Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Σαμαρά - Λαγκάρντ στις ΗΠΑ την Τρίτη

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Σαμαρά - Λαγκάρντ στις ΗΠΑ την Τρίτη

« ΔΝΤ παραμένει προσηλωμένο να παράσχει βοήθεια προς την Ελλάδα σε αυτή της την προσπάθεια»
Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Σαμαρά - Λαγκάρντ στις ΗΠΑ την Τρίτη
1
εκτύπωση  

Παραγωγική χαρακτήρισε τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαράς η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ.

Αν και μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με την επικεφαλής του ΔΝΤ δεν έγιναν κοινές δηλώσεις η κ. Λαγκάρντ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρονται τα εξής:

«Είχα με τον πρωθυπουργό κ. Σαμαρά μια παραγωγική συζήτηση σήμερα το απόγευμα σχετικά με τις πρόσφατες οικονομικές εξελίξεις και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα.

»Τον επαίνεσα για την πρόοδο που έχει κάνει η Ελλάδα στο πλαίσιο του οικονομικού προγράμματος της στο σκέλος της δημοσιονομικής βιωσιμότητας, της αποκατάστασης της ανταγωνιστικότητας και της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, και τόνισα τη σημασία επίτευξης προόδου στις θεσμικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και στην εφαρμογή ενός ισχυρού προϋπολογισμού του 2014 για την επίτευξη των στόχων του προγράμματος.

»Τον διαβεβαίωσα ότι το ΔΝΤ παραμένει προσηλωμένο να παράσχει βοήθεια προς την Ελλάδα σε αυτή της την προσπάθεια».

Αν και στην Ετήσια Σύνοδο του ΔΝΤ μετέχουν όλοι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης και της ΕΕ, οι εκκρεμότητες του ελληνικού προγράμματος και το κρίσιμο Eurogroup της 14ης Οκτωβρίου κρατούν τον Γ.Στουρνάρα στην Αθηνα.

Ωστόσο, η κυβέρνηση θα μετέφερε τις ελληνικές θέσεις στην ηγεσία του ΔΝΤ σε ανώτατο επίπεδο στη συνάντηση του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον με την Κριστίν Λαγκάρντ, παρουσία του Πόλ Τόμσεν και του εκπροσώπου της Ελλάδος στο Ταμείο Θάνου Κατσάμπα.
Στο επίκεντρο της συνάντησης η δημοσιονομική πρόοδος, η πορεία των προαπαιτούμενων δράσεων και μεταρρυθμίσεων, αλλά κυρίως το χρηματοδοτικό κενό που παρουσιάζει το ελληνικό πρόγραμμα και η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Τα δύο αυτά τελευταία ζητήματα αποτελούν θέματα «αιχμής» στην ατζέντα ΔΝΤ και ΕΕ και αναμένεται να ξεκαθαρίσουν στο προσεχές διάστημα. Το ζήτημα του χρηματοδοτικού κενού έως το Eurogroup της 22ας Νοεμβρίου και το ζήτημα του χρέους ενδεχομένως μέχρι τα τέλη Μαρτίου 2014.
Την Ελλάδα στην Ετήσια Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα εκπροσωπήσει ο πρόεδρος του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Οικονομικών Πάνος Τσακλόγλου.   TO  BHMA

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»