επισκόπηση τύπου

Επισκόπηση τύπου

"Η Ελλάδα αξιολογείται εντελώς λανθασμένα"

Τον ενθουσιασμό του για τις επενδυτικές δυνατότητες της Ελλάδας εκφράζει στην Handelsblatt ο επενδυτής Π. Καζαριάν. Επίσης αναφορές στην Λαμπεντούζα και τη Χρυσή Αυγή.
Η ανθρωπιστική καταστροφή που εκτυλίχθηκε στα ανοιχτά του μικρού ιταλικού νησιού Λαμπεντούζα κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα πολλών γερμανικών εφημερίδων.
Η Frankfurter Rundschau θέτει ορισμένα καίρια ερωτήματα: «Σε ποια νοοτροπία οφείλεται το γεγονός ότι μία υποτιθέμενη ένωση αξιών παρακολουθεί ανθρώπους να πνίγονται μπροστά στα σύνορά της; Τι σχέση έχει αυτό με τον πολιτισμό;» Η εφημερίδα ασκεί σκληρή κριτική στη στάση της Γερμανίας, η οποία συμβάλλει καθοριστικά, όπως επισημαίνει, στην παγίωση της άποψης στην Ευρώπη ότι «προστατευόμαστε καλύτερα από τις παγκόσμιες διενέξεις, τις επισιτιστικές καταστροφές και τους πολέμους, προστατευόμενοι από τα θύματα που όλα αυτά προκαλούν. Μολονότι ο καθένας γνωρίζει ότι με αυτόν τον τρόπο δεν μπορεί να λυθεί ούτε στο ελάχιστο κανένα από τα προβλήματα, τα οποία απειλούν σε τελευταία ανάλυση και την ευημερία μας».
Κριτικής απέναντι στην ΕΕ δεν φείδεται ούτε η TAZ του Βερολίνου. Όπως σημειώνει «πολυάριθμα κράτη της ΕΕ έχουν αναλάβει την υποχρέωση να χορηγούν άσυλο σε ανθρώπους που διώκονται. Παρόλα αυτά είναι σχεδόν αδύνατο να φθάσει κανείς νόμιμα εδώ, ώστε να κάνει χρήση αυτού του δικαιώματος. Η πλειοψηφία αυτών που πνίγηκαν κοντά στα ανοιχτά της Λαμπεντούζα κατάγονται από χώρες που βρίσκονται σε κρίση και μία αίτηση χορήγησης ασύλου θα είχε καλές πιθανότητες έγκρισης. (…) Μπροστά στην καταστροφή όλοι μεταθέτουν την ευθύνη σε ασυνείδητους δουλέμπορους. Το τι πρέπει να γίνει είναι ξεκάθαρο: Η διάσωση στην ανοιχτή θάλασσα δεν πρέπει να διώκεται ποινικά και η Ευρώπη πρέπει να ξαναδώσει πρόσβαση σε όσους αναζητούν προστασία. Ειδάλλως θα εξακολουθήσουν να σκοτώνονται άνθρωποι».
«Κακό ξύπνημα για τη Χρυσή Αυγή»
Επιτυχία της εκτελεστικής εξουσίας η προφυλάκιση του Νίκου Μιχαλολιάκου, σύμφωνα με την Die Presse Επιτυχία της εκτελεστικής εξουσίας η προφυλάκιση του Νίκου Μιχαλολιάκου, σύμφωνα με την Die Presse
Στην απόφαση της ελληνικής δικαιοσύνης για την προφυλάκιση του Γενικού Γραμματέα της Χρυσής Αυγής Νίκου Μιχαλολιάκου αναφέρονται σήμερα τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης. Τα περισσότερα αναπαράγουν πρακτορειακά τηλεγραφήματα που αναφέρονται στο θέμα. Εκτενές είναι ωστόσο το ρεπορτάζ της αυστριακής Die Presse, με τίτλο «Κακό ξύπνημα για τη Χρυσή Αυγή». Στο εν λόγω ρεπορτάζ χαρακτηρίζεται επιτυχία της εκτελεστικής εξουσίας η προφυλάκιση του Νίκου Μιχαλολιάκου. «…Και είναι μια ένδειξη ότι είναι καλά θεμελιωμένα τα σημεία του κατηγορητηρίου σε βάρος της ηγεσίας του κόμματος για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση».

