επισκόπηση τύπου
«Η κρίση είναι πάλι εδώ»
Οι νέες αποκαλύψεις για την NSA, τα ελληνικά αιτήματα στη Σύνοδο Κορυφής και η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα κυριαρχούν στον Τύπο.
Οι νέες συνταρακτικές αποκαλύψεις για την κατασκοπευτική δράση της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας των ΗΠΑ, NSA έρχονται να επισκιάσουν την ατζέντα των συζητήσεων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ. Το ζήτημα κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα των γερμανικών εφημερίδων, καθώς η NSA φερόταν να παρακολουθεί -μεταξύ άλλων- και το τηλέφωνο της γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ. Η Frankfurter Allgemeine Zeitung σχολιάζει σχετικά: «Το ότι θα μπορούσαν να είναι οι Αμερικανοί αυτοί που θα εισχωρούσαν στη γραμμή, ειδικά σε αυτήν της καγκελαρίου, δεν θα το περίμενε κανείς. Αυτή είναι μία προσβολή χωρίς προηγούμενο. Αυτή αφήνει πίσω της ένα σημαντικό πλήγμα όχι μόνο στις αμερικανογερμανικές σχέσεις, αλλά και στη σχέση της ΕΕ ως συνόλου με τους Αμερικανούς και το ΝΑΤΟ». Η FAZ σημειώνει χαρακτηριστικά ότι η καγκελάριος και το υπουργικό της συμβούλιο «ξεγελάστηκαν εις διπλούν», καθώς είχαν ανακοινώσει τον Αύγουστο -έπειτα από αμοιβαίες διαβεβαιώσεις- ότι το θέμα των παρακολουθήσεων από την NSA θεωρείται λήξαν.
To ζήτημα των παρακολούθησεων της NSA επισκιάζει την ατζέντα των συζητήσεων στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ
Δριμεία κριτική στη γερμανίδα καγκελάριο ασκεί η Süddeutsche Zeitung: «(σ.σ. Η Άγκελα Μέρκελ) υποβάθμισε τη σημασία του σκανδάλου της NSA, δεν προσπάθησε ενεργά να αποτρέψει τη ζημιά εναντίον του γερμανικού λαού, δεν έλαβε σοβαρά υπόψη της τα στοιχεία που αφορούσαν την ευρύτατη πρόσβαση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών στα δεδομένα των γερμανών πολιτών. Για τόσο διάστημα, ώσπου πλήττεται τώρα η ίδια» σχολιάζει η εφημερίδα του Μονάχου.
Σε άλλες βάσεις θέτει το ζήτημα η Die Welt, επισημαίνοντας ότι «η αγανάκτηση για την NSA έχει κάτι υποκριτικό» δεδομένου ότι οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες συνεργάζονταν μαζί της ανταλλάσσοντας πληροφορίες. «Η καταδίκη των μεθόδων της NSA δεν γίνεται πάντα για ηθικούς λόγους. Συμβαίνει επειδή ζηλεύει κανείς το γεγονός ότι δεν διαθέτει δυνατότητες εφάμιλλες με εκείνες της NSA».
Επιστροφή της κρίσης;
«Η κρίση είναι πάλι εδώ» επιγράφει το δημοσίευμα της για την Σύνοδο Κορυφής ηSüddeutsche Zeitung, αναφερόμενη στα αιτήματα της Ελλάδας και της Ιρλανδίας, με τα οποία είναι αντιμέτωπη η καγκελάριος Μέρκελ. «Η καγκελάριος δεν είναι υποχρεωμένη να ασχοληθεί μόνο με την πιθανή παρακολούθηση του κινητού της, αλλά και με τα αιτήματα χωρών της ευρωζώνης. Αιτήματα που από πολιτική άποψη μπορεί να είναι εκρηκτικά, ενόψει των διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης που είναι σε εξέλιξη. Η Ελλάδα δεν είναι διατεθειμένη να πάρει περαιτέρω μέτρα περικοπών, ενώ η Ιρλανδία ζητά ως ανταμοιβή για την εκπλήρωση όλων των μεταρρυθμιστικών όρων απευθείας χρηματική ενίσχυση των τραπεζών της», γράφει η εφημερίδα. Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς «θα έθετε προσωπικά υπόψη της καγκελαρίου» ότι η Αθήνα δεν μπορεί να αποδεχθεί περαιτέρω μειώσεις μισθών και συντάξεων.
