Τι κρίμα που τέλειωσε η απεργία! 22/07/2014

Τι κρίμα που τέλειωσε η απεργία!
22/07/2014
Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Την προηγούμενη Παρασκευή είχαμε, ως γνωστόν, μια απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων στην COSCO.
Την επομένη, οι εργαζόμενοι βρίσκονταν στις δουλειές τους και οι εγκαταστάσεις