Στο ίδιο ρεπορτάζ διευκρινίζεται ότι «η σκληρή αντιμετώπιση του Μιχαλολιάκου και των ανθρώπων του (σ.σ.: από τον Σαμαρά) εγκυμονεί κινδύνους, για παράδειγμα, στην περίπτωση που οι βουλευτές αθωωθούν από το δικαστήριο. Δεν είναι η πρώτη φορά στην καριέρα του που ο Σαμαράς αναζητά την πιο επικίνδυνη λύση», γράφει η Presse, απαριθμώντας τους λόγους που ο συντηρητικός πρωθυπουργός αποφάσισε να συντρίψει τώρα το ακροδεξιό φάσμα.

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση έδωσε μεγάλη σημασία στη δήλωση του προέδρου των Σοσιαλδημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Χάνες Σβόμποντα, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια «μη αποδεκτή» ευρωπαϊκή προεδρία, εάν δεν είναι σε θέση να θέσει υπό έλεγχο τη Χρυσή Αυγή. «Με δεδομένη την πληγωμένη φήμη της εξαιτίας της κρίσης χρέους η Αθήνα δεν μπορεί να ανοίξει και δεύτερο μέτωπο στην Ευρώπη» γράφει χαρακτηριστικά η αυστριακή εφημερίδα, παραπέμποντας στην διείσδυση ακροδεξιών στοιχείων στους μηχανισμούς της αστυνομίας.

Ο Καζαριάν… διαφημίζει την Ελλάδα
Ο επενδυτής Πολ Καζαριάν θεωρεί ότι η ελληνική οικονομία έχει υποτιμηθείΟ επενδυτής Πολ Καζαριάν θεωρεί ότι η ελληνική οικονομία έχει υποτιμηθεί
Τον ενθουσιασμό του για τις επενδυτικές δυνατότητες που προσφέρει η Ελλάδα εκφράζει με δηλώσεις του στην οικονομική εφημερίδαHandelsblatt ο αρμενικής καταγωγής αμερικανός επενδυτής-κερδοσκόπος Πολ Καζαριάν. Το δημοσίευμα σημειώνει: «Ο Καζαριάν, ιδρυτής και ιδιοκτήτης της εταιρίας χαρτοφυλακίου Japonica, δεν δίστασε πολύ. Ο πρώην σύμβουλος της Goldman Sachs αγόρασε το καλοκαίρι του 2012, σύμφωνα με δικές του πληροφορίες, ευρέως ελληνικά ομόλογα: ‘Υπήρχε μία πλειάδα αγοραστών στην αγορά’ λέει ο ίδιος σε μία τηλεφωνική συνομιλία με τη Handelsblatt. Τώρα θέλει να κινηθεί στη δημοσιότητα, όχι χωρίς ίδιον όφελος. "Η Ελλάδα αξιολογείται εντελώς λανθασμένα" λέει. ‘Η χώρα έχει πραγματοποιήσει μία μοναδική ανανέωση’. Μία βαθύτερη ματιά στους δείκτες αποκαλύπτει, κατά τη γνώμη του, ότι οι Έλληνες στέκονται σε πολλά σημεία καλύτερα από τους Ιταλούς, τους Ισπανούς ή ακόμη και τους Γάλλους. Ως εκ τούτου η Αθήνα θα άξιζε, όπως λέει, μία αξιολόγηση της τάξης του ‘Α+’».
Η γερμανική οικονομική εφημερίδα επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι ο Καζαριάν «χτυπά» εκεί όπου θεωρεί ότι κάτι έχει υποτιμηθεί, όπως και στην περίπτωση της Ελλάδας. «Σύμφωνα με δικές του πληροφορίες, είναι -με ένα και πλέον δισεκατομμύριο δολάρια- ο δεύτερος μεγαλύτερος επενδυτής (σ.σ.:σε ελληνικά ομόλογα) μετά τα ελληνικά συνταξιοδοτικά ταμεία, που έχουν στην κατοχή τους ομόλογα αξίας άνω των 6 δισ. δολαρίων».
Επιμέλεια: Άρης Καλτιριμτζής
Υπεύθ. σύνταξης: Μαρία Ρηγούτσου    dw de

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»