Ν. Δένδιας στην «Κ»: Διεφθαρμένοι αστυνομικοί συνεργάζονταν με τη Χ.Α.

Ν. Δένδιας στην «Κ»: Διεφθαρμένοι αστυνομικοί συνεργάζονταν με τη Χ.Α.
Και νέες έρευνες για τη Χρυσή Αυγή προαναγγέλλει σήμερα, μέσω συνέντευξής του στην «Κ», ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας. «Υπήρξαν διεφθαρμένοι αστυνομικοί που συνεργάζονταν με τη Χ.Α.».

Επέκταση των ερευνών διωκτικών και δικαστικών αρχών προαναγγέλλει ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας, καλώντας άπαντες «να μην προτρέχουμε». Μία εβδομάδα μετά την επιχείρηση σύλληψης των ηγετικών στελεχών της Οργάνωσης, που είχε ως αποτέλεσμα την άμεση προφυλάκιση των Ν. Μιχαλολιάκου, Χρ. Παππά και Γ. Λαγού, ο κ. Νίκος Δένδιας, εκ των εισηγητών της «σκληρής γραμμής» έναντι της Χρυσής Αυγής, αναγνωρίζει ότι η ποινική αντιμετώπιση δεν αρκεί από μόνη της για την αντιμετώπιση των αιτιών που οδήγησαν στην άνοδο της επιρροής των νεοναζιστών, κάνει λόγο για ανοχή της ελληνικής κοινωνίας στη βία και προειδοποιεί και τους εταίρους της χώρας να λάβουν σοβαρά υπόψη τη μεγέθυνση του νεοναζιστικού φαινομένου, το οποίο κατά τον κ. Δένδια συνδέεται άμεσα με την οικονομική κατάσταση. Παράλληλα, χαρακτηρίζει μικρόψυχη τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ έναντι των πρόσφατων εξελίξεων.
Λαμβάνοντας σαφή θέση στη συζήτηση που διεξάγεται στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, χαρακτηρίζει «προσβολή προς τη Ν.Δ. και την ιστορία της το να διανοείται κάποιος από την παράταξή μας ότι είναι δυνατόν να αποτελέσει κοινοβουλευτικό εταίρο της Χρυσής Αυγής ή έστω να διαλέγεται μαζί της». Προσθέτει ότι ο ίδιος προσανατολίζεται να μην απαντά καν σε ενδεχόμενες ερωτήσεις της Οργάνωσης στη Βουλή και αφήνει, εμμέσως πλην σαφώς, αιχμές και για κυβερνητικά στελέχη που το προηγούμενο διάστημα αναδείκνυαν τον κίνδυνο «ηρωοποίησης» της Χ.Α. μέσω της αντιμετώπισής της. Στο μείζον ζήτημα της διάβρωσης της ΕΛ.ΑΣ. από τη Χρυσή Αυγή αναδεικνύει τις δυσκολίες που ανέκυπταν από τον «κοινοβουλευτικό μανδύα» της οργάνωσης και υπόσχεται πλήρη κάθαρση «ώστε να μην υπάρχει υπόνοια, σκιάζουσα τη μεγάλη πλειονότητα των έντιμων αστυνομικών».
Τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ.
– Μία εβδομάδα μετά το μπαράζ συλλήψεων ηγετικών στελεχών της Χρυσής Αυγής, η ελληνική κοινωνία αλλά και οι πολιτικοί μοιάζουν διχασμένοι, εξαιτίας κυρίως της απελευθέρωσης κάποιων στελεχών, με πρωταγωνιστική δράση στην οργάνωση. Και, φυσικά, άνοιξε η συζήτηση για τις ευθύνες...
– Ο ρόλος των υπηρεσιών των οποίων έχω την πολιτική ευθύνη συνίσταται στη διενέργεια των ερευνών και στην υποβολή των στοιχείων. Τα λοιπά αποτελούν αρμοδιότητα της Δικαιοσύνης. Επειδή, δε, ακριβώς βρισκόμαστε στην αρχή της προδικασίας, καλό είναι γενικώς να μην προτρέχουμε.
