ν Ιούνιο το θέμα του ΦΠΑΤρικυμία σε ποτήρι με αιτήματα της τελευταίας στιγμής
Με το ΠΑΣΟΚ να επιμένει στην άποψη πως πρέπει να ενταχθεί η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο πολυνομοσχέδιο που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή, θα συζητηθεί μέχρι την Κυριακή - οπότε και θα ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος ενόψει του Euro Working Group – και περιλαμβάνει όλα τα προαπαιτούμενα που συμφωνήθηκαν στην τελευταία διαπραγμάτευση με την τρόικα, συνεχίζεται η διελκυστίνδα στο εσωτερικό της κυβέρνησης. 

Η αιφνιδιαστική αυτή απαίτηση δικαιολογείται τώρα εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ με το επιχείρημα ότι… προέκυψαν νέα στοιχεία μετά την αναχώρηση της τρόικας από την Αθήνα και το κλείσιμο της συμφωνίας μαζί της. 

Αυτό υποστηρίχθηκε χθες από όσα στελέχη του κόμματος μίλησαν δημόσια, ενώ τα «πολύ ενδιαφέροντα» αυτά στοιχεία παρουσιάστηκαν χθες και στη συνεδρίαση του συντονιστικού της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, υπό την προεδρία του Ευάγγελου Βενιζέλου. 

Όπως ειπώθηκε, «τα θετικά δημοσιονομικά αποτελέσματα που οφείλονται στις θυσίες του ελληνικού λαού (και τα οποία το ΠΑΣΟΚ θεωρεί ιστορική του υποχρέωση να αναδείξει) αλλά και στο τεράστιο πολιτικό βάρος που σήκωσε το ίδιο, είναι που επιτρέπουν και επιβάλλουν να τεθεί τώρα, πριν την έναρξη της θερινής τουριστικής περιόδου, το ζήτημα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση». 

«Η κυβέρνηση δεν χρειάζεται να περιμένει άλλο», ανέφεραν χθες πηγές της Ιπποκράτους και συμπλήρωναν ότι «αντί να εκπλήσσεται ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών καλά θα κάνει να ενημερώσει άμεσα την τρόικα για το χειρισμό που θα κάνει η Κυβέρνηση στο ήδη συμφωνημένο δημοσιονομικό πλαίσιο». 

Όσον αφορά στα στοιχεία που επικαλείται το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζοντας ότι μπορεί να τεθεί άμεσα η πρόταση του για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και τα οποία συζητήθηκαν στη συνεδρίαση του συντονιστικού της ΚΟ του κόμματος, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι το Κίνημα παρακολουθεί με ομάδα επιστημόνων εδώ και καιρό το θέμα και κυρίως τη συνολική απόδοση του ΦΠΑ το 2011, 2012 και του α' τρίμηνο 2013, σε συνδυασμό με το τρόπο που αντιδρά η αγορά. 

Επιπλέον, αναφέρουν ότι με εντολή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ο Φίλιππος Σαχινίδης είχε συγκεντρώσει τις προηγούμενες ημέρες τις τελικές εκτιμήσεις του ΓΛΚ και της τρόικας. 

«Τα στοιχεία αυτά, σε συνδυασμό με την εντυπωσιακή μείωση του ελλείμματος του 2012 στο 6% (χωρίς την αμιγώς λογιστική εγγραφή των κονδυλίων της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών) και την επίτευξη πλέον πρωτογενών πλεονασμάτων, επιτρέπουν να τεθεί άμεσα η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση ώστε αυτή να λειτουργήσει θετικά κατά τη φετινή τουριστική περίοδο που αρχίζει», λέει το ΠΑΣΟΚ. 

Κατά τις ίδιες πηγές, σε τεχνικό επίπεδο, τα στοιχεία που υιοθέτησε η τρόικα ως προς τη συνολική απόδοση του ΦΠΑ για το 2013 και 2014 καθιστούν εύκολη την μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, καθώς το προς αναπλήρωση ποσό είναι περίπου 80 εκ. ευρώ, που μπορεί πλέον να προέλθουν και μέσα από το μεγαλύτερο κύκλο εργασιών του κλάδου λόγω μείωσης του ΦΠΑ. 

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες από την Ιπποκράτους, ο κ. Βενιζέλος σκόπευε να θέσει αυτά τα στοιχεία στη συνάντηση των τριών αρχηγών πριν από την κατάθεση του κατεπείγοντος νομοσχεδίου. 

«Εφόσον, όμως, λόγω και της απουσίας κ. Κουβέλη στο εξωτερικό, η κυβέρνηση προέκρινε τη συνάντηση αντιπροσωπειών των τριών κομμάτων», ανέφεραν οι ίδιες πηγές, «ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε από τον κ. Σαχινίδη, που χειρίζεται το θέμα και έχει επεξεργαστεί όλα τα στοιχεία, να το θέσει χθες προκειμένου να τεθεί και από την κυβέρνηση στην τρόικα τώρα, με βάση τα τελικά δημοσιονομικά δεδομένα που υιοθετεί». 

Από την πλευρά του, ο γραμματέας της Κ.Ο. του κόμματος Γιάννης Μανιάτης, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Σκάι, απέρριψε την κριτική περί επικοινωνιακού τεχνάσματος, παραπέμποντας για τις τελικές αποφάσεις στη σημερινή κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του Πολιτικού Συμβουλίου και αφού δοθεί το πλήρες κείμενο του νομοσχεδίου. 

Πάντως, ο υπουργός των Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας δεν άφηνε χθες κανένα περιθώριο να ικανοποιηθεί η απαίτηση του ΠΑΣΟΚ. 

Δεν υπάρχει δυνατότητα να μπει στο πολυνομοσχέδιο διάταξη που να προβλέπει τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση καθώς κάτι τέτοιο δεν θα γινόταν αποδεκτό από τους εκπροσώπους της τρόικας, ξεκαθάρισε μετά τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπογραμμίζοντας πάντως πως θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια έτσι ώστε τον Ιούνιο να επέλθει συμφωνία για να αποφασιστεί μείωση. 

Τέλος, σημειώνεται ότι σήμερα το απόγευμα συνεδριάζει το υπουργικό Συμβούλιο, με θέματα ημερησίας διάταξης την ενημέρωση από τον πρωθυπουργό επί τρεχόντων ζητημάτων και την επιλογή αντιπροέδρων του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»