Περιβάλλον & Επιστήμη

Στροφή των Γερμανών στα fair trade

Περισσότερο από μισό δισεκατομμύριο ευρώ δαπάνησαν οι Γερμανοί το 2012 για την αγορά προϊόντων δίκαιου εμπορίου, η πώληση των οποίων κατέγραψε αύξηση κατά 33 % σε σχέση με πέρσι.
Πρόκειται για τα προϊόντα εκείνα, κατά την παραγωγή των οποίων διασφαλίζονται αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και όροι πληρωμής, και κατά την οποία δεν γίνεται εκμετάλλευση παιδικής εργασίας. H παραγωγή των προϊόντων fair trade γίνεται επίσης με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος. H ποιότητα τους εξασφαλίζεται και πιστοποιείται μέσω ελέγχων πριν να εισαχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Θεωρώ ότι τα προϊόντα fair trade έχουν μόνο θετικά να προσφέρουν στον καταναλωτή. Πρόκειται για προϊόντα τα οποία παράγονται με ευπρεπείς συνθήκες εργασίας και με σεβασμό προς το περιβάλλον» επισημαίνει ο Ντιέτερ Όβερατ από τον σύλλογο «TransFair», ο οποίος αποφασίζει για το ποια προϊόντα θα φέρουν στην Γερμανία την ετικέτα fair trade.

Μεγάλα και φθηνά σούπερ μάρκετ όπως το Aldi και το Lidl συμπεριλαμβάνουν τα προϊόντα fair trade όπως ζάχαρη, μπανάνες και καφέ στις προσφορές τους. Πιστοποιημένα προϊόντα fair trade βρίσκονται στα ράφια περισσότερων από 42.000 καταστημάτων στη Γερμανία. «Το 90 % των πολιτών ψωνίζουν από το Aldi και το Lidl. Με τα προϊόντα fair trade, τα φθηνά σούπερ μάρκετ υποστηρίζουν την πρωτοβουλία παραγωγής προϊόντων με σεβασμό στις ανθρώπινες συνθήκες εργασίες και την προστασία του περιβάλλοντος» υποστηρίζει ο Όβερατ.

Μειωμένες πωλήσεις σοκολάτας
Πτώση των πωλήσεων σοκολάτας στη ΓερμανίαΠτώση των πωλήσεων σοκολάτας στη Γερμανία
Ενώ οι πωλήσεις των προϊόντων fair trade αυξήθηκαν δε διάφορες κατηγορίες προϊόντων, δεν ισχύει το ίδιο και για τη σοκολάτα, οι πωλήσεις της οποίας μειώθηκαν πέρσι κατά 30 %. Σύμφωνα με τον Όβερατ, ο κύριος λόγος είναι ότι πολλοί Γερμανοί παραγωγοί σοκολάτας αρνήθηκαν να χρησιμοποιήσουν ζάχαρη που είχε παραχθεί με προδιαγραφές fair trade. Μόνο εφόσον ένα προϊόν έχει παραχθεί εξ ολοκλήρου με διαδικασίες δίκαιου εμπορίου μπορεί να αποκτήσει την σφραγίδα fair trade. Για προϊόντα της ζάχαρης, ο σύλλογος «TransFair», όμως, σκέφτεται να μην ακολουθήσει αυτή την πολιτική. Ιδιαίτερα στην Δυτική Αφρική, η κατάσταση είναι πολύ τεταμένη. Πολλοί αγρότες βλέπουν τα προϊόντα τους απούλητα. «Σκεφτόμαστε για εκείνη την περιοχή να χρησιμοποιήσουμε για την παραγωγή κάποιων προϊόντων αποκλειστικά κακάο» λέει ο Όβερατ. Είναι πιθανό σύντομα να διατίθεται στη γερμανική αγορά σοκολάτα που έχει παρασκευαστεί αποκλειστικά με κακάο δίκαιου εμπορίου.

«Όσον αφορά την αύξηση σε πωλήσεις προϊόντων δίκαιου εμπορίου, είμαστε στην πρώτη θέση. Αλλά η Αγγλία βρίσκεται με δύο δισεκατομμύρια πωλήσεις ακόμα πολύ μπροστά» τονίζει ο Όβερατ. Όσον αφορά όμως την κατανάλωση προϊόντων δίκαιου εμπορίου, η Γερμανία είναι ακόμη πολύ πίσω από χώρες όπως η Ελβετία και οι Ολλανδία. Ενώ ένας Γερμανός κατά μέσο όρο δαπανά μόνο έξι ευρώ ετησίως για προϊόντα δίκαιου εμπορίου, ο Ελβετός δαπανά αντίστοιχα 42 ευρώ. Στο τέλος του τρέχοντος έτους οι καταναλωτές στην Γερμανία θα έχουν την δυνατότητα να αγοράσουν και καλλυντικά με την σφραγίδα fair trade.

Nicolas Martin / Ηλίας Αντωνιάδης                     dw de

Υπεύθ. σύνταξης: Άρης Καλτιριμτζής

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc