Αλλά και υψηλοί τόνοιΔιορθώσεις, βελτιώσεις, συμβιβασμοί και υποσχέσεις

Με βελτιώσεις και υποσχέσεις για περισσότερες ρυθμίσεις στο άμεσο μέλλον ψηφίστηκε από τη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για την καταβολή των δύο επομένων δόσεων, ύψους 8,8 δις ευρώ.

Πρόκειται για το πρώτο νομοσχέδιο που δεν περιλαμβάνει δημοσιονομικά μέτρα και περικοπές, αλλά οδηγεί στην ολοκλήρωσή τους μια σειρά από διαρθρωτικές αλλαγές που αν και είχαν υπερψηφιστεί μέσω προηγουμένων νόμων, δεν είχαν τελικά εφαρμοστεί.

Οι ενστάσεις του ΠΑΣΟΚ, σχετικά με την μη αποδοχή της τροπολογίας του για την ανεργία, κάμφθηκαν μετά την απόφαση να γίνει δεκτό το ένα από τα τρία άρθρα της εν λόγω τροπολογίας, δηλαδή τη ρύθμιση που αφορά στην απασχόληση ανέργων σε Δήμους και Περιφέρειες, όχι όμως και τα άρθρα για τη μείωση ασφαλιστικών εισφορών.

Βελτίωση επιτεύχθηκε και στο θέμα της διάθεσης άρτου, καθώς με προσθήκη διευκρινίζεται πως επιτρέπεται η ίδρυση πρατηρίων άρτου στα σούπερ μάρκετ κ.α. αλλά «σε χώρο σαφώς διαχωρισμένο και τηρουμένων των υγειονομικών διατάξεων».

Ο υπουργός των Οικονομικών έκανε επίσης δεκτή την τροπολογία για τους υπαλλήλους που έχουν διοριστεί από την πράξη του ΑΣΕΠ από το 2010.

Επίσης ανακοίνωσε ότι θα εξετάσει τη δυνατότητα να ενταχθούν στη ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα και οι οφειλές στους ΟΤΑ. 

Με άλλη προσθήκη, προβλέπονται περισσότερες δόσεις, μείωση οφειλής ή και εξαίρεση από το χαράτσι για όσους είναι στο όριο της φτώχειας ή απειλούνται από την φτώχεια.

Ειδικότερα προβλέπεται πως πρόσωπα που βρίσκονται σε κατάσταση φτώχειας ή απειλούνται με φτώχεια, θα πληρώνουν το χαράτσι στα ακίνητα σε περισσότερες δόσεις ή θα μειωθεί το ύψος τους ή θα έχουν πλήρη απαλλαγή από αυτό.

Η τροπολογία αφορά ακίνητα που αποτελούν την κύρια και ιδιοκατοικούμενη κατοικία.

Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών που θα δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως θα καθοριστούν τα κριτήρια και τα όργανα που θα την εφαρμόσουν.

Επίσης, ο κ. Στουρνάρας κατέθεσε αναδιατύπωση που επιχειρεί να απαντήσει στις ανησυχίες των επιχειρήσεων της Μακεδονίας και της Θράκης, για τις κρατικές ενισχύσεις που είχαν λάβει και που σήμερα καλούνται να επιστρέψουν εντόκως πίσω, έχοντας κριθεί παράνομες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η τροπολογία προβλέπει πως για καθεστώτα κρατικών ενισχύσεων παραμεθορίων περιοχών, που είχαν θεσμοθετηθεί τουλάχιστον πριν από 15 χρόνια, και τα οποία έχουν κριθεί παράνομα αλλά η επίσημη διαδικασία έρευνας ξεκίνησε πριν από 8 έτη ή αργότερα, η απόφαση ανάκτησης των χορηγηθέντων πόρων, διαβιβάζεται στην Κομισιόν «ώστε να εξεταστεί η δυνατότητα ανάκτησης με ευνοϊκότερους όρους, για λόγους προστασίας της οικονομικής, κοινωνικής και εδαφικής συνοχής».

Οι δύο προσθήκες, απαντούν σε σειρά παρατηρήσεων βουλευτών, που εκφράστηκαν κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στην Επιτροπή Οικονομικών και στην Ολομέλεια.

Για το χαράτσι στα ακίνητα ο Υπουργός δεν ανακοίνωσε αλλαγές, αλλά άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να διευρυνθούν τα κοινωνικά όρια ώστε να ενταχθούν όσοι ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας.

Για τους εφοπλιστές και τις εξαιρέσεις από την εισφορά που περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο ο Γ. Στουρνάρας είπε ότι επαναλαμβάνεται ισχύουσα διάταξη «για λόγους ασφαλείας δικαίου» και πρόσθεσε ότι «από φέτος οι εφοπλιστές υπολογίζεται ότι θα δώσουν παραπάνω 140 εκατ. ευρώ από πλοιοκτήτριες εταιρείες ημεδαπές ή αλλοδαπές».
  
Στην ομιλία του, ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι «διαψεύσθηκαν οι προφήτες της καταστροφής».

«Με τη συμφωνία με την τρόικα κλείνουμε το κενό παραγωγής – εγχώριας δαπάνης που είχε η χώρα μας, και οι εταίροι μας προσφέρουν χρηματοδοτικούς πόρους όσο οι αγορές είναι κλειστές. Είναι ευχής έργο αυτό να γίνει με αύξηση παραγωγή και μείωση δαπάνης», πρόσθεσε, ενώ σημείωσε ότι «η εναλλακτική λύση είναι η έξοδος από το ευρώ. Ήταν και είναι καταστροφική λύση».

«Η μεγάλη πρόκληση είναι η επίτευξη δημοσιονομικής προσαρμογής και παράλληλα ανάπτυξης», υπογράμμισε ο Υπουργός Οικονομικών, υπενθυμίζοντας ότι η πρόοδος της ελληνικής οικονομίας αναγνωρίζεται όχι μόνο από τα διεθνή μίντια, αλλά και από τον Σόιμπλε. Αλλά «και ο ΣΥΡΙΖΑ πια μιλά για πιθανότητα νέων μέτρων», επεσήμανε ο Γ. Στουρνάρας, σημειώνοντας ότι «το νομοσχέδιο δεν έχει δημοσιονομικά μέτρα».

Ο ΣΥΡΙΖΑ

Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης επιτέθηκε στον υπουργό Οικονομικών και την κυβέρνηση.
«Δεν ξέρω σε ποια χώρα ζει ο Υπουργός Οικονομικών. Αρχίζω να αμφιβάλλω και σε ποιον πλανήτη ζείτε. Αυτά που μας λέτε είναι εκθέσεις ιδεών την ώρα που καταστρέφεται η κοινωνία», απάντησε στον Γ. Στουρνάρα .

«Μας είπατε παραμύθια για αγρίους. Μας λέτε εσείς, ο αρχιτέκτονας της πολιτικής του εκσυγχρονισμού, ότι για κάθε 110 που παράγεται δαπανούσαμε 115; Εμείς σας λέγαμε ότι για κάθε 1 ευρώ ανάπτυξης, δαπανάτε 4 ευρώ. Και σεις μας λέγατε ανθρώπους των σπηλαίων», υπενθύμισε ο Π. Λαφαζάνης. 

Αναφερόμενος στις προωθούμενες απολύσεις στο Δημόσιο ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι «τέτοιου είδους πολιτική είχαν εφαρμόσει οι μετεμφυλιακές κυβερνήσεις» και ότι «πρώτη φορά γίνεται πογκρόμ αυθαίρετων απολύσεων. Κάνετε καθεστώς τις μαζικές απολύσεις. Από τον πόλεμο είχε να γίνει αυτό». 

Σχολιάζοντας την αύξηση της διδακτικής απασχόλησης των εκπαιδευτικών κατά 2 ώρες, ο Π. Λαφαζάνης είπε ότι γίνεται για να μην προσληφθούν χιλιάδες ωρομίσθιοι και αναπληρωτές και για να εξοικονομηθούν 100 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Από την πλευρά του, ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Κυριακόπουλος σημείωσε πως «με το σημερινό νομοσχέδιο, ανοίγει μια μεγάλη συζήτηση για τον δημόσιο τομέα», επισημαίνοντας όμως πως «δεν ανοίγει με τους καλύτερους δυνατούς όρους».

