Επισκόπηση τύπου

«Κυπριακό καζίνο»

Μυστική έκθεση εσωτερικού ελέγχου της Λαϊκής Κύπρου για το 2012 αποδεικνύει την προδιαγεγραμμένη πορεία της προς την κατάρρευση. Γαλλογερμανικές συγκρούσεις και η νέα ιταλική κυβέρνηση στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού τύπου.
Η τύχη της Λαϊκής Τράπεζας της Κύπρου ήταν προδιαγεγραμμένη σύμφωνα με εσωτερικό έλεγχο που έγινε το 2012 και το τέλος της είναι αποτέλεσμα κακοδιαχείρισης και πιστωτικών συναλλαγών υψηλού ρίσκου. Αναλυτικά στοιχεία υπάρχουν σε σχετική έκθεση που δημοσιεύει σήμερα η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung.
«Στο επίκεντρο ο Ανδρέας Βγενόπουλος»
Ο Ανδρέας ΒγενόπουλοςΟ Ανδρέας Βγενόπουλος
Η έκθεση, που ήταν διαβαθμισμένη, αφορά το 2012, όταν η Λαϊκή ήταν ήδη στο δρόμο της κατάρρευσης και περιλαμβάνει στοιχεία που προορίζονταν μόνο για τα στελέχη της τράπεζας και τον παραιτηθέντα στο μεταξύ υπουργό Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή. Στο άρθρο γίνεται μακροσκελής αναφορά στον Ανδρέα Βγενόπουλο ως έναν εκ των μεγαλοεπενδυτών και αναφέρονται συγκεκριμένα στοιχεία για τα δάνεια που πήρε η MIG (Marfin Investment Group) για τις επενδύσεις του και τις απώλειες που υπέστη μέσω αυτών η τράπεζα. Επίσης για την εξαγορά των ελληνικών παραρτημάτων των κυπριακών τραπεζών από την τράπεζα Πειραιώς, της οποίας όλως παραδόξως μεγαλομέτοχος ευθύνεται για την απώλεια 107 εκατομ. ευρώ της μητρικής. «Οι απώλειες της Λαϊκής που προέκυψαν από όσα δάνεια πέρασαν από έλεγχο ανέρχονται στα 1, 3 δισ. ευρώ και αντιστοιχούν στο 1/3 των συνολικών απωλειών της Τράπεζας» αναφέρεται στην έκθεση. « (…) Για τον Γενικό Εισαγγελέα της Κύπρου Πέτρο Κληρίδη θα πρέπει να γίνει το παν για να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι» συνεχίζουν οι συγγραφείς της έκθεσης αναφερόμενοι, εκτός από τον Ανδρέα Βγενόπουλο και στον πρώην γιουγκοσλάβο πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ο οποίος μετά το 1998, χρονιά που επιβλήθηκε διεθνές εμπάργκο στη χώρα του, μετέφερε στην Κύπρο με το τσουβάλι τελωνειακά έσοδα.
«Μην πυροβολείτε τη Μέρκελ»
Η Μέρκελ ως εξιλαστήριο θύμα;Η Μέρκελ ως εξιλαστήριο θύμα;
Η μετωπική σύγκρουση των γάλλων σοσιαλιστών με σκληρούς χαρακτηρισμούς κατά της Άγκελα Μέρκελ και της αυστηρής πολιτικής λιτότητας απασχολεί έντονα τον ευρωπαϊκό τύπο. Η γαλλικής εφημερίδα Le Monde παίρνει το μέρος της γερμανίδας καγκελαρίου και επιτίθεται κατά του γάλλου προέδρου. «Εάν η επιλογή αυτών των πολεμικών λέξεων εγκρίθηκε από την ανώτατη ηγεσία προκαλεί ανησυχία, εάν όχι, και πάλι ανησυχητικό είναι» επισημαίνει ο