Επισκόπηση τύπου

«Σφαίρες για μεροκάματο»

Η έγκριση από τη γερμανική βουλή του πακέτου στήριξης της Κύπρου, η ήττα Ομπάμα στις προσπάθειες αυστηροποίησης της οπλοκατοχής και η Νέα Μανωλάδα στα θέματα του τύπου.
Η Νέα Μανωλάδα, μια κουκίδα στο χάρτη μεταξύ Πάτρας και Πύργου, πέρασε στην πρώτη γραμμή της δημοσιότητας και εκτός Ελλάδας, με τα ειδησεογραφικά πρακτορεία να μεταδίδουν με τα πιο μελανά χρώματα τα όσα έγιναν προχθές. Η εφημερίδα Tagesspiegel του Βερολίνου αφιερώνει μεγάλο δημοσίευμα σε μια προσπάθεια να δώσει στους γερμανούς αναγνώστες τις ακριβείς διαστάσεις της προβληματικής σε μια χώρα που η αγροτική της παραγωγή στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στα χέρια μεταναστών, πολλοί από τους οποίους δεν έχουν νόμιμα έγγραφα.
H Ελλάδα της ξενοφοβίας…
5 με 6 ευρώ μεροκάματο5 με 6 ευρώ μεροκάματο
«Στην Ελλάδα ο ρατσισμός κλιμακώνεται (…) 200 ξένοι εργάτες από το Μπαγκλαντές και το Πακιστάν ζητούν το μεροκάματό τους κι αντ΄αυτού οι επιστάτες τους γαζώνουν με σφαίρες με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 28 από αυτούς. Κι αυτό μια μέρα μετά τη δημοσιοποίηση από το Συμβούλιο της Ευρώπης έκθεσης του επιτρόπου για τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπου επισημαίνεται η αύξηση της ξενοφοβίας και της βίας σε βάρος μεταναστών στην Ελλάδα (…) Τόνοι ολόκληροι φράουλας μαζεύονται κάθε μέρα. Βέβαια οι Έλληνες, που στα σούπερ μάρκετ πληρώνουν ενάμισι ευρώ το καλαθάκι, αγνοούν κάτω από ποιες συνθήκες γίνεται το μάζεμα. Για τους ντόπιους η δουλειά είναι πολύ κουραστική. Γι' αυτό και οι αγρότες χρησιμοποιούν αποκλειστικά μετανάστες, οι περισσότεροι δεν έχουν χαρτιά, μένουν σε θερμοκήπια ή σε ετοιμόρροπα σπίτια. Οι ιδιοκτήτες εκμεταλλεύονται ασύστολα τη δεινή θέση τους και τους δίνουν 5, το πολύ, 6 ευρώ μεροκάματο. Αλλά κι αυτά είναι χρωστούμενα».
Ο γερμανός σχολιαστής περιγράφει την υπερπληθώρα λαθρομεταναστών που μπαίνουν κυρίως από τα σύνορα με την Τουρκία, την υπηρεσία FRONTEX που έχει στείλει κι άλλες δυνάμεις για τον έλεγχο στα θαλάσσια σύνορα, την κατάσταση στο κέντρο κράτησης της Αμυγδαλέζας και ό,τι άλλο συνθέτει τη σύγχρονη Ελλάδα ως χώρα στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.
Το πακέτο διάσωσης της Κύπρου
O Σόιμπλε διαβάζοντας τις προγραμματικές θέσεις για την Κύπρο
Ευρεία πλειοψηφία χθες στη γερμανική βουλή για το πακέτο διάσωσης της Κύπρου, όπως αναμενόταν. Υπάρχει όμως ένα βασικό ερώτημα που διατυπώνει η εφημερίδα Frankfurter Rundschau. «Η αποφασιστική ερώτηση είναι η εξής» γράφει ο σχολιαστής της. «Θα μπορούσε η βουλή να μην εγκρίνει το πακέτο διάσωσης; Η απάντηση είναι αρνητική, εκτός κι αν το κοινοβούλιο ήθελε να αποσταθεροποιήσει ολόκληρη την πολιτική Μέρκελ, (διάσωσης του ευρώ), που στηρίζεται στο μεταξύ από το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα και τους Πράσινους».
Η εφημερίδα Die Welt επικρίνει τη χθεσινή συζήτηση, τόσο σε επίπεδο επιχειρημάτων όσο και εντυπώσεων. «Δεν επρόκειτο για συζήτηση διατύπωσης θέσεων απέναντι σε μια κοινή γνώμη που απεχθάνεται τις επενδύσεις με δισεκατομμύρια γερμανών φορολογουμένων σε κατεστραμμένες οικονομίες. Καμιά παθιασμένη ομιλία συντηρητικού ή φιλελευθέρου πολιτικού, που θα μπορούσε να αποσπάσει την προσοχή από τους ευρωσκεπτικιστές του νέου κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία. Καμιά φορά η πολιτική χάνει τα λόγια της», παρατηρεί χαρακτηριστικά ο σχολιαστής της.
Αποτελεί ο τραπεζικός τομέας της Κύπρου συστημικό κίνδυνο για την ευρωζώνη; «Ακόμη και η μεγαλύτερη κυπριακή τράπεζα έχει τις διαστάσεις ενός γερμανικού ταμιευτηρίου» σημειώνει ηMärkische Oderzeitung. «Παρόλα αυτά, η πλειοψηφία στη βουλή πιστεύει ότι η Κύπρος χρειάζεται άμεσα τα 10 δισ. ευρώ…Το αστείο είναι ότι μόνο μετά από τυχόν κατάρρευση θα μπορούσε κανείς να μάθει πόσο σημαντική θα ήταν η Κύπρος για το ευρωοικοδόμημα» καταλήγει.
Ομπάμα – λόμπι, 1-0
Πλήγμα για τον πρόεδρο...Πλήγμα για τον πρόεδρο...
Βαριά ήττα για τον πρόεδρο Ομπάμα. Η Γερουσία, στην οποία οι Δημοκρατικοί έχουν την πλειοψηφία, απέρριψε νομοσχέδιο που αυστηροποιεί την οπλοκατοχή. Και η ελβετικήNeue Zürcher Zeitung σχολιάζει: «Επί 4 χρόνια ο αμερικανός πρόεδρος γυρνούσε γύρω από το πρόβλημα, τη στιγμή που το πανίσχυρο λόμπυ υπέρ της οπλοκατοχής ακολούθησε με πείσμα τους στόχους του και έσκαβε τον πολιτικό λάκο ορισμένων μη δημοφιλών εθνοπατέρων. Δεν είναι λοιπόν να απορεί κανείς που για κάποιους δημοκρατικούς από συντηρητικές Πολιτείες ήταν πολύ πιο σημαντική η πολιτική τους επιβίωσή από τη νομιμοφροσύνη στο πρόσωπο του προέδρου. Αυστηροί νόμοι κατά της οπλοκατοχής είναι αδιανόητοι στις ΗΠΑ για έναν πολύ απλό λόγο: το σύνταγμα προστατεύει την οπλοκατοχή ιδιωτών και η δικαιοσύνη με τις αποφάσεις της έχει ενισχύσει αυτή τη βασική συνταγματική αρχή» καταλήγει ο σχολιαστής.
Επιμέλεια: Ειρήνη Αναστασοπούλου
Υπεύθ. σύνταξης: Άρης Καλτιριμτζής                  DW DE

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»