Κ. Μητσοτάκης: Παρακαλέσαμε για βοήθεια, θα αποπληρώσουμε τα χρέη μας

Κ. Μητσοτάκης: Παρακαλέσαμε για βοήθεια, θα αποπληρώσουμε τα χρέη μας
«Η Ελλάδα πέρασε μέσα από την κόλαση και οι Έλληνες άντεξαν αυτή την κρίση με πολλή αξιοπρέπεια», τονίζει ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη του στην αυστριακή εφημερίδα «Κρόνεν Τσάιτουνγκ».

Ταυτόχρονα, ο υπουργός Διοικητικής μεταρρύθμισης διαβεβαίωσε σε δισέλιδη συνέντευξη στο κυριακάτικο φύλλο της αυστριακής εφημερίδας, πως η χώρα σκοπεύει να αποπληρώσει το χρέος της, εκτιμώντας πως σε δύο χρόνια θα έχει περάσει τη δυσκολότερη περίοδο.
Σε αντίθεση με άλλους, όπως αναφέρει, ο ίδιος δεν αναμένει ένα τρίτο πακέτο βοήθειας, ενώ τα χρήματα θα επιστραφούν, «όχι γιατί αυτό υπαγορεύουν οι πιστωτές, αλλά γιατί θέλουμε να βάλουμε σε τάξη τη χώρα μας». «Είμαστε μέρος της ευρωπαϊκής οικογένειας, παρακαλέσαμε για βοήθεια την Ευρωπαϊκή Ένωση, σκοπεύουμε να αποπληρώσουμε τα χρέη μας», αναφέρει χαρακτηριστικά συμπληρώνοντας πως το τελευταίο που θα χρειαζόταν τώρα η χώρα θα ήταν να τη δείχνουν κάποιοι με το δάκτυλο και να αμφισβητούν την αξιοπρέπειά της.
Στην ερώτηση πού βλέπει να είναι η Ελλάδα σε δύο χρόνια; απαντά ότι εάν οι Έλληνες συνεχίσουν να εργάζονται τόσο σκληρά και ενωμένοι, χωρίς να ακούν τις ακραίες φωνές που εμφανίζονται σε κάθε κρίση, τότε η χώρα θα έχει ξεπεράσει τη δυσκολότερη περίοδο. Διότι πράγματι η Ελλάδα ζούσε για καιρό πάνω σε μία «φούσκα» και μπορεί αυτό να ήταν ωραίο όμως τώρα η φούσκα έσκασε, ο κόσμος αφυπνίστηκε και προσαρμόζεται στην πραγματικότητα. «Εμείς οι «Έλληνες είμαστε ένας πολύ ανθεκτικός λαός», προσθέτει.
Όπως αναφέρει ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ο ίδιος προσπαθεί να είναι όσο το δυνατόν καλύτερα προετοιμασμένος κατά τις επισκέψεις της τρόικας και μέχρι τώρα μπόρεσε να επιχειρηματολογήσει με σχετική επιτυχία για τις επιδόσεις του Υπουργείου του.
Συμπληρώνει δε πως στο μνημόνιο επιβλήθηκαν πολλοί βραχυπρόθεσμοι περιορισμοί, τους οποίους φυσικά εφαρμόζει - όσο πιο αποτελεσματικά τόσο το καλύτερο -, ωστόσο η μεγαλύτερη πρόκληση για τον ίδιο είναι να μην σκέπτεται σε αριθμούς αλλά να διατηρήσει την προσοχή του στις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που θα καταστήσουν και μακροπρόθεσμα αποτελεσματικότερη τη διοίκηση.
Απαντώντας σε μια σειρά ερωτήσεων ως προς τους τρόπους εκσυγχρονισμού της δημόσιας διοίκησης, τη «σκληρότητα» των μεταθέσεων ή απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων, το «παράλογο» ορισμένων επιδομάτων, ο κ. Μητσοτάκης παρατηρεί αρχικά ότι δυστυχώς οι προσλήψεις και οι προαγωγές προσωπικού στην Ελλάδα επί δεκαετίες δεν γίνονταν στη βάση των επιδόσεων και για το λόγο αυτό τώρα είναι αναγκαία μια ανακατάταξη και ανανέωση του προσωπικού, εντοπίζοντας περιττές θέσεις.
Δεν μπορεί, όπως αναφέρει, να απολύσει ανθρώπους επειδή δεν εργάζονται καλά ή επειδή δεν του είναι αρεστοί, μπορεί μόνον να καταργήσει θέσεις και 12.500 εργαζόμενοι σε τέτοιες θέσεις έχουν τεθεί ήδη σε λεγόμενη κινητικότητα και θα ακολουθήσουν άλλοι 12.500, ενώ για οκτώ μήνες θα εξεταστεί ποιος είναι κατάλληλος για άλλες θέσεις και οι υπόλοιποι θα απολυθούν.