«Ενώ λέμε ότι θέλουμε ανθρώπους με υψηλά προσόντα για την αναβάθμιση του Δημοσίου, την ίδια ώρα μας λέτε ότι μπορεί ένας απόφοιτος Λυκείου να πάρει πιθανόν την θέση ενός αποφοίτου ΤΕΙ, αλλά και ενός αποφοίτου ΑΕΙ με μεταπτυχιακό και διδακτορικό στον τομέα των Οικονομικών. Πρόκειται για μεγάλη αντίφαση που δεν πείθει την κοινωνία πως το σχέδιο της τροκομματικής κυβέρνησης έχει συνέπεια και συνέχεια» ανέφερε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

Σε ό,τι αφορά τις απολύσεις στον δημόσιο τομέα, ο κ. Κωνσταντινόπουλος, υποστήριξε πως θα πρέπει να γίνουν κατόπιν αξιολόγησης του ΑΣΕΠ, αλλιώς «οι απολύσεις με κλειστά μάτια, θα είναι βούτυρο στο ψωμί όλων αυτών που θέλουν να μην αλλάξει τίποτα».

Στη συνέχεια, ο αγορητής του ΠΑΣΟΚ έστρεψε τα βέλη του στην αντιπολίτευση, κάνοντας λόγο για «μύθους του ΣΥΡΙΖΑ και του συνονθυλεύματος των αντιμνημονιακών δυνάμεων, ότι μπορούμε να βρούμε εύκολα χρήματα από άλλες χώρες». «Το παράδειγμα της Κύπρου, δυστυχώς επιβεβαίωσε όλους εμάς που λέγαμε ότι ο ασφαλής αλλά παράλληλα δύσκολος δρόμος, είναι ο δρόμος της Ευρώπης» συμπλήρωσε.

Αρκετές επιφυλάξεις για ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, διατύπωσε για λογαριασμό της Δημοκρατικής Αριστεράς η Ασημίνα Ξυροτήρη, εκτιμώντας παράλληλα πως «έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας για την επανεκκίνηση της ανάπτυξης».

Η κ. Ξυροτήρη, μετέφερε τις ανησυχίες των επιχειρήσεων της Μακεδονίας και της Θράκης που είχαν λάβει κρατικές επιδοτήσεις, μήπως κληθούνε να τις επιστρέψουν πίσω και μάλιστα εντόκως, καθώς «δεν έγιναν οι ενέργειες εκείνες, ώστε να αποδειχθεί πως οι ενισχύσεις δόθηκαν υπό προϋποθέσεις και δεν ειναι παράνομες».

Η ειδική αγορήτρια της ΔΗΜΑΡ, εξέφρασε την αντίθεσή της στις διατάξεις για την απελευθέρωση του επαγγέλματος του γεωτεχνικού και του λογιστή-φοροτεχνικού, «που απελευθερώνουν κάποιες δραστηριότητες και πραγματικά δημιουργούν μιαν άσχημη κατάσταση αναφορικά με την αναγνώριση του κόπου των ελλήνων πολιτών να σπουδάσουν». Στα θέματα δε, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, «υπάρχουν μεγάλα ζητήματα, παρότι έγιναν κάποιες βασικές βελτιώσεις για τους αγρότες παραγωγούς και τα συνδεδεμένα νησιά».

Η κ. Ξυροτήρη ζήτησε πιο σαφή δέσμευση εκ μέρους της κυβέρνησης για την εισαγωγή του συμψηφισμού οφειλών που θα περιλαμβάνει και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και του φόρου στο πετρέλαιο - και αναφέρθηκε και στην κατάθεση τροπολογίας εκ μέρους του κόμματός της, προκειμένου να συμπεριληφθούν στην απαλλαγή από τον ειδικό φόρο ακινήτων και οι οικογένειες με εισόδημα κάτω του ορίου της φτώχειας.

«Το ΚΚΕ καταγγέλει και καταψηφίζει το αντιλαϊκό νομοσχέδιο του ενός και μόνου άρθρου, τόσο για την ουσία του, όσο και για τον τρόπο με τον οποίον έρχεται» ανέφερε ο Νίκος Καραθανασόπουλος.