– Ακούστηκε, ωστόσο, ότι ενδεχομένως τα στοιχεία που έδωσε η ΕΛ.ΑΣ. δεν ήταν εντέλει ισχυρά.
– Βεβαίως και ήταν ισχυρά, καθόσον ποινικές διώξεις ασκήθηκαν κατά πάντων και ουδείς αφέθηκε ελεύθερος χωρίς περιοριστικούς όρους. Αρα για όλους υφίστανται βάσιμες ενδείξεις ποινικών ευθυνών. Η διαφοροποίηση στην αντιμετώπιση είναι θέμα που αφορά την ανάκριση. Επαναλαμβάνω, να μην προτρέχουμε. Αλλωστε οι έρευνες δεν σταματούν μόνο στις συγκεκριμένες περιπτώσεις για τις οποίες έγιναν προσωρινές κρατήσεις.
– Είναι αντιληπτό ότι δεν επιθυμείτε να συζητήσετε τα της έρευνας. Εδώ, όμως, τίθεται εύλογα ένα ερώτημα. Η κυβέρνηση είναι σε μετωπική σύγκρουση με τη Χ.Α. Ωστόσο, τι συνέβαινε τόσο καιρό; Υπήρχε φόβος ή συνειδητή προσπάθεια κατευνασμού εκ μέρους της Ν.Δ.; Αλλωστε, για κάποια στελέχη του κόμματος, η Χ.Α. θα μπορούσε να είναι εν δυνάμει κοινοβουλευτικός σύμμαχος...
– Αποτελεί προσβολή προς τη Νέα Δημοκρατία και την ιστορία της το να διανοείται και μόνον κάποιος ότι η παράταξή μας είναι δυνατόν να αποτελέσει κοινοβουλευτικό εταίρο της Χρυσής Αυγής ή έστω να διαλέγεται μαζί της. Μιλάμε για κόμμα που πέραν της αποκρουστικής ιδεολογίας του είναι εθισμένο σε πρακτικές του υπόκοσμου. Αντίθετα, η Νέα Δημοκρατία εγκαθίδρυσε το 1974 την πιο γνήσια Δημοκρατία που γνώρισε ο τόπος και φυσικά ουδεμία σχέση έχει με τον νεοναζισμό και τον φασισμό. Εντελώς διαφορετικό ζήτημα, βέβαια, είναι να αποδείξουμε σε όποιον -λόγω τυφλής οργής για το πολιτικό σύστημα ή λόγω απελπισίας από την οικονομική κρίση- ψήφισε Χρυσή Αυγή, τι πραγματικά είναι το συγκεκριμένο κόμμα και τι συνέπειες είχε η επιλογή του. Επιτρέψτε μου να σας θυμίσω, άλλωστε, ότι σύμφωνα με τις αναλύσεις των δημοσκοπήσεων, η Χρυσή Αυγή δεν απέσπασε ψήφους μόνο από τη Ν.Δ. αλλά ακόμη και από τον ΣΥΡΙΖΑ, σε αξιοσημείωτο μάλιστα βαθμό, όπως και από τα λοιπά κόμματα.
– Αρα καταλήγουμε ότι μόνον η ποινική αντιμετώπιση της Χ.Α. δεν αρκεί για την αντιμετώπιση των αιτιών που έστρεψαν χιλιάδες πολιτών στα ψηφοδέλτιά της. Πολιτικές απαντήσεις υπάρχουν;
– Φυσικά. Το πρώτο και κυρίαρχο ζήτημα είναι να εξορίσουμε τη βία απ’ όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής και πολιτικής ζωής. Ας μην εθελοτυφλούμε. Υπήρξε ένας σταδιακός εθισμός στη βία και μία ανοχή απέναντί της. Πάνω στην ιδεολογική νομιμοποίηση αυτής της βίας βρήκε χώρο, τον οποίο αξιοποίησε για να μεγεθυνθεί, η Χρυσή Αυγή. Οι χειρονομίες προς το Κοινοβούλιο από το «αγανακτισμένο» πλήθος της πλατείας Συντάγματος και η απόπειρα εισβολής διαδηλωτών σε αυτό της έδωσαν νομιμοποιημένα μέσα πρόσβασης σε ένα ευρύτερο κοινό και ηρωοποίησαν στελέχη της στα μάτια ανεγκέφαλων.
