ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΕΣ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΛΕΦΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟΜε σύμμαχο το… ΔΝΤ
25/04/2013

Στην προσφιλή του τακτική κατέφυγε και πάλι το αλβανικό πολιτικό σύστημα, που δεν είναι άλλη από την εμπλοκή ξένων παραγόντων σε εκλογικές διαδικασίες, προκειμένου οι αντίπαλοι να παρουσιάσουν προπαγανδιστικά στον λαό ότι διαθέτουν… έξωθεν βοήθεια. 

Η παλιά γνωστή τακτική εμπλουτίζεται τώρα και από τη νέα σχέση των Σοσιαλιστών με το… ΔΝΤ. 

Έτσι, η εφημερίδα «Ντίτα» των Τιράνων επιμένει με ρεπορτάζ της πως το ΔΝΤ θα προσφέρει βοήθεια ύψους 1,3 δις ευρώ σε περίπτωση που στις εκλογές της 23ης Ιουνίου νικητές αναδειχθούν οι… Σοσιαλιστές του πρώην δημάρχου της αλβανικής πρωτεύουσας, Έντι Ράμα. 

Αν κρίνουμε από το δημοσίευμα, το ΔΝΤ εξελίσσεται σε «παράγοντα» και στην αλβανική σκηνή, και σύμφωνα με την εφημερίδα, ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος είχε συνομιλίες με εκπροσώπους του ΔΝΤ, στη Σκόδρα, τους οποίους και διαβεβαίωσε ότι, μετά την ανάληψη της εξουσίας, θα αποκαταστήσει τη σχέση της Αλβανίας με το ΔΝΤ, που διακόπηκε από τον πρωθυπουργό Σαλί Μπερίσα το 2009. 

«Σε αντάλλαγμα, το ΔΝΤ θα διαθέσει για την Αλβανία 1,3 δις ευρώ ως 'πακέτο' βοήθειας για τα μακροπρόθεσμα χαμηλότοκα δάνεια και επιχορηγήσεις, προκειμένου να μειωθεί το χρέος με υψηλό επιτόκιο που έχει συσσωρευτεί», ανέφερε η «Ντίτα». 

Η αλβανική κυβέρνηση συσσωρεύει πρόσθετο χρέος περίπου 500 εκατομμυρίων δολαρίων ανά έτος για να εξοφλήσει τους τόκους για τα προηγούμενα χρέη, σημειώνει η εφημερίδα επισημαίνοντας πως «τα χρήματα αυτά είναι αρκετά για την κατασκευή ενός νέου αυτοκινητόδρομου από τη Σκόδρα στην Αυλώνα». 

Με τη βοήθεια του ΔΝΤ, αναφέρει η εφημερίδα, το ύψος του χρέους μπορεί να μειωθεί κατά περίπου 200 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο, τα οποία μπορεί να χρησιμοποιηθούν για δρόμους, σχολεία, κ.λπ. 

Στο μεταξύ, το Σοσιαλιστικό Κόμμα, το μεγαλύτερο της αντιπολίτευσης, ανακοίνωσε την επίτευξη συμφωνίας με άλλα 42 κόμματα που θα αποτελέσουν τον συνασπισμό με την ονομασία «Συμμαχία για την Ευρωπαϊκή Αλβανία». 

Το όνομα του νέου συνασπισμού ανακοίνωσε ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης Έντι Ράμα μετά την υπογραφή συμφωνίας με τον Βαγγέλη Ντούλε, πρόεδρο του Κόμματος Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΚΕΑΔ) που εκπροσωπεί την ελληνική εθνική μειονότητα της Αλβανίας. 

Μετά την υπογραφή της συμφωνίας με τον κ. Ντούλε, ο Έντι Ράμα υπέγραψε στην πόλη Σκόρδα, παρουσία ξένων ηγετών Σοσιαλιστικών κομμάτων - μέλη του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος - τη συμφωνία με το Σοσιαλιστικό Κίνημα Ολοκλήρωσης του Ιλίρ Μέτα. 

Τα τρία αυτά κόμματα (Σοσιαλιστικό, Σοσιαλιστικό Κίνημα Ολοκλήρωσης και ΚΕΑΔ) αποτελούν τον πυρήνα του κεντροαριστερού συνασπισμού στην Αλβανία. 

Από την άλλη πλευρά, το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα του Σαλί Μπερίσα συνεχίζει με εντατικούς ρυθμούς της διαπραγματεύσεις με τα κόμματα της Δεξιάς και αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα, μέχρι το μεσημέρι, τα αποτελέσματα τον συνομιλιών. 

Σημειώνεται ότι το πολιτικό κλίμα στην Αλβανία είναι φορτισμένο μετά την παραίτηση τριών μελών της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής που ανήκουν στην αντιπολίτευση, 
σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατάργηση της θητείας, από τη Βουλή, ενός εκ των μελών της επιτροπής. 

Η αντιπολίτευση κατηγορεί το κόμμα του Σαλί Μπερίσα, που κυβερνά τη χώρα επί μία οχταετία, ότι προσπαθεί με κάθε τρόπο να ελέγξει την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή και ότι χρησιμοποιεί τον κρατικό μηχανισμό για να νοθεύσει το αποτέλεσμα. 

Η προεκλογική μάχη της αντιπολίτευσης βασίζεται σε καταγγελίες σκανδάλων περί της «διεφθαρμένης κυβέρνησης του Σαλί Μπερίσα», στις υποσχέσεις για ανάπτυξη της οικονομίας και του βιοτικού επιπέδου, αλλά και στην προοπτική ένταξης της χώρας, εντός της δεύτερης θητείας, στην Ευρωπαϊκή Ένωση.       WWW. ELZONI.GR

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»