ΟΔΗ ΚΡΑΤΣΑ ΚΑΙ ΑΝΝΥ ΠΟΔΗΜΑΤΑ «ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΑΝ» ΤΟΝ ΟΛΙ ΡΕΝΕυρωβουλευτίνες σε δράση
27/04/2013

Την πρόκληση της δημοσιονομικής προσαρμογής σε συνδυασμό με αποτελεσματικές μεταρρυθμίσεις ανέδειξε η ευρωβουλευτής Ρόδη Κράτσα με ερώτησή της προς τον Επίτροπο κ. Όλι Ρεν, κατά τη διάρκεια ακρόασης της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του ΕΚ. 

Η κ. Κράτσα ρώτησε τον Επίτροπο εάν οι πολιτικές λιτότητας έχουν αποτελέσματα βιώσιμης μείωσης του χάσματος ανταγωνιστικότητας μεταξύ Βορρά και Νότου και εάν ανησυχεί για την συνεχιζόμενη αύξηση του δημοσίου χρέους στον ευρωπαϊκό νότο. Ταυτόχρονα, ζήτησε να μάθει πώς βλέπει ο Επίτροπος την αλληλεπίδραση μεταξύ πολιτικών λιτότητας και δομικών μεταρρυθμίσεων που πρέπει να κάνουν τα κράτη μέλη σ΄ ένα δύσκολο οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό περιβάλλον. 

Ο Επίτροπος Ρεν παραδέχτηκε ότι το υψηλό επίπεδο χρέους έχει αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομική ανάπτυξη και  ότι η δημοσιονομική εξυγίανση πρέπει να συνδυάζεται με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις, δημόσιες και ιδιωτικές.  Για την Ελλάδα, στην οποία αναφέρθηκε η ευρωβουλευτής, ο Επίτροπος δήλωσε ότι  υπάρχουν περιορισμοί και όροι, λόγω της χρηματοδότησης του προγράμματος που ακολουθεί. Παράλληλα, ο κ. Ρεν  αναφέρθηκε στο Eurogroup και στις 14 χώρες-πιστωτές ως εκείνες που μπορούν να επιβάλλουν στις χώρες με ειδικό πρόγραμμα μια πιο ευέλικτη οικονομική προσαρμογή, αναλαμβάνοντας το κόστος της χρηματοδότησής της. 

Από την πλευρά της, το ζήτημα της ενεργοποίησης της ρήτρας ύφεσης του προγράμματος της Ελλάδας, αλλά και της διαφάνειας και του δημοκρατικού ελέγχου στη διαμόρφωση των προγραμμάτων προσαρμογής έθεσε η Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Άννυ Ποδηματά επίσης απευθυνόμενη προς τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπή και αρμόδιο για θέματα Οικονομίας κ. Ρεν. 

Απευθυνόμενη στον Επίτροπο Ρεν, η κ. Ποδηματά έθεσε το ερώτημα «εάν και με ποιο τρόπο προτίθεται να ενεργοποιήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη ρήτρα ύφεσης που προβλέπεται στο πρόγραμμα προσαρμογής της Ελλάδας, λαμβάνοντας υπόψη ότι η χώρα βρίσκεται σε έκτη διαδοχική χρονιά ύφεσης με μία ανεργία που έχει ξεπεράσει το 27%, ενώ παράλληλα οι προβλέψεις δείχνουν ότι φέτος θα πετύχουμε μηδενικό πρωτογενές έλλειμμα και το 2014 θα φτάσουμε σε πρωτογενές πλεόνασμα». 

Σε σχέση με την ενεργοποίηση της ρήτρας ύφεσης ο Επίτροπος απάντησε ότι «οποιαδήποτε απόφαση για να παραταθεί ένα πρόγραμμα ή να παραταθεί η περίοδος προσαρμογής οδηγεί σε επιπλέον χρηματοδότηση από τις χώρες της Ευρωζώνης - που παρέχουν τις εγγυήσεις στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας - και αυτό προϋποθέτει αποφάσεις από τα κοινοβούλια όλων των χωρών, που είναι μια δύσκολη πολιτικά διαδικασία, λαμβάνοντας υπόψη και τους χρηματοδοτικούς περιορισμούς κάθε χώρας». 

Στο πλαίσιο της ίδιας συζήτησης η κ. Ποδηματά επίσης έθεσε για ακόμη μία φορά το μείζον θέμα της διαφάνειας, της δημοκρατικής λογοδοσίας, αλλά και του διαλόγου γύρω από τις συστάσεις και τα μέτρα πολιτικής που εισηγείται η Τρόικα προς τις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα. Η Αντιπρόεδρος του ΕΚ επανέλαβε την πρόταση της προς την Επιτροπή «για ένταξη των χωρών που εφαρμόζουν πρόγραμμα στη διαδικασία συζήτησης των μακροοικονομικών ανισορροπιών που προβλέπεται από το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο, ώστε να μπορεί να γίνει ουσιαστική συζήτηση πάνω σε συγκεκριμένες παραμέτρους των προγραμμάτων, ενισχύοντας τη διαφάνεια στη διαμόρφωση των προγραμμάτων, αλλά και την πολιτική και κοινωνική συναίνεση γύρω από αυτά». 

Ως προς το θέμα αυτό ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απάντησε ότι «με δεδομένη την κατάρτιση λεπτομερών προγραμμάτων για τις χώρες που βρίσκονται υπό χρηματοδοτική στήριξη και τη διεξαγωγή τριμηνιαίων επισκοπήσεων από την Τρόικα, η συμπερίληψη των χωρών αυτών στη διαδικασία επιτήρησης μακροοικονομικών ισορροπιών θα δημιουργούσε επικαλύψεις» αποφεύγοντας, ωστόσο, να σχολιάσει τα ζητήματα δημοκρατικού ελέγχου και διαλόγου των προγραμμάτων αυτών. 

«Μετά από τρία χρόνια λειτουργίας του Ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης και εφαρμογής προγραμμάτων προσαρμογής η Ευρώπη συνεχίζει να μην έχει εντάξει τη λειτουργία της Τρόικας και τη διαδικασία σχεδιασμού των προγραμμάτων μέσα σε ένα δημοκρατικό πλαίσιο λογοδοσίας και ελέγχου. Οι συστάσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ προς τις χώρες που χρηματοδοτούνται από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας δεν αναλύονται στο πλαίσιο της διαδικασίας μακροοικονομικών ανισορροπιών, δεν παρουσιάζονται στο Ευρωπαϊκό και στα Εθνικά Κοινοβούλια, δεν συζητιούνται δημοκρατικά. 

Σε μια εποχή που είναι περισσότερο από επιτακτική η ανάγκη πολιτικής και κοινωνική συναίνεσης γύρω από τις πολιτικές που εφαρμόζονται σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο αυτή η διαδικασία λήψης αποφάσεων πίσω από τις κλειστές πόρτες των συσκέψεων της Τρόικας και του Eurogroup δεν μπορεί να συνεχιστεί. Είναι ανάγκη τώρα να αναληφθούν πρωτοβουλίες και από την Ελληνική Κυβέρνηση, αλλά και από τις υπόλοιπες χώρες να ενταχθούν τα προγράμματα προσαρμογής στο πλαίσιο δημοκρατικών διαδικασιών, που πλέον έχουν καθιερωθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση με τη διαδικασία του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου», δήλωσε η κ. Ποδηματά.     www.elzoni.gr

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»