– Ακόμη κι αν οι αγανακτισμένοι επηρέασαν, όπως λέτε, καταλυτικά, κατανοείτε ότι δεν «αγανάκτησαν» μόνοι τους...
– Κοιτάξτε, η ουσιαστική πολιτική απάντηση είναι φυσικά και το να δώσουμε έμφαση στην ανάπτυξη της οικονομίας και στη μείωση της ανεργίας, ιδίως των νέων. Την τελευταία διαπίστωση θα πρέπει να την ενστερνιστούν όμως και οι εταίροι μας και δανειστές μας. Δεν πρέπει να θεωρούν άσχετη την κατάσταση στην οικονομία με τη μεγέθυνση του νεοναζιστικού φαινομένου στην Ελλάδα…
Τι θα γίνει στη Βουλή
– Ενα ερώτημα είναι πώς θα συμβιώσετε με τη Χρυσή Αυγή από εδώ και πέρα στη Βουλή.
– Το ερώτημα αυτό με έχει απασχολήσει και προσωπικά, δεδομένου ότι δημιουργείται μία ισχυρή αντίφαση. Πώς είναι δυνατόν να μετέχει στον θεσμοθετημένο πολιτικό διάλογο ένα κόμμα που τουλάχιστον προδικαστικά αντιμετωπίζεται ως εγκληματική οργάνωση από τη Δικαιοσύνη και μάλιστα τον ανώτατο βαθμό της. Ως πρώτη δημόσια θέση, καθ’ όσον αφορά το υπουργείο που προΐσταμαι, δεν προτίθεμαι να απαντώ στις ερωτήσεις του συγκεκριμένου κόμματος, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, την ίδια στιγμή που η Δικαιοσύνη έχει κρίνει ότι υπάρχει ζήτημα σύστασης εγκληματικής οργάνωσης και έχουν απαγγελθεί κατηγορίες εις βάρος βουλευτών και στελεχών της Χρυσής Αυγής, ενώ ο ίδιος ο αρχηγός του κόμματος, μαζί με άλλους δύο βουλευτές του, κρατείται προσωρινά στις φυλακές.
– Προκρίνετε έναν κοινοβουλευτικό αποκλεισμό της Χ.Α., με ό,τι αυτό συνεπάγεται; Διότι, στον αντίποδα, δεν έχει τελεσιδικήσει η υπόθεση.
– Δεν υπάρχει αμφιβολία πως πρέπει να υπάρξει συνολική απάντηση της έννομης τάξης και του κοινοβουλευτισμού που να αίρει την αντίφαση αυτή. Είναι αλήθεια πως ευρισκόμεθα σε αχαρτογράφητα εδάφη, υπάρχουν πλείστα προβλήματα, αλλά δεν πρέπει να εκπέμψουμε αντιφατικά μηνύματα ούτε βεβαίως να ενυποθηκεύσουμε τους θεσμούς.