Στην πράξη, «μονιμοποιείται το χαράτσι στα ακίνητα - και έχουν το θράσος να λένε πως βελτιώνουν και την κατάσταση. Για τον διακανονισμό των οφειλών προς το Δημόσιο, θεσπίζεται τοκογλυφικό επιτόκιο 15% σε περίπτωση καθυστέρησης μιας δόσης. Οι τράπεζες ωχριούν μπροστά στη ρύθμιση αυτή. Άνθρωποι με 500-600 ευρώ δεν μπορούν να ζήσουν. Πώς θα πληρώσουν τα χαράτσια και τους φόρους; Πώς μπορεί κάποιος που χρωστά τις ασφαλιστικές εισφορές δύο χρόνων, να μπει στη ρύθμιση πληρώνοντας τις δόσεις του 2013 και τη δόση της ρύθμισης; Εκεί που δεν μπορεί να πληρώσει τα 860 ευρώ, είναι δυνατόν κάποιος να πληρώσει τα 1.280;»

«Εμείς θέλουμε κούρεμα των φορολογικών οφειλών της λαϊκής οικογένειας, γιατί τους έχετε κουρέψει τη ζωή, τους μισθούς και τις συντάξεις. Και όχι μόνον να τους κουρέψετε τις οφειλές, αλλά να το κάνετε σε πλαίσιο γενικευμένων φοροαπαλλαγών για το λαό. Τη στιγμή που δεν κουρεύετε τις οφειλές, κουρεύετε ακόμα και τα ψωρο-ευρώ των υποχρεώσεων των εφοπλιστών» κατηγόρησε την κυβέρνηση ο κ. Καραθανασόπουλος.

Σύγκρουση Τσίπρα – Μανιτάκη - Βενιζέλου 

Μιλώντας από το βήμα της Βουλής, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε προσωπικά στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση για καταστροφικές επιλογές, «που βυθίζουν την οικονομία στην ύφεση και το λαό στη δυστυχία».

Όπως είπε, το πολυνομοσχέδιο είναι ο προθάλαμος για να μετατραπεί η Ελλάδα στη μόνη χώρα στην Ευρώπη που δεν θα έχει καθόλου δημόσια περιουσία.
Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ επέκρινε έντονα τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης για αντιφάσεις σε σχέση με παλιότερες δηλώσεις του σε ό,τι αφορά τους δημοσίους υπαλλήλους, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση του κ. Μανιτάκη.

Από την πλευρά του, επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, απαντώντας στον κ. Τσίπρα.

«Σήμερα ο κ. Τσίπρας το πήρε πολύ αριστερά, υπάρχουν πολλές τοποθετήσεις του στο εξωτερικό όπου είναι πολύ πιο συστημικός, θεσμικός ... σήμερα τον είδα αριστερό, ριζοσπάστη και θυμωμένο» σχολίασε.

Όπως είπε, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ είναι θυμωμένος γιατί διαβλέπει την προοπτική της εξόδου της χώρας από την κρίση και γιατί είναι αιχμάλωτος μια αντίφασης της ίδιας της παράταξης του που δεν μπορεί να ισορροπήσει ανάμεσα σε μία ευρωπαϊκή προοπτική και μια σε μια στρατηγική έντιμη, όπως του ΚΚΕ που λέει ότι δεν μπορείς να λες το κραυγαλέο ψέμα ότι θα είμαι μέσα στο ευρώ και έξω από το μνημόνιο. 

Παράλληλα, άφησε αιχμές και άσκησε έντονη κριτική για τη στάση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, σε ό,τι αφορά την τροπολογία του ΠΑΣΟΚ σχετικά με την ανεργία, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν μας κάνει χάρη κανείς υπουργός. Είναι ζωτική ανάγκη της κυβέρνησης και είναι συμφωνία των τριών αρχηγών, που είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει η κυβέρνηση. Δεν θέλουμε χάρες. Θέλουμε εφαρμογή πολιτικών. Το ΠΑΣΟΚ δεν εκβιάζει».

Ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε ακόμη τη θέση του ΠΑΣΟΚ ότι πρέπει να τεθεί τώρα το ζήτημα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση, καθώς και στην ανάγκη ενός σχεδίου εθνικής ανασυγκρότησης, ενώ τόνισε πως «πρέπει να ενισχύσουμε τη συνοχή και την αποδοτικότητα της κυβέρνησης».     elzoni.gr

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»