Επισκόπηση τύπου

«Οι κρυφοί κερδισμένοι της κρίσης»

Η ψηφοφορία στο γερμανικό κοινοβούλιο για την έγκριση του πακέτου στήριξης της Κύπρου είναι στο επίκεντρο των ρεπορτάζ του γερμανικού τύπου. Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης δημοσίευμα για τα γερμανικά οφέλη από την κρίση.
«Οι κρυφοί κερδισμένοι της κρίσης» είναι ο τίτλος ρεπορτάζ στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Die Zeit, η οποία παρατηρεί: «Λέγεται ότι η Γερμανία πληρώνει για τους άλλους, ωστόσο, η πραγματικότητα είναι κάπως πιο πολύπλοκη». Το ρεπορτάζ αναφέρεται στη μείωση του κόστους δανεισμού στη Γερμανία εξαιτίας της κρίσης που πλήττει τις άλλες χώρες της ευρωζώνης και εξηγεί ότι «η Γερμανία έλκει ως ένας τεράστιος μαγνήτης κεφάλαια από όλο τον κόσμο». «Η Γερμανία είναι για τους επενδυτές μία από τις λίγες περιοχές, όπου οι αποταμιεύσεις είναι ασφαλείς. Και αυτό το κεφάλαιο γεμίζει τα κρατικά ταμεία, αναθερμαίνει την οικονομία και δίνει τη δυνατότητα στους Γερμανούς να αγοράζουν ακίνητα. Την ώρα που η νότια Ευρώπη βυθίζεται στην κρίση, οι Γερμανοί ποτέ δεν περνούσαν καλύτερα όσο σήμερα», αναφέρεται μεταξύ άλλων στο ρεπορτάζ.
«Το ευρώ είναι σημαντικό, αλλά σημαντικότερα είναι το Δίκαιο και η Δημοκρατία»
Η Ευρώπη εξελίσσεται σε μια Δημοκρατία των αναγκαστικών διαταγμάτωνΗ Ευρώπη εξελίσσεται σε μια Δημοκρατία των αναγκαστικών διαταγμάτων
Δεδομένη θεωρούν την έγκριση του πακέτου στήριξης της Κύπρου από το Bundestag τα γερμανικά ΜΜΕ, παρά το γεγονός ότι έχουν διατυπωθεί στο προοίμιο τόσες ενστάσεις από πολλούς βουλευτές. Στο θέμα αυτό αναφέρεται σχόλιο της Süddeutsche Zeitung του Μονάχου, υποστηρίζοντας ότι οι «ευρωδιασώστες» δεν λαμβάνουν υπόψη τις επιταγές της γερμανικής δικαιοσύνης: «Η βοήθεια προς την Κύπρο καταδεικνύει ότι οι „μηχανικοί της ευρωδιάσωσης“ δεν ενδιαφέρονται και πολύ ούτε για τους περιορισμούς που επέβαλε το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο ούτε για τις ευρωπαϊκές συνθήκες. Το Συνταγματικό Δικαστήριο προσπάθησε να ενισχύσει τα δικαιώματα της βουλής. Προσπάθησε να φτιάξει κανόνες που θα αποτρέπουν εκβιαστικά διλήμματα στο κοινοβούλιο. Το Συνταγματικό Δικαστήριο προσπάθησε εγκαίρως να διευθετήσει τη συμετοχή του κοινοβουλίου σε δαπάνες ύψους πολλών δισεκατομμυρίων…». Και το σχόλιο καταλήγει: «Η Ευρώπη εξελίσσεται σε μια Δημοκρατία των αναγκαστικών διαταγμάτων. Κάθε διαδικασία διάσωσης δημιουργεί το δικό της Δίκαιο. Και αυτό δεν είναι σωστό. Το ευρώ είναι σημαντικό, αλλά σημαντικότερα είναι το Δίκαιο και η Δημοκρατία».
Ασφάλεια και Ελευθερία
Η επίθεση στη Βοστώνη επανέφερε στη συζήτηση το θέμα της ασφάλειας στη δημοκρατίαΗ επίθεση στη Βοστώνη επανέφερε στη συζήτηση το θέμα της ασφάλειας στη δημοκρατία
Τέλος, στην πρόκληση της τρομοκρατίας, με την οποία είναι αντιμέτωπη μια ανοιχτή κοινωνία αναφέρεται η εφημερίδα Tagesspiegel, με αφορμή τις βομβιστικές επιθέσεις της Βοστώνης: «Η ασφάλεια είναι η προϋπόθεση για την ελευθερία, λένε κάποιοι. Μια κοινωνία που φρουρείται και ελέγχεται δεν είναι πλέον ελεύθερη, υποστηρίζουν οι άλλοι. Επειδή και οι δύο πλευρές έχουν δίκιο, αποτυγχάνει συχνά κάθε συνεννόηση, κάτι που οδηγεί στην ένταση της αντιπαράθεσης…Υπό την έννοια αυτή είναι απολύτως αναγκαία η φραστική αποφόρτιση. Η ομάδα των οπαδών της ασφάλειας θα πρέπει να παραδεχθεί ότι πολλά από τα μέτρα που προτείνει είναι πρακτικής αλλά και ψυχολογικής φύσεως. Η ομάδα των οπαδών της ελευθερίας θα πρέπει να αντιληφθεί ότι το συλλογικό συναίσθημα της απειλής είναι πραγματικό και υπό την έννοια αυτή συνιστά πολιτικό παράγοντα, τον οποίο δεν μπορεί να απορρίψει έτσι εύκολα κανείς».
Επιμέλεια: Σταμάτης Ασημένιος
Υπεύθ. Σύνταξης: Μαρία Ρηγούτσου            dw de

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc