Πολιτική

Bundesbank vs ΕΚΤ για την πολιτική διάσωσης

Έντονες επικρίσεις σε βάρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για αποφάσεις που αφορούσαν την αντιμετώπιση της κρίσης διατυπώνει σε έγγραφό της η γερμανική Κεντρική Τράπεζα.
Επανέρχεται στην δημοσιότητα η διαμάχη της Bundesbank με την ΕΚΤ για την πολιτική διάσωσης των υπερχρεωμένων χωρών της ευρωζώνης, με αφορμή εμπιστευτικό έγγραφο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, έκτασης 29 σελίδων, το οποίο διασφάλισε και δημοσιεύει σήμερα η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.
Στο εν λόγω έγγραφο επικρίνεται η πολιτική της αγοράς κρατικών ομολόγων και διατυπώνεται η εκτίμηση ότι η EΚΤ ανέλαβε μεγάλο ρίσκο, αγοράζοντας στοχευμένα ομόλογα με χαμηλή φερεγγυότητα και υπογραμμίζεται ότι «σε καμία στιγμή δεν μπορούσε να θεωρηθεί απίθανη μία έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη». Η Bundesbank αμφισβητεί ότι κατά την αγορά των κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ τηρήθηκαν αυστηροί όροι στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων και παραπέμπει στο ελληνικό παράδειγμα.
«Η σημερινή σύσταση της νομισματικής ένωσης δεν μπορεί να είναι εγγυημένη»
Ο πρόεδρος της Bundesbank Γενς ΒάιντμανΟ πρόεδρος της Bundesbank Γενς Βάιντμαν
«Η αγορά ομολόγων μπορεί να επιβαρύνει την ανεξαρτησία των κεντρικών τραπεζών, η οποία συνιστά προϋπόθεση για την επιτυχή εκπλήρωση της κύριας αποστολής τους, που είναι η διασφάλιση της νομισματικής σταθερότητας», αναφέρεται στο έγγραφο. Σύμφωνα με την Bundesbank, δεν συνιστά αρμοδιότητα της ΕΚΤ η αποτροπή της εξόδου μιας χώρας από την ευρωζώνη. «Η σημερινή σύσταση της νομισματικής ένωσης δεν μπορεί να είναι εγγυημένη, καθώς συνεχίζει να αποτελείται από κυρίαρχα εθνικά κράτη και σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί η ΕΚΤ να την εγγυηθεί», αναφέρεται στο έγγραφο και υπογραμμίζεται πως σε διαφορετική περίπτωση η ΕΚΤ διατρέχει τον κίνδυνο να γίνει ο κύριος χρηματοδότης των χωρών της ευρωζώνης.
Σταμάτης Ασημένιος / Reuters
Υπεύθ. σύνταξης: Άρης Καλτιριμτζής                          dw de

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»