Δρούτσας: «Η Ελλάδα εμμένει στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων»
Ομιλία του υπουργού Εξωτερικών στη Γερμανική Εταιρία Εξωτερικής Πολιτικής.

Το μήνυμα ότι η Ελλάδα συνεχίζει σταθερά στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων μετέφερε στο Βερολίνο ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας. Μία ημέρα μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές στην Ελλάδα, ο κ. Δρούτσας σε ομιλία του στην «Γερμανική Εταιρία Εξωτερικής Πολιτικής» (DGAP) στη γερμανική πρωτεύουσα επισήμανε ότι η κυβέρνηση είναι αφοσιωμένη στο δρόμο που έχει χαράξει για την αντιμετώπιση της κρίσης και την έξοδο της χώρας από αυτήν.

Ο υπουργός Εξωτερικών εκτίμησε ότι το αποτέλεσμα των εκλογών είναι «απόδειξη εμπιστοσύνης» των πολιτών στην κυβέρνηση και δείγμα ότι «ο λαός στηρίζει αυτή την προσπάθεια». Όπως είπε, η κυβέρνηση δίνει τη μάχη για «να μη μείνουν χωρίς αντίκρισμα οι μεγάλες και οδυνηρές θυσίες του ελληνικού λαού».

Η Ελλάδα «βρίσκεται στο σωστό δρόμο» με την πολιτική των δραστικών μέτρων «άμεσης απόδοσης» που κλήθηκε να πάρει η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει την κρίση, σημείωσε ο υπουργός. Η ελληνική κυβέρνηση έδωσε όμως ταυτόχρονα και «προοπτική» δρομολογώντας «δομικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα έπρεπε να είχαν εφαρμοστεί προ πολλού».

Ο κ. Δρούτσας εκτίμησε ότι η χώρα βρίσκεται «στα μισά του δρόμου», αλλά υπάρχει «φως στην άκρη του τούνελ» με τελικό στόχο την ανάκτηση της αξιοπιστίας και της δημιουργίας μιας «νέας Ελλάδας».

Στους προσκεκλημένους της Γερμανικής Εταιρίας Εξωτερικής Πολιτικής, μεταξύ αυτών τον πρώην ΥΠΕΞ της Γερμανίας Κλάους Κίνκελ, τον πρώην πρέσβη της Γερμανίας στην Ελλάδα φον Μπρέντο, πολιτικούς και διπλωματικούς παράγοντες, πανεπιστημιακούς και δημοσιογράφους, ο κ. Δρούτσας έδωσε το περίγραμμα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, τονίζοντας τη βασική επιλογή της κυβέρνησης να παίξει η Ελλάδα ενεργό ρόλο στην περιοχή. Στο πλαίσιο αυτό ενέταξε και τη Μεσογειακή Πρωτοβουλία για την Κλιματική Αλλαγή των πρωθυπουργών Ελλάδας και Τουρκίας κκ. Παπανδρέου και Ερντογάν.

Απαντώντας δε σε σειρά ερωτήσεων, ο κ. Δρούτσας τόνισε μεταξύ άλλων ότι η κρίση αποτελεί ταυτόχρονα και ευκαιρία για την Ελλάδα να προωθήσει τομείς οικονομικής ανάπτυξης που είχαν παραμεληθεί στο παρελθόν, όπως η αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας

Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία «2014» για την ένταξη και των δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ, τονίζοντας ότι «η Ευρώπη δεν μπορεί να αναδείξει παγκόσμια το ρόλο της με μία μαύρη τρύπα στην επικράτειά της». Ταυτόχρονα ο κ. Δρούτσας στιγμάτισε με έμφαση την έξαρση της δράσης τουρκικών αεροσκαφών στο Αιγαίο, που δεν περιορίζονται σε παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, αλλά προχωρούν και σε υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά, όπως το Αγαθονήσι.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό τόνισε την ανάγκη «να πέσει και το τελευταίο τείχος», ενώ για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση έδειξε εξαρχής ότι διαθέτει την πολιτική βούληση για ένα συμβιβασμό σε «όνομα για όλες τις χρήσεις» με «γεωγραφικό προσδιορισμό» και αναζήτησε την απευθείας επαφή με εφτά συναντήσεις των πρωθυπουργών, χωρίς όμως ανταπόκριση από την άλλη πλευρά.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»