σχολιαστής της. «Γιατί σημαίνει ότι ο πρόεδρος δεν ελέγχει τα στελέχη του. Η αλήθεια είναι ότι το σοσιαλιστικό κόμμα είναι βαθιά διαιρεμένο γύρω από την οικονομική πολιτική, που αντί να σκέφτεται στρατηγική επίλυσης της κρίσης χρέους βρήκε εξιλαστήριο θύμα την Ευρώπη. Και επειδή η Ευρώπη δύσκολα προσωποποιείται, στοχεύει στην Μέρκελ: Η στρατηγική αυτή είναι πολύ παλιά. Για τους πολιτικούς που ευθύνονται για την κρίση είναι πολύ πιο εύκολο να κατηγορούν κάποιον από έξω. Το παιγνίδι αυτό δεν είναι μόνο παιδικό, αλλά και επικίνδυνο» σημειώνει η γαλλική εφημερίδα.
Η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung του Μονάχου συνδέει την «εξέγερση» όπως αποκαλεί των Γάλλων σοσιαλιστών με τις βουλευτικές εκλογές στη Γερμανία και καλεί σε ψυχραιμία για να μην δηλητηριαστεί κι άλλο το κλίμα. «Μια ματιά σε αριθμούς μας βοηθά» υποστηρίζει ο αρθρογράφος της. «Δημοσκοπήσεις στη Γαλλία και στην Ισπανία επιβεβαιώνουν ότι η πλειοψηφία θεωρεί τους πολιτικούς της χώρας υπεύθυνους για τη μιζέρια τους. Η πλειοψηφία γνωρίζει πολύ καλά ότι τα χρέη δεν δημιουργήθηκαν στη Γερμανία και ότι μαζί με την έλλειψη μεταρρυθμίσεων αποτελούν την αιτία της ύφεσης. Υπάρχει δηλαδή συνειδητοποίηση για το ποιος ευθύνεται για το χάος» σημειώνει ο γερμανός σχολιαστής.
«Οι παλιοί νονοί πίσω από τα κόμματα»
Ευχές για μακροημέρευση. Ο Ενρίκο Λέττα με τον πρόεδρο ΝαπολιτάνοΕυχές για μακροημέρευση. Ο Ενρίκο Λέττα με τον πρόεδρο Ναπολιτάνο
Το τέλος της πολιτικής στασιμότητας στην Ιταλία γιορτάζει ο ευρωπαϊκός τύπος. «Το πραγματικό θαύμα που έκανε ο Ενρίκο Λέτα στη χώρα της αιώνιας γεροντοκρατίας ήταν η αλλαγή γενιάς» υποστηρίζει η αυστριακή εφημερίδα Wienerzeitung. «Η νέα κυβέρνηση είναι ηλικιακά η νεώτερη στην ιστορία της χώρας με μεγάλο ποσοστό συμμετοχής γυναικών. Για να εξασφαλίσει την βιωσιμότητά της επέλεξε ο Λέτα μετριοπαθείς πολιτικούς και από τα δύο πολιτικά στρατόπεδα», σημειώνει ο αυστριακός σχολιαστής.
Αντίθετα η γερμανική εφημερίδα Die Welt δεν πιστεύει στην μακροημέρευση της νέας ιταλικής κυβέρνησης. «Υπάρχουν πολλά στοιχεία που δεν υπόσχονται την επιτυχία της» υποστηρίζει. «Πίσω από όλα τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση βρίσκονται οι γνωστοί νονοί. Δεν θα ήταν δυνατόν να πιστέψουμε ότι συνειδητοποίησαν ξαφνικά ότι θα πρέπει να βάλουν το δημόσιο καλό μπροστά από τα μικροκομματικά παιγνιδάκια τους. Ας ασκηθούμε λοιπόν στην ελπίδα με πολύ σκεπτικισμό» καταλήγει η γερμανική εφημερίδα.
Επιμέλεια: Ειρήνη Αναστασοπούλου       dw de
Υπεύθ. Σύνταξης: Δήμητρα Κυρανούδη

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc