Πολιτική

Ο δύσκολος δρόμος του Ενρίκο Λέττα

Κυβέρνηση νέας γενιάς πολιτικών και με πολλές γυναίκες. Ο Λέττα κατόρθωσε το ακατόρθωτο. Βαρύ το φορτίο για τον Φαμπρίτσιο Σακομάνι, τον νέο υπουργό Οικονομικών, γνώριμο των Βρυξελλών και με διεθνή αναγνώριση.
Ο Τζιόρτζιο Ναπολιτάνο, ο πρόεδρος της Ιταλίας, πόνταρε και κέρδισε. Κατάφερε αυτό που πριν λίγες μέρες φαινόταν ακατόρθωτο, να συμβάλει στην συγκρότηση κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού ανάμεσα σε κόμματα που όλο το προηγούμενο διάστημα αναλώθηκαν σε πόλεμο αλληλοκατηγοριών και διέσπασαν το εκλογικό σώμα.
«Nα στρωθεί στη δουλειά»
Έμα Μπονίνο, νέα υπουργός Εξωτερικών...Έμα Μπονίνο, νέα υπουργός Εξωτερικών...
«Δεν χρειάζονται ειδικές εκφράσεις για να χαρακτηρίσω τη φύση τη νέας κυβέρνησης, είναι μια πολιτική κυβέρνηση, την μόνη που θα μπορούσε να συγκροτηθεί. Δεν απομένει παρά να ευχηθώ να στρωθεί γρήγορα στη δουλειά σε πνεύμα συνεργασίας, χωρίς προκαταλήψεις και διενέξεις» τόνισε ο πρόεδρος Ναπολιτάνο. Ο πραγματιστής Ναπολιτάνο εμπιστεύτηκε την τύχη της χώρας σε έναν νέο πολιτικό, που έχει τα μισά του χρόνια, τον Ενρίκο Λέττα, από το σοσιαλδημοκρατικό Δημοκρατικό Κόμμα. Και λέγεται ότι χάρη στην καλή χημεία που έχει με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι ο Λέττα κατάφερε αυτό που κάποιοι θα αποκαλούσαν «ανίερη συμμαχία», την σύμπτυξη κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού με τη συμμετοχή του κεντρώου κόμματος του Μάριο Μόντι, του κόμματος του Λαού της Ελευθερίας του Μπερλουσκόνι και του Δημοκρατικού Κόμματος. «Νομίζω ότι αυτό το υπουργικό συμβούλιο είναι μια σταθερή αποφασισμένη ομάδα, που είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε» είπε ο Ενρίκο Λέττα. «Εξ αιτίας της σύνθεσής της διαθέτει ειδικές ικανότητες και αρμοδιότητες με νεαρής ηλικίας υπουργούς και με ρεκόρ συμμετοχής γυναικών".
Με πολλές γυναίκες
..και νέος τσάρος της ιταλικής οικονομίας, Φαμπρίτσιο Σακομάνι..και νέος τσάρος της ιταλικής οικονομίας, Φαμπρίτσιο Σακομάνι
Η νέα κυβέρνηση Λέττα είναι και η πλέον γυναικοκρατούμενη στην ιστορία της Ιταλίας, με 7 γυναίκες υπουργούς και για πρώτη φορά με γυναίκα στο πηδάλιο της εξωτερικής πολιτικής, την πρώην Επίτροπο, τη δυναμική Έμα Μπονίνο. Μια ακόμη πρωτιά είναι η υπουργοποίηση της Σεσίλ Κιέντζ με καταγωγή από το Κονγκό, είναι και η πρώτη έγχρωμη υπουργός σε ιταλική κυβέρνηση. Τα φώτα της δημοσιότητας πέφτουν όμως στο νέο υπουργό Οικονομικών Φαμπρίτσιο Σακομάνι. Μέχρι σήμερα κατείχε τη θέση του Γενικού Διευθυντή της Κεντρικής Τράπεζας της Ιταλίας, συνυπήρξε με τον Μάριο Ντράγκι, όταν ήταν κεντρικός τραπεζίτης, και σε όλη την διαδρομή του εκπροσώπησε τη χώρα του στο ΔΝΤ, στην ΕΚΤ, στην Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών και στην ΕΕ, είναι δηλαδή γνώριμος των Βρυξελλών, θεωρείται ένα από τους καλύτερους οικονομολόγους στη χώρα του και χαίρει διεθνούς εκτίμησης.
Τα δύσκολα τώρα ξεκινούν για τη νέα κυβέρνηση που θα πρέπει να βγάλει την τρίτη σε μέγεθος οικονομία της ΕΕ από την ύφεση, να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη και να μειώσει την ανεργία.
Ειρήνη Αναστασοπούλου/dw/spiegel/afp/reuters                   dw de
Υπεύθ. Σύνταξης Σπύρος Μοσκόβου

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc