Ενεργειακά θέματα στο επίκεντρο του ταξιδιού Σαμαρά στο Ισραήλ

Ενεργειακά θέματα στο επίκεντρο του ταξιδιού Σαμαρά στο Ισραήλ

Ενεργειακά θέματα στο επίκεντρο του ταξιδιού Σαμαρά στο Ισραήλ
Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )
  • 4
Αθήνα
Για το Ισραήλ αναχωρεί το απόγευμα της Δευτέρας ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη.

Ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στα Ιεροσόλυμα, όπου θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνεδρίαση του Ανώτατου Υπουργικού Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Ισραήλ με τη συμμετοχή δώδεκα υπουργών από τις δύο χώρες.

Στη συνεδρίαση θα τεθούν θέματα διμερούς συνεργασίας με ιδιαίτερη έμφαση στα ενεργειακά, ενώ θα υπογραφούν και διμερείς συμφωνίες για τη στενότερη οικονομική συνεργασία σε πολλά επίπεδα όπως είναι ο τουρισμός και οι νέες τεχνολογίες.

Ο κ. Σαμαράς θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ισραήλ Σιμόν Πέρες και τον Πατριάρχη Θεόφιλο, ενώ στο Τελ Αβίβ θα κηρύξει την έναρξη του Ελληνο-Ισραηλινού Επιχειρηματικού Συνεδρίου στο οποίο θα συμμετάσχουν και πάνω από 100 έλληνες επιχειρηματίες, που ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν στο Ισραήλ.

Τον πρωθυπουργό θα συνοδεύουν στο Ισραήλ, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης, η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, ο υπουργός Πολιτισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Μ. Βαρβιτσιώτης, ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος και ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης.

Επικρίσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ

«Μετά τη βιασύνη Βενιζέλου στην περίπτωση της Συρίας να εμπλέξει τη χώρα σε έναν πόλεμο που τελικά… δεν έγινε, μετά τις πρόσφατες εξαγγελίες για άνοιγμα του κυπριακού σύμφωνα με τις επιθυμίες των ΗΠΑ, η επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Ισραήλ προετοιμάζει νέους τυχοδιωκτισμούς» σχολίασε το τμήμα εξωτερικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.
Τις ημέρες που ο κ. Σαμαράς, θα βρίσκεται στο Ισραήλ, οι δυο χώρες θα πραγματοποιήσουν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις, τονίζει η ανακοίνωση. Προσθέτει ότι πολυπληθής ομάδα υπουργών αλλά και ο ειδικός σύμβουλος Ανδρέας Ταπραντζής από το ΤΑΙΠΕΔ θα έχουν σειρά συναντήσεων με Ισραηλινούς αξιωματούχους, για να εντατικοποιηθεί η στρατηγική συνεργασία των δυο χώρων. Μια στρατιωτική συνεργασία που «εγκυμονεί κινδύνους για τη χώρα μας».
Είναι η πρώτη φορά που πρωθυπουργός της χώρας μας θα βρίσκεται στο Ισραήλ και δεν θα έχει συνάντηση με την Παλαιστινιακή Αρχή στη Ραμάλα, πρακτική που ακολουθείται από την συντριπτική πλειοψηφία αρχηγών κρατών όταν επισκέπτονται τη χώρα, επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι υποβαθμίζει τις σχέσεις της Ελλάδας με τον αραβικό κόσμο.
Η πορεία της Ελλάδας στην εξωτερική της πολιτική, την μετατρέπει ταχύτατα σε «φυλάκιο» των επικίνδυνων για την ειρήνη αμερικανοΐσραηλινών επιδιώξεων στην περιοχή, γεγονός που επιφυλάσσει απρόβλεπτες συνέπειες για την χώρα μας, καταλήγει η ανακοίνωση.
Σχόλιο του ΚΚΕ

To KKE σχολίασε, μεταξύ άλλων, για την επίσκεψη: «Από τα απανωτά ταξίδια του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και τώρα στο Ισραήλ και τις επιχειρηματικές συμφωνίες, ωφελημένοι θα είναι οι επιχειρηματικοί όμιλοι, εγχώριοι και διεθνείς, και όχι ο ελληνικός λαός ο οποίος θα συνεχίσει να έρχεται αντιμέτωπος με το βραχνά των αντιλαϊκών μέτρων και του χρέους, όπως επίσης και με τους κινδύνους εμπλοκής της χώρας στους ανταγωνισμούς στην περιοχή, με φόντο την εκμετάλλευση των ενεργειακών πηγών της περιοχής και των δρόμων μεταφοράς τους».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc