Αγώνας Μαξίμου για έξοδο στις αγορές

Αγώνας Μαξίμου για έξοδο στις αγορές
Αντιστάσεις βρίσκει στην Ευρωζώνη η στρατηγική της Αθήνας, η οποία συνίσταται στο τρίπτυχο «όχι νέα μέτρα, όχι νέα χρηματοδότηση και νέο Μνημόνιο, επιστροφή στις αγορές στο β΄ εξάμηνο του 2014».
Του Βασίλη Ζήρα

Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς συνομιλεί με τον ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο του Ινστιτούτου <<Πίτερσον>>, Πίτερ Πίτερσον, στην Ουάσινγκτον.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θέλει η χώρα να βγει στις αγορές για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού του επόμενου χρόνου, εκτιμώντας ότι αυτό θα σηματοδοτήσει την υπέρβαση της κρίσης, με προφανή οφέλη τόσο σε οικονομικό επίπεδο (βελτίωση του κλίματος, προσέλκυση επενδύσεων κ.λπ.) όσο και σε πολιτικό, αφού η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ εδράζεται στην εκτίμηση ότι η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να υπογράψει νέο Μνημόνιο.
Ωστόσο, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ, σε χθεσινή συνέντευξή του, εμφανίστηκε βέβαιος ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να βγει στις αγορές τον επόμενο χρόνο και γι’ αυτό θα χρειαστεί ακόμη ένα, το τρίτο, πακέτο βοήθειας. Κοινοτικοί παράγοντες εκτιμούν ότι ο (Γερμανός) κ. Ρέγκλινγκ εκφράζει εκείνες τις δυνάμεις στην Ευρωζώνη που υποστηρίζουν την επέκταση του τρέχοντος προγράμματος.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η άποψη αυτή είναι κυρίαρχη και στο Βερολίνο. Ολοι αυτοί εκτιμούν ότι, παρά τη σημαντική πρόοδο, το στοίχημα της δημοσιονομικής εξυγίανσης και της αναδιάρθρωσης της ελληνικής οικονομίας δεν έχει κριθεί οριστικά. Οτι μόλις φύγει η τρόικα, το ελληνικό πολιτικό σύστημα θα αναστείλει τις προσπάθειες προσαρμογής και των μεταρρυθμίσεων. Σύντομα η κατάσταση θα επιδεινωθεί και θα κληθεί η Ευρωζώνη να διασώσει εκ νέου την Ελλάδα υπό χειρότερες συνθήκες. Συνεπώς είναι προτιμότερο να δοθεί ένα νέο πακέτο τώρα, της τάξης των 10 δισ., τα οποία μαζί με ό,τι περισσέψει από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα καλύψουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας έως το 2016. Ωστόσο, πριν ληφθούν αποφάσεις για τον τρόπο αντιμετώπισης του χρηματοδοτικού κενού, η Αθήνα θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις πιέσεις για μέτρα το 2014 και τα επόμενα χρόνια. Η τρόικα έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θα επιστρέψει στην Αθήνα εάν δεν υπάρχουν αξιόπιστα σχέδια για τον προϋπολογισμό του 2014 και για το Μεσοπρόθεσμο 2014 - 2017.
Σε ό,τι αφορά τον πρώτο, η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι υπάρχει ένα κενό της τάξης του 1 δισ., που έχει προκύψει από τη μη εφαρμογή της εισφοράς επί του τζίρου των επιχειρήσεων υπέρ του ΟΑΕΕ, από τη μη περικοπή των μισθών των ενστόλων και από άλλες μικρές αστοχίες όπως το μειωμένο όφελος από περικοπές συντάξεωνμαϊμού. Αντιπρότεινε κάποια μέτρα, όπως ο συμψηφισμός των οφειλών των αγροτών στον ΟΓΑ με τις αγροτικές επιδοτήσεις με όφελος 500 εκατ. Ωστόσο, η τρόικα το θεωρεί μη μόνιμο μέτρο, ενώ εκτιμά ότι η τρύπα είναι μεγαλύτερη, της τάξης των 2,5 - 3 δισ.
Σε ό,τι αφορά το Μεσοπρόθεσμο, η Αθήνα έχει ζητήσει να αναβληθεί για τον Δεκέμβριο η οριστικοποίησή του. Η τρόικα έχει ζητήσει να καταρτιστεί τώρα, να υπολογιστεί το δημοσιονομικό κενό έως το 2017 και να περιγραφούν σε γενικές γραμμές τα μέτρα για την κάλυψή του.KATHIMERINI

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»