Την ανοδική πορεία των ελληνικών ομολόγων σχολιάζει ανταπόκριση της Handelsblatt από την Αθήνα και τη Φρανκφούρτη. Η οικονομική εφημερίδα παρατηρεί ότι «από το κούρεμα χρέους και μετά τα ομόλογα της χώρας εξελίχθηκαν καλά. Οι κίνδυνοι όμως παραμένουν» Η Handelsblatt επισημαίνει ότι «μία μείωση της απόδοσης (σ.σ. των δεκαετών ομολόγων) στα επίπεδα του 5% ή τουλάχιστον του 6% θα ήταν σημαντική για την ελληνική κυβέρνηση. Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας έχει άλλωστε ανακοινώσει ότι η χώρα του θέλει την ερχόμενη χρονιά να διαθέσει και πάλι ομόλογα στην αγορά. Οι υπόλοιποι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αμφισβητούν όμως ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει και ως εκ τούτου συζητούν ήδη για ένα τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Αθήνα. Οι περισσότεροι επενδυτές εκτιμούν επίσης ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί εκ νέου βοήθεια». Το δημοσίευμα συνιστά προσοχή έναντι των ελληνικών ομολόγων, καθώς «'είναι κυρίως επενδυτικά κεφάλαια (hedge funds) και μερικές τράπεζες αυτοί που εμπορεύονται τα ελληνικά ομόλογα' λέει ο Ούβε Πύντε, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην επενδυτική εταιρία Bantleon». Ο τελευταίος τονίζει ότι «σε περίπτωση αρνητικών ειδήσεων, οι τιμές ενδέχεται γρήγορα να καταρρεύσουν και πάλι». Η εφημερίδα επισημαίνει, τέλος, ότι παρά τις ελληνικές διακηρύξεις επιτυχίας περί περιορισμού των ελλειμμάτων είναι αμφίβολο το πόσο βιώσιμη είναι πραγματικά η δημοσιονομική εξυγίανση της χώρας».
Στο στόχαστρο των ελεγκτών
Η ηλεκτρονική έκδοση της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt θίγει το ζήτημα της ευρύτατης φοροδιαφυγής στην Ελλάδα. Με τίτλο «στο στόχαστρο των φορολογικών ελεγκτών», εφημερίδα σημειώνει: «Η εκτεταμένη φοροδιαφυγή είναι μία από τις κύριες αιτίες για τη χρόνια κρίση χρέους της χώρας. Οι ειδικοί υπολογίζουν ότι αν όλοι οι Έλληνες πλήρωναν επιτέλους τους φόρους τους, η χώρα δεν θα είχε το παραμικρό οικονομικό πρόβλημα».
Η Handelsblatt αναφέρεται σε τέσσερις περιπτώσεις ευρύτατης φοροδιαφυγής που «ξεσκέπασαν» τις προηγούμενες εβδομάδες οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ, με τις δύο εξ αυτών να έχουν πολιτικούς συσχετισμούς, όπως γράφει χαρακτηριστικά, «με την άκρα αριστερά και τους ακροδεξιούς» εννοώντας τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΧΑ. Ο γερμανός δημοσιογράφος κάνει λόγο για έναν πλαστικό χειρουργό, δύο δικηγόρους και έναν τραγουδιστή που απέκρυψαν έσοδα εκατομ. ευρώ.
Επιμέλεια: Άρης Καλτιριμτζής
Υπεύθ. σύνταξης: Δήμητρα Κυρανούδη
Comments