Συναισθηματικά αυτό δεν είναι εύκολο, σημειώνει, διότι πρόκειται εν μέρει για πολύτιμους ανθρώπους, στους οποίους λείπουν τα προσόντα, όμως υπάρχουν ανάμεσά τους και εκείνοι που αποδεδειγμένα απολύονται για πειθαρχικούς λόγους, κάτι για το οποίο δεν θα πρέπει κάποιος να λυπάται και αυτό δεν έγινε ποτέ στο παρελθόν.
Αναφέρει στη συνέχεια ότι υπάρχουν περιπτώσεις όπου η ποινική διαδικασία προχώρησε γρηγορότερα από την πειθαρχική και άνθρωποι που ήδη βρίσκονταν στη φυλακή εξακολουθούσαν να πληρώνονται από το κράτος, όπως για παράδειγμα κάποιοι που για δεκαετίες δεν είχαν εμφανιστεί στην υπηρεσία τους.
Κατά την άποψή του, στην Ελλάδα υπάρχουν πολλά παράλογα προνόμια, προνόμια από τον περασμένο αιώνα, ένα μεγάλο μέρος των οποίων έχουν στο μεταξύ καταργηθεί και παρόλα αυτά «δεν χρειάζεται μόνον το μαστίγιο αλλά και το καρότο», δηλαδή μια νέα διάφανη στρατηγική για το προσωπικό με πληρωμή ανάλογη των επιδόσεων και με ευκαιρίες ανέλιξης.
Όπως επισημαίνει ο κ. Μητσοτάκης σε άλλο σημείο της συνέντευξης, η κυβέρνηση έχει κάνει μια συμφωνία με τους δανειστές και παρόλο που ο ίδιος ίσως να μην συμμερίζεται κάποιες πτυχές αυτής της συμφωνίας, πρέπει να την εφαρμόσει, καθώς τότε μόνον μπορεί να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις όταν έχει φέρει κάτι εις πέρας.
Σχολιάζοντας τα διάφορα «κλισέ» τονίζει πως «όχι οι Έλληνες δεν είναι τεμπέληδες» και όπως αποδεικνύεται από τις στατιστικές εργάζονται περισσότερο από τους Αυστριακούς και τους Γερμανούς, τουλάχιστον στον ιδιωτικό τομέα, ενώ σημειώνει πως πρέπει να διορθωθεί και η παράδοση της φοροδιαφυγής.
Οι πλούσιοι σταδιακά αρχίζουν να πληρώνουν, αλλά πρόκειται για μια μακρά διαδικασία που σίγουρα δεν είναι εύκολη και θα χρειαστεί χρόνος γιατί πρέπει να αλλάξει ριζικά ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός, ενώ υπάρχουν μεγάλες αντιστάσεις, ωστόσο οι κινήσεις γίνονται στη σωστή κατεύθυνση, αναφέρει ο κ. Μητσοτάκης και προσθέτει πως πραγματικά η φοροδιαφυγή επιβαρύνει την κοινωνική συνοχή και ο ίδιος πιστεύει πως η κρίση έχει δαμάσει το πνεύμα του ατομικισμού στην Ελλάδα και έχει κάνει σαφές σε όλους πως πρέπει όλοι να κρατήσουν μαζί και οριστικά πλέον ο ένας έχει έλθει κοντά στον άλλο.
Τέλος, σχολιάζοντας την κάπως αργά είσοδό του στην πολιτική, παρά το γεγονός ότι προέρχεται από μια οικογένεια πολιτικών, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης αναφέρει πως υπήρξε μια φάση στη ζωή του που είχε ορκιστεί να μην ασχοληθεί ποτέ με την πολιτική και για μια ολόκληρη δεκαετία την απέφευγε επιτυχώς, αλλά κάποια στιγμή σκέφθηκε πως δεν μπορεί συνέχεια να ασκεί κριτική και να εξηγεί πώς πρέπει να γίνονται καλύτερα τα πράγματα. Και αυτή ήταν η στιγμή να ανασκουμπωθεί και να ασχοληθεί και ο ίδιος, αλλά παρόλα αυτά δεν θεωρεί τον εαυτό του επαγγελματία πολιτικό και συνειδητοποιεί πως ήδη αύριο θα μπορούσε να μην εκλεγεί στη θέση του.kathimerini

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc