Κάνοντας την διαφορά στην agora του ελαιόλαδου



Κάνοντας την διαφορά στην agora του ελαιόλαδου

Πώς μια αρνητική εμπειρία οδήγησε δύο αδέλφια στην δημιουργία του πρώτου θεματικού καταστήματος ελαιόλαδου στην Ελλάδα.
agorafood1
Κωνσταντίνος και ο Αλέξανδρος Στεφανίδης, μέσα από τις μεταπτυχιακές τους σπουδές, βρέθηκαν σε αρκετά σημεία του πλανήτη, αλλά κυρίως στην Βρετανία. Και όπως όλοι όσοι έχουν ζήσει στο Νησί ξέρουν ότι εάν θέλεις να βγάλεις το μήνα επιβάλλεται να μαγειρέψεις στο σπίτι. Και αν θες να μαγειρέψεις τις συνταγές που έχεις μάθει στο σπίτι σου, επιβάλλεται να χρησιμοποιήσεις ελαιόλαδο. Η επαφή με τα καταστήματα τροφίμων του Κάρντιφ, όπου σπούδαζε ο Αλέξανδρος, έκρυβε μία έκπληξη.
Το ελληνικό ελαιόλαδο ήταν ουσιαστικά απών από τα ράφια, και αν υπήρχε δεν ήταν το πλέον ανταγωνιστικό, είτε σε επίπεδο τιμής είτε σε επίπεδο ποιότητας, με αποτέλεσμα και οι ίδιοι να επιλέγουν αρκετές φορές ιταλικό, παραδεχόμενοι ότι κάποιες φορές παρασύρονταν και από το πολύ καλύτερο ντιζάιν που είχαν τα ιταλικά ελαιόλαδα. Η κατάσταση αυτή άρχισε να τους βάζει σε σκέψεις και να καταστρώνουν ένα σχέδιο με σταθερά βήματα για το πως μπορούν να δώσουν αίγλη στο πλέον παραδοσιακό ελληνικό αγροτικό προϊόν.
Χωρίς να έχουν επαφή με τον χώρο – ο Κωνσταντίνος, ο μεγαλύτερος αδελφός (33) είναι ερευνητής πληροφορικής στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας και Έρευνας στο Ηράκλειο και ο Αλέξανδρος (28) Μηχανικός περιβαλλοντολογικού σχεδιασμού με εξειδίκευση στα βιοκλιματικά κτήρια- επέστρεψαν στην βάση τους στην Πολίχνη Θεσσαλονίκης και άρχισαν να οργώνουν την Ελλάδα και να έρχονται σε επαφή με παραγωγούς που είχαν να προσφέρουν προϊόντα που έκαναν την διαφορά.
agorafood
Όπως μας εξηγεί ο Αλέξανδρος «πιστεύαμε ότι το εγχείρημα μας έπρεπε να πετύχει πρώτα στο ελληνικό κοινό. Αυτός και είναι ο λόγος που επιστρέψαμε. Για να συγκεντρώσουμε τις καλύτερες ποικιλίες ελαιόλαδου, ελιών και άλλων προϊόντων που σχετίζονται με την κουλτούρα του λαδιού και να δημιουργήσουμε ένα θεματικό κατάστημα ελληνικού ελαιόλαδου».
Στην «agora», το πιλοτικό τους κατάστημα έχουν συγκεντρώσει ποικιλίες ελαιόλαδου – πιστοποιημένα και Π.Ο.Π. – από την Πελοπόννησο, την Κρήτη, την Θάσο και την Μυτιλήνη και αγουρέλαιο Χαλκιδικής. Από κοντά και η μεγάλη ποικιλία ελιών αλλά και ελιά σε μορφή γλυκού κουταλιού και μαρμελάδας, πολτός ελιάς με σκόρδο, λικέρ ελιάς με τσικουδιά, αρτοσκευάσματα ζυμωμένα με λάδι, ενώ η συλλογή θα εμπλουτισθεί σύντομα με καλλυντικά με βάση το ελαιόλαδο. Το ενδιαφέρον είναι ότι αρκετά από αυτά τα προϊόντα έχουν δημιουργηθεί με παρέμβαση των δύο αδελφών οι οποίοι στα ταξίδια τους ζητούσαν από τοπικούς παραγωγούς να προσθέσουν ελαιόλαδο ή ελιές στα προϊόντα τους δημιουργώντας νέες κατηγορίες.
Όμως δεν έμειναν εκεί. Προχώρησαν στην δημιουργία του δικού τους σήματος, agora, μέσω μίας μεταλλικής συσκευασίας 500ml εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου Π.Ο.Π. από το Κολυμβάρι Χανίων το οποίο ήδη έχει κάνει την εμφάνιση του σε καταστήματα ντελικατέσεν στην Χαλκιδική, την Θεσσαλονίκη, την Ιθάκη, ενώ εδώ και λίγες ημέρες το γεύονται και στο Λονδίνο, καθώς έχει τοποθετηθεί στο ράφι του Τhe life Goddess. Το προϊόν το οποίο ξεχωρίζει και για το design του αναμένεται σύντομα να βρεθεί σε αρκετά ακόμη σημεία στην Ελλάδα και το εξωτερικό όμως ο Αλέξανδρος είναι φειδωλός σε μελλοντικά σχέδια.
agorafood3
Θεωρεί ότι έχουν γίνει αρκετά για τους έξι μήνες που λειτουργεί το κατάστημα και γυρνάει την συζήτηση σε μία διαφορετική συνεργασία. Εδώ και λίγες ημέρες η agora fine greek foods ξεκίνησε, πρώτη στην Θεσσαλονίκη, συνεργασία με την Wise Greece, την μη κερδοσκοπική κίνηση προώθησης των επιλεγμένων ελληνικών προϊόντων, όπου μέσα από την ανάπτυξη νέων καναλιών πώλησής τους, εξασφαλίζει τη σίτιση των συνανθρώπων μας που έχουν ανάγκη.
Ανάγκη όμως έχει και η Ελλάδα από προσπάθειες σαν και αυτές του Κωνσταντίνου και του Αλέξανδρου, καθώς και άλλων νέων επιχειρηματιών, που όλοι μαζί προσπαθούν να βάλουν, μετά από χαμένες δεκαετίες, την χώρα μας στον παγκόσμιο χάρτη του ποιοτικού – από κάθε άποψη – τυποποιημένου ελαιόλαδου. Αν και η προσπάθεια δεν είναι καθόλου εύκολη τα μηνύματα είναι ενθαρρυντικά και ελπιδοφόρα από την παγκόσμια …agora.
Σήμερα Δευτέρα 7 Οκτωβρίου και στα πλαίσια του Thessaloniki Food Festival η agora θα είναι ανοιχτή μέχρι τις 9 το βράδυ για γευσιγνωσία ελαιόλαδου και ελιών και παρασκευασμάτων με βάση τα παραπάνω συστατικά. (agora fine greek foods, Παπαγου 22 Πολύχνη, τηλ. 2313030286) 

Comments

lornion said…
This comment has been removed by the author.

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»