Νόμπελ Φυσικής στους Ένγκλερτ και Χιγκς για το σωματίδιο του Θεού

Νόμπελ Φυσικής στους Ένγκλερτ και Χιγκς για το σωματίδιο του Θεού
Ο Βέλγος Φρανσουά Ένγκλερτ, 80 ετών και ο Βρετανός Πίτερ Χιγκς, 84 ετών, κέρδισαν το βραβείο Νόμπελ Φυσικής 2013 για την έρευνά τους πάνω στο μποζόνιο Χιγκς. Συγκλονισμένος δηλώνει ο Χιγκς από τη βράβευσή του.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ακαδημίας, η λεγόμενη θεωρία του μποζονίου αποτελεί ένα κεντρικό τμήμα της θεωρίας του Καθιερωμένου Προτύπου, της φυσικής των σωματιδίων που περιγράφει πώς οικοδομείται το σύμπαν. Όπως είχε ανακοινωθεί στη διάρκεια επιστημονικού συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στην Αόστα των Ιταλικών Άλπεων, υπήρχαν «ισχυρότατες ενδείξεις» ότι ανακαλύφθηκε το περίφημο μποζόνιο Χιγκς, την ύπαρξη του οποίου είχε υποθέσει ήδη από το 1964 ο Βρετανός επιστήμονας, για να καλύψει μια βασική «τρύπα» στην κβαντική θεωρία των στοιχειωδών σωματιδίων, γνωστή ως «Καθιερωμένο Πρότυπο».
Πριν από μισό αιώνα, ο Πίτερ Χιγκς διατύπωσε μια θεωρητική πρόβλεψη που του χάρισε μια θέση σε όλα τα πανεπιστημιακά εγχειρίδια Κβαντικής Φυσικής. Με το πλήρωμα του χρόνου η καινοτομία του επιβεβαιώθηκε αμετάκλητα από τους δύο αποφασιστικούς κριτές κάθε φυσικής θεωρίας: την παρατήρηση και το πείραμα.Η θεωρία επιβεβαιώθηκε πρόσφατα διαμέσου της ανακάλυψης του θεωρητικά προβλεφθέντος σωματιδίου» από δύο ομάδες που εργάζονται στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πυρηνικών Ερευνών (CERN) στην Ελβετία.
Ο Πίτερ Χιγκς, στον οποίο απονεμήθηκε από κοινού με τον Φρανσουά Ενγκλέρ το βραβείο Νόμπελ Φυσικής 2013, δήλωσε ότι η βράβευσή του αυτή τον έχει «συγκλονίσει» και ότι ελπίζει η διάκριση αυτή να συμβάλει ώστε να υπάρξει πρόοδος της έρευνας στις θεμελιώδεις επιστήμες.
«Είμαι συγκλονισμένος που έλαβα το βραβείο κι ευχαριστώ την βασιλική σουηδική ακαδημία», ανέφερε ο Χιγκς σε μια ανακοίνωσή του, η οποία αναρτήθηκε στον επίσημο ιστότοπο του πανεπιστημίου όπου εργάζεται ο ερευνητής. Εξέφρασε πάντως την ελπίδα «αυτή η αναγνώριση της θεμελιώδους επιστήμης» να συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση προς το συμφέρον της έρευνας η οποία συμβάλλει στην κατανόηση της προέλευσης της μάζας των υποατομικών σωματιδίων. Ο Χιγκς, του οποίου το θεωρητικό έργο επιβραβεύθηκε με την ονομασία του θεμελιώδους σωματιδίου την ύπαρξη του οποίου είχε προτείνει, του μποζονίου, μοιράστηκε το βραβείο με τον Βέλγο Ενγκλέρ.
Το μποζόνιο Χιγκς, το λεγόμενο και «σωματίδιο Θεός», ήταν το στοιχείο που έλειπε από τη θεωρία του Καθιερωμένου Προτύπου. Ο Ενγκλέρ δήλωσε, «τώρα είμαι πολύ ευτυχής», όταν η ακαδημία επικοινώνησε μαζί του τηλεφωνικά. Ερωτηθείς τι θα κάνει με τα χρήματα του επάθλου, απάντησε: «δεν γνωρίζω». Ο Βέλγος είπε ότι συναντήθηκε για πρώτη φορά με τον Χιγκς μόλις τον Ιούλιο του 2012. «Θα τον συγχαρώ», πρόσθεσε.
Με ζητωκραυγές, σαμπάνια, ενθουσιασμό και ικανοποίηση υποδέχθηκαν την ανακοίνωση της απονομής του Νόμπελ οι επιστήμονες στο CERN στην Ελβετία, οι οποίοι συνέβαλαν στην επαλήθευση της θεωρίας. Μια φωτογραφία η οποία αναρτήθηκε μέσω του Twitter απεικονίζει δεκάδες μέλη του επιστημονικού προσωπικού του CERN να παρακολουθούν χαμογελαστά την τελευτή απονομής στην καφετέρια. «Είναι η δουλειά μας που επέτρεψε στην ακαδημία Νόμπελ να δώσει αυτό το βραβείο. Θα έπρεπε να μας επευφημείτε κι εμάς», δήλωσε Ρολφ Χόιερ, επικεφαλής του εργαστηρίου όπου διεξήχθη η έρευνα.
Οι δύο επιστήμονες θεωρούνταν τα φαβορί για το βραβείο της Ακαδημίας, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 8 εκατομμυρίων κορόνων (περίπου 880.000 ευρώ) για το θεωρητικό τους έργο το οποίο εντέλει επαληθεύτηκε πειραματικά από τον μεγάλο επιταχυντή αδρονίων του CERN.          kathimerini

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»