέτοιες υποψίες, τότε απλά εντείνουν την ξενοφοβία και τη σύγχυση».

Για το ίδιο θέμα η Leipziger Volkszeitung διερωτάται: «Με αφορμή τα νέα τρομοκρατικά σενάρια μήπως κάπου υπάρχει η πρόθεση να γίνουν ακόμα πιο αυστηρά τα σχέδια για την αποθήκευση προσωπικών δεδομένων; Η στάση του υπ. Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρπάντως να μη ρίξει και άλλο λάδι στη φωτιά είναι σοφή. Θα ήταν μοιραίο εάν υπό αυτή την πίεση θεσπίζονταν νέοι νόμοι για την ασφάλεια».

Τέλος η Frankfurter Rundschau γράφει για το ίδιο θέμα: «Η φοβία είναι το καύσιμο στη συζήτηση για περισσότερα μέτρα προστασίας από τρομοκρατικές επιθέσεις. Ο τρομοκράτης δεν θα κερδίσει εάν μετατρέψει τις χριστουγεννιάτικες αγορές σε τόπο σφαγής. Ο θρίαμβος του είναι ότι έχει κατακτήσει τα μυαλά μας και γράφει τους νέους νόμους».

Αρκετές αναφορές υπάρχουν στο γερμανικό τύπο σχετικά με την κατάθεση του ελληνικού προϋπολογισμού για το 2011. Η Süddeutsche Zeitung σημειώνει: «Η ελληνική κυβέρνηση παρουσιάζει έναν προϋπολογισμό-σοκ» και επισημαίνει: «Οι Έλληνες θα πρέπει τον επόμενο χρόνο μέσα από τις περικοπές και την αύξηση της φορολογίας να εξοικονομήσουν 6,130 δις ευρώ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του τύπου πρόκειται για τον πιο σκληρό προϋπολογισμό εδώ και δεκαετίες». Και λίγο παρακάτω: «Η Αθήνα προσαρμόζεται στις ανάγκες που προέκυψαν ως επακόλουθο της οικονομική κρίσης. Ο προϋπολογισμός ήταν αποτέλεσμα συνεργασίας με το ΔΝΤ, την ΕΚΤ και την ΕΕ. Αυτοί είναι πραγματικά που καθοδηγούν την ελληνική δημοσιονομική πολιτική. Χωρίς το δικό τους πράσινο φως η Ελλάδα δεν μπορεί να πάρει βοήθεια από τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης και από το ΔΝΤ».

Στο ίδιο μήκος κύματος και το δημοσίευμα του Focus με τον τίτλο : «Η ελληνική κυβέρνηση θέλει να εξοικονομήσει 6 δις ευρώ". Το περιοδικό σημειώνει: «Ο νέος προϋπολογισμός προβλέπει περικοπές στον τομέα της υγείας, στις ΔΕΚΟ και στον τομέα της άμυνας. Ο χαμηλότερος ΦΠΑ θα αυξηθεί από το 11 στο 13% και εκτός αυτού οι αρχές θέλουν να κυνηγήσουν περισσότερο τη φοροδιαφυγή. Επιπλέον προβλέπεται πάγωμα των συντάξεων».

Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου

Υπεύθ. σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου

dw

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»