Υπήρξαν διεφθαρμένοι αστυνομικοί
– Τι έκανε, κ. υπουργέ, όλο το προηγούμενο διάστημα η ΕΛ.ΑΣ., ειδικά σε περιπτώσεις που πράξεις της Οργάνωσης γίνονταν μπροστά στις κάμερες; Γιατί αυτή η μακρά ανοχή;
– Το διάστημα τουλάχιστον που είμαι εγώ υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, η Χρυσή Αυγή έχει μανδύα κοινοβουλευτικού κόμματος, με 18 βουλευτές και με ό,τι αυτό συνεπάγεται από πλευράς αντιμετώπισης. Για τον λόγο αυτό, η Χρυσή Αυγή φρόντιζε να πρωταγωνιστούν οι ίδιοι οι βουλευτές της σε επεισόδια σε δημόσιους χώρους, ώστε να προστατεύονται από τη βουλευτική ασυλία. Σε αρκετές περιπτώσεις που δεν υπήρχε αυτή η κοινοβουλευτική κάλυψη, η Ελληνική Αστυνομία προέβη σε συλλήψεις, όπως μπορείτε να διαπιστώσετε, εάν ανατρέξετε στις ανακοινώσεις της. Ας μην ξεχνάμε, επίσης, ότι ο ελληνικός πολιτικός κόσμος, ίσως και η ελληνική κοινωνία δεν είχαν ομονοήσει για την ενδεδειγμένη αντίδραση απέναντι στη Χρυσή Αυγή. Αλλοι, απ’ όλους τους πολιτικούς χώρους, ισχυρίζονταν ότι η δυναμική αντιπαράθεση θα την «ηρωοποιούσε». Αλλοι ζητούσαν άμεση καταστολή, ακόμη και σε περιπτώσεις όμως στις οποίες δεν υπήρχε νομικό έρεισμα για κάτι τέτοιο. Και υπήρχαν και αυτοί οι οποίοι φοβούνταν ότι ύστερα από μία σκληρή αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής θα ακολουθούσε υπό προϋποθέσεις μία αντίστοιχη μεταχείριση άλλων πολιτικών χώρων!
– Γιατί η «κάθαρση» στην ΕΛ.ΑΣ. δεν ξεκίνησε νωρίτερα, παρά μόνο μετά τη δολοφονία στο Κερατσίνι;
– Η προσπάθεια αυτή είναι αλήθεια ότι τώρα έχει μεγάλη ένταση, αλλά ουσιαστικά έχει ξεκινήσει μετά τα επεισόδια στη Ραφήνα, τον Σεπτέμβριο του 2012, δυόμισι μόλις μήνες αφότου ανέλαβα υπουργός. Από τότε είχαν τεθεί αστυνομικοί σε διαθεσιμότητα, είτε για συμμετοχή σε ενέργειες της Χρυσής Αυγής είτε για μη ενδεδειγμένη αντίδραση σε αυτές. Να σας θυμίσω επίσης ότι η Ελληνική Αστυνομία ήταν αυτή που δεν επέτρεψε να γίνει η διανομή τροφίμων μόνο για Ελληνες, ύστερα από τη σχετική απαγόρευση του Δήμου Αθηναίων, τη Μεγάλη Εβδομάδα του 2013, και η Ελληνική Αστυνομία στάθηκε απέναντι στη Χρυσή Αυγή και τα «τάγματα εφόδου» σε πολλές άλλες περιπτώσεις.
– Για το Α.Τ. Αγ. Παντελεήμονα, επί παραδείγματι, λέγονταν πολλά επί μακρόν...
– Για τη συγκεκριμένη περιοχή στην οποία αναφέρεστε η μεγάλη πλειονότητα των καταγγελιών αφορούσε το διάστημα πριν από το 2012, όταν δεν είχα αναλάβει τα καθήκοντά μου, ενώ ο αστυνομικός που συνελήφθη για μία σειρά από παραπτώματα υπηρετούσε εκεί ως διοικητής του Τμήματος Ασφαλείας, από το 2004 μέχρι το 2011. Σε κάθε περίπτωση, η πολιτική εντολή είναι η πλήρης κάθαρση ώστε να μην υπάρχει υπόνοια σκιάζουσα τη μεγάλη πλειονότητα των εντίμων αστυνομικών, στους οποίους οφείλουμε μέγιστη ευγνωμοσύνη για τη φιλοτιμία και την αυταπάρνηση με την οποία εκτελούν τα καθήκοντά τους, και μάλιστα έναντι περιορισμένων αποδοχών.
– Οι ευθύνες εξαντλούνται στα στελέχη που παραιτήθηκαν ή απομακρύνθηκαν από κρίσιμα πόστα σε ΕΛ.ΑΣ. και ΕΥΠ το τελευταίο διάστημα;
– Δεν είναι όλες ίδιες οι περιπτώσεις στις οποίες αναφέρεστε και είναι απόλυτα άδικο να αποδίδουμε τέτοια κατηγορία σε όσους παραιτήθηκαν ή μετακινήθηκαν. Σε άλλες περιπτώσεις πάντως ισχύει ότι διεφθαρμένοι αστυνομικοί μεταξύ των άλλων συνεργάζονταν με τη Χ.Α., επιβεβαιώνοντας έτσι την εκτίμηση ότι δεν μιλάμε απλώς για «ταραχοποιούς», αλλά για εγκληματική οργάνωση εν πλήρει ανάπτυξη και λειτουργία. Από αυτή την άποψη όμως μάλλον είναι φυσικό επακόλουθο να έχει ευρύτερα παραβατική συμπεριφορά ένας επίορκος αστυνομικός που συνδέεται με τη Χρυσή Αυγή.
Μικρόψυχη η στάση του ΣΥΡΙΖΑ
– Κύριε Δένδια, η αστυνομική και ποινική διαχείριση της Χρυσής Αυγής ανέδειξε -εκ των πραγμάτων- και μία αλλαγή στην πολιτική της αντιμετώπιση. Εκτιμάτε ότι υπήρχε πολιτική και, κατ’ επέκταση, ποινική ανοχή στις πρακτικές της οργάνωσης;
– Δεν νομίζω ότι υπήρξε ανοχή, αλλά είναι γεγονός ότι δεν εκτιμήθηκε πλήρως το μέγεθος της απειλής που συνιστά η Χρυσή Αυγή για την ευνομία και την κοινωνική ειρήνη. Το γεγονός ότι τα ποσοστά που αποσπούσε στις εκλογές ήταν μηδαμινά και ότι συμμετείχαν σε αυτήν άτομα που θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν περιθωριακά, είχε δημιουργήσει την εντύπωση ότι λόγω μικρού μεγέθους δεν μπορούσε να απειλήσει πραγματικά την κοινωνία. Ακόμη και το σοκ που προκάλεσε πριν από αρκετά χρόνια, το 1998, ο άγριος ξυλοδαρμός ενός φοιτητή, ο οποίος κινδύνεψε να χάσει τη ζωή του, δεν προκάλεσε την αντίδραση που θα έπρεπε. Πολιτεία και κοινωνία είχαν επαναπαυθεί στην εικόνα τεχνητής ευμάρειας που επικρατούσε τότε. Δεν είχαν αντιληφθεί εγκαίρως ότι στις ρωγμές αυτής της επίπλαστης ευμάρειας θα φύτρωναν «τα άνθη του κακού». Ούτε καν η Αριστερά, η οποία διαχειρίστηκε το πρόβλημα με όρους κομματικής αντιπαλότητας και περιέκλεισε την αντίθεσή της σε συγκεκριμένα ιδεολογικά τείχη.
– Μιας και φτάσαμε στην Αριστερά. Πώς κρίνετε τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στις τελευταίες εξελίξεις;
– Καταρχήν προκαλεί κατάπληξη το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, παρότι θα έπρεπε να συνταχθεί σε απόλυτο βαθμό με την προσπάθεια καταπολέμησης του νεοναζιστικού φαινομένου, δεν το έπραξε.
– Μα ζητούσε καιρό να υπάρξει αντίδραση της πολιτείας...
– Κι όταν συνέβη; Βλέπαμε «τεθλιμμένους» βουλευτές του όλες αυτές τις ημέρες στους τηλεοπτικούς σταθμούς να περιφέρουν τη θλίψη τους για το ενδεχόμενο να επωφεληθεί πολιτικά η κυβέρνηση! Πρόκειται για μία εξαιρετικά μικρόψυχη αντιμετώπιση, η οποία δημιουργεί μελανό στίγμα στον ΣΥΡΙΖΑ και την ηγεσία του. Ευτυχώς, δεν ισχύει το ίδιο για όλα τα στελέχη του και κυρίως δεν ισχύει για τα απλά μέλη του, που με κάθε τρόπο, όπως εύκολα μπορεί να διαπιστώσει κάποιος από τα social media, εκδήλωσαν την απόλυτη υποστήριξή τους στην πάταξη του νεοναζισμού. Αντιθέτως με την ηγεσία ΣΥΡΙΖΑ -και χωρίς να συμφωνώ με όλες τις διαπιστώσεις των συγκεκριμένων κομμάτων- ήταν πολύ πιο σοβαρή η αντιμετώπιση του ζητήματος από τα άλλα δύο κόμματα της Αριστεράς, τη ΔΗΜΑΡ και το ΚΚΕ.
– Υπάρχει, θεωρείτε, περιθώριο σύμπτωσης των κομμάτων;
– Το ελπίζω. Το εύχομαι. Ας το καταλάβουμε όλοι: το φαινόμενο του νεοναζισμού και του εκβαρβαρισμού της μόνο ενωμένη και ομονοούσα μπορεί να το αντιμετωπίσει η ελληνική κοινωνία.
Πράττω κατ’ εντολήν του πρωθυπουργού
Ο Νίκος Δένδιας ήταν εκ των στελεχών που συμμετείχαν στις κλειστές συσκέψεις που προηγήθηκαν της επιχείρησης εναντίον της Χρυσής Αυγής. Θεωρείται δε εκ των εισηγητών της ενεργοποίησης του αντιτρομοκρατικού νόμου περί εγκληματικής οργάνωσης. Στη σχετική ερώτηση, αναφορικά με την επιστολή του προς τον Αρειο Πάγο που «ξεκλείδωσε» διαδικαστικά την προσπάθεια εξάρθρωσης της οργάνωσης, ο Ν. Δένδιας ισχυρίζεται ότι «την αναφορά θα μπορούσε να τη στείλει οποιοσδήποτε άλλος πολίτης, ανεξαρτήτως ιδιότητας», αποδίδει την πρωτοβουλία του σε εντολή του Αντώνη Σαμαρά και, εντέλει, αναγνωρίζει πως «εκ του αποτελέσματος η ενέργεια ήταν καθοριστική και ενεργοποίησε τα ισχυρά αντανακλαστικά της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου».
Αυτονοήτως, η συζήτηση έφτασε στη διαμόρφωση του προσωπικού πολιτικού προφίλ μέσω της διαδικασίας δίωξης της Χ.Α.:
– Τις προηγούμενες ημέρες, ακούστηκαν ουκ ολίγα. Οτι επιχειρείτε να διαμορφώσετε ηγετικό προφίλ ή να συγκροτήσετε προσωπική πολιτική ατζέντα με αφορμή τη Χ.Α.
– Ο,τι πράττω γίνεται κατ’ εντολήν του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Στο μέγιστο θέμα αρχής που συνιστά για τη Δημοκρατία και τη διεθνή εικόνα της χώρας η καταπολέμηση του νεοναζισμού, έλαβε από την πρώτη στιγμή σαφή πρωτοβουλία και καθαρή θέση.
– Θα είστε υποψήφιος δήμαρχος;
– Προσωπική ατζέντα εγώ δεν έχω. Η ατζέντα μου είναι η ατζέντα της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού.
Τη συζήτηση απασχόλησε και η πληροφορία για την ύπαρξη οπλοστασίου της Χρυσής Αυγής σε ασφαλείς κρύπτες ανά την Ελλάδα. Ο κ. Δένδιας δεν θέλησε να δώσει στοιχεία, καθώς οι έρευνες εξελίσσονται.
– Από καταθέσεις μαρτύρων, πρώην μελών της Χ.Α., στην υπόθεση Π. Φύσσα και τα ευρήματα στα σπίτια των συλληφθέντων δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι η Χ.Α. διαθέτει κάπου ένα κρυμμένο οπλοστάσιο. Οι αναφορές των αξιωματικών της Αντιτρομοκρατικής επιβεβαιώνουν ή διαψεύδουν τα σενάρια αυτά; Ποια είναι τα επόμενα βήματα;
– Θα διερευνηθεί ό,τι είναι δυνατόν να διερευνηθεί και δεν θα μείνει τίποτε που να μην ελεγχθεί. Για ευνόητους λόγους δεν είναι δυνατόν να απαντήσω στο ερώτημα για τυχόν οπλοστάσιο. Αν βρεθεί κάτι, θα ανακοινωθεί.kathimerini

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»