Ασόβαρο κράτος, άδηλη συνέχεια

Ασόβαρο κράτος, άδηλη συνέχεια
Του Αγγελου Στάγκου
Αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς με τον εαυτό μας, το δημοκρατικό πολίτευμα υπέστη μία ήττα χθες σε επίπεδο επικοινωνίας και πολιτικών εντυπώσεων. Ο πόλεμος της δημοκρατίας με τη νεοναζιστική «Χρυσή Αυγή», αλλά και βεβαίως με τη βία, από όποιον αυτή ασκείται και από όπου και αν προέρχεται, παραμένει λογικά μέχρις εσχάτων, αλλά είτε για λόγους ανικανότητας, είτε γιατί όλοι οι μηχανισμοί είναι πλήρως διαβρωμένοι και τίποτα δεν ελέγχεται, η κυβέρνηση και το πολιτικό σύστημα (της αστικής δημοκρατίας) γενικότερα, βγήκαν στραπατσαρισμένοι από τα ανακριτικά γραφεία της Σχολής Ευελπίδων.
Μπορεί αυστηρά νομικά να μην κρίθηκαν επί της ουσίας και να παραμένουν υπόδικοι -αφού αφέθηκαν ελεύθεροι υπό περιοριστικούς όρους- οι Κασιδιάρης, Παναγιώταρος και Μίχος, αλλά ο αντίκτυπος στην κοινή γνώμη και στα κόμματα ήταν αρνητικά μεγάλος. Απόδειξη το μούδιασμα και οι σχεδόν ευθυγραμμισμένες δηλώσεις συμπολιτευομένων και αντιπολιτευομένων που προσπαθούσαν να πείσουν ότι η υπόθεση παραμένει ανοιχτή, όταν έγινε γνωστή η απόφαση των ανακριτών για τους τρεις χρυσαυγίτες βουλευτές.
Ασφαλώς, η όλη υπόθεση ήταν στα χέρια της Δικαιοσύνης και από την πρώτη στιγμή αυτό τονιζόταν από την πλευρά της κυβέρνησης. Ωστόσο, δεν υπήρχε καμία αμφιβολία ότι οι προεκτάσεις και οι επιπτώσεις της θα ήταν και είναι πολιτικές. Γι’ αυτό άλλωστε το μεγάλο ερώτημα που κυριαρχούσε μετά ήταν πώς θα έβγαινε από τη δική του ανάκριση, δηλαδή με χειροπέδες ή όχι, ο Μιχαλολιάκος. Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές η έκβαση δεν ήταν γνωστή, είναι όμως καθοριστικής σημασίας. Διαφορετικός θα είναι ο αντίκτυπος στους πολίτες και άλλες οι συνέπειες για το πολίτευμα, αν ο αρχηγός της «Χρυσής Αυγής» έχει κριθεί προφυλακιστέος, εντελώς διαφορετικές θα είναι οι εντυπώσεις και η συνέχεια, αν αφεθεί ελεύθερος, με περιοριστικούς όρους, έστω.
Στην πρώτη περίπτωση, θα διασκεδαστεί κάπως η ανησυχία που κατέλαβε τους δημοκρατικούς πολίτες αυτής της χώρας όταν αφέθηκαν ελεύθεροι οι Κασιδιάρης, Παναγιώταρος και Μίχος. Παρά το γεγονός ότι θα υπάρχει καθοδήγηση από το μέρος της ηγεσίας που θα κυκλοφορεί ελεύθερα, θα διατηρηθεί ο φόβος στις τάξεις των ταγμάτων εφόδου της «Χρυσής Αυγής» και σίγουρα θα περιοριστούν τόσο οι δράσεις τους, όσο και οι εμφανίσεις τους ως παραστρατιωτικοί σχηματισμοί.
Στη δεύτερη περίπτωση, ο μέσος πολίτης θα χάσει την όποια εμπιστοσύνη του απέμεινε προς το πολιτικό σύστημα, καθώς θα το θεωρεί παντελώς ανίκανο, αν όχι και πλήρως διαβρωμένο ή παραδομένο, η «Χρυσή Αυγή» θα εμφανίζεται «εξαγνισμένη» και με τον αέρα της «ανέγγιχτης» στα μάτια μεγάλου μέρους της κοινής γνώμης, θα αποκτήσει νέα δυναμική και ο φόβος θα σκεπάσει τα πάντα. Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να αποδειχθεί ότι πρόκειται για αποφασιστική φάση πολέμου μέχρις εσχάτων μεταξύ δημοκρατίας και νεοναζί...
Προς το παρόν δεν είναι γνωστό το νομικό σκεπτικό με το οποίο οι ανακριτές οδηγήθηκαν στις αποφάσεις τους προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση. Ομως, αν αυτό το κράτος, που δεν μπορεί να προστατεύσει βασικό μάρτυρα, ανακαλύπτει με πολύχρονη καθυστέρηση την παράνομη δραστηριότητα αστυνομικών διευθυντών, ενεργεί συνεχώς με επιπολαιότητα και δεν ασκεί κανέναν έλεγχο, δεν σοβαρευτεί, δεν θα είναι καλά «τα ξεμπερδέματα».   καθημερινή

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»