Προεδρία "επανεκκινησης" για την Ελλάδα

Προεδρία «επανεκκίνησης» για την Ελλάδα

Η εμφατική απόρριψη νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους από τον Β. Σόιμπλε και η επικείμενη ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ από την Ελλάδα στα σημερινά θέματα.
Τη σαφή πρόθεση του γερμανού υπουργού Οικονομικών να αποφύγει με κάθε τρόπο ένα κλασικό κούρεμα του ελληνικού χρέους, καθώς κάτι τέτοιο θα προξενούσε απώλειες στο γερμανικό προϋπολογισμό, υπογραμμίζει εκτενές σχόλιο της Frankfurter Allgemeine Zeitung. Η εφημερίδα υπενθυμίζει τον κοινό στόχο που τέθηκε σε συνεννόηση με το ΔΝΤ για μείωση του ελληνικού χρέους στο 124% του ΑΕΠ έως το 2020, ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητά του. Η FAZ σημειώνει ότι τα κράτη της ευρωζώνης δεσμεύθηκαν να τηρήσουν τους στόχους που συμφωνήθηκαν και επισημαίνει ότι «με αυτόν τον τρόπο ανέλαβαν την ευθύνη για αρκετές τρύπες (χρηματοδότησης) που θα χρειαστεί να κλείσουν μελλοντικά στην Ελλάδα».
Ο γερμανός σχολιαστής επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι «μετά το 2014 πρέπει να γίνουν νέες ελαφρύνσεις χρέους, πάνω από 4% και 3,5% του ΑΕΠ κατά σειρά. Σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, αυτό θα αντιστοιχούσε σε 12 δισ. ευρώ. Στη βάση αυτών των αριθμών ένα κλασικό κούρεμα χρέους θα ήταν αναπόφευκτο για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Αυτό (σ.σ. το κούρεμα) θα ήταν πιο πικρό από το πρώτο, επειδή θα επιβάρυνε άμεσα τους κρατικούς προϋπολογισμούς. Ο μύθος ότι η Αθήνα θα εξοφλήσει τα δάνειά της συμπεριλαμβανομένων και των τόκων και ότι το δανειακό πρόγραμμα είναι επομένως μία συμφέρουσα συναλλαγή για τη Γερμανία, θα διαψευδόταν οριστικά. Γι’ αυτό ο γερμανός υπουργός Οικονομικών θέλει να αποφύγει πάση θυσία ένα τέτοιο κούρεμα. Αυτό αποκλείεται μετ’ επιτάσεως και στο Eurogroup».
Κοινωνική διάσταση στην ελληνική προεδρία της ΕΕ
Η Ελλάδα αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ την 1η Ιανουαρίου του 2014Η Ελλάδα αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ την 1η Ιανουαρίου του 2014
Η ίδια εφημερίδα αφιερώνει ένα ρεπορτάζ στην επικείμενη ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ από την Ελλάδα παρατηρώντας ότι «από την 1η Ιανουαρίου 2014 την προεδρία του Συμβουλίου Υπουργών αναλαμβάνει το κράτος-μέλος από το οποίο ξεκίνησε η ευρωκρίση και το οποίο επλήγη με το σκληρότερο τρόπο από αυτήν: η Ελλάδα». Όπως σημειώνει ο αρθρογράφος, η ελληνική κυβέρνηση δείχνει να έχει επίγνωση των θεμάτων που θα τεθούν κατά τη διάρκεια της προεδρίας της και σχεδιάζει ένα ιδιαίτερα «σφιχτό»προϋπολογισμό προκειμένου, όπως σχολιάζει, να καθησυχάσει τους εξωτερικούς δανειστές, αλλά και τους πολίτες στο εσωτερικό. Το δημοσίευμα σημειώνει ότι η ελληνική κυβέρνηση εγγυάται την ασφάλεια των πολιτικών και κρατικών αξιωματούχων που θα επισκεφθούν τη χώρα στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας και αναφέρεται στους στόχους της. Όπως επισημαίνει, «οι Έλληνες στοχεύουν σε μία ‘προεδρία επανεκκίνησης’, εννοώντας την ανάσταση της χώρας τους. Θέλουν να προωθήσουν τη μεταρρύθμιση της νομισματικής ένωσης και να κάνουν κάτι για την ανάπτυξη στην Ευρώπη».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ελληνική προεδρία θα προσπαθήσει να φέρει στο προσκήνιο την κοινωνική διάσταση, χωρίς αυτό να συνεπάγεται τη δημιουργία νέων ταμείων χρηματοδότησης στις Βρυξέλλες. Επίσης, θα ζητηθεί η ταχύτερη καταβολή των χρημάτων της ΕΕ για την καταπολέμηση της νεανικής ανεργίας, ενώ εκφράζεται η ελπίδα ότι θα προχωρήσουν ταχύτερα και οι διαπραγματεύσεις για την τραπεζική ενοποίηση, εφόσον ολοκληρώθηκαν και οι γερμανικές εκλογές. «Μία ιδιαίτερη κατάσταση αναμένεται να προκύψει εξαιτίας των επικείμενων αποφάσεων στις αρχές του 2014 σχετικά με το αν λάβει η Ελλάδα τρίτο πακέτο βοήθειας. Δεν μπορεί να πει κανείς ακόμη αν θα είναι απαραίτητο, δηλώνει υψηλόβαθμος συνεργάτης της ελληνικής κυβέρνησης αποφεύγοντας τις σχετικές ερωτήσεις». Τέλος, σύμφωνα με το δημοσίευμα, μία ακόμη προτεραιότητα της ελληνικής προεδρίας θα είναι η αναζήτηση κοινών ευρωπαϊκών λύσεων για τη μετανάστευση, καθώς η Ελλάδα, όπως και άλλες νοτιοευρωπαϊκές χώρες, επωμίζεται τεράστιο βάρος σε αυτό το πεδίο.
Επιμέλεια: Άρης Καλτιριμτζής
Υπεύθ. σύνταξης: Δήμητρα Κυρανούδη     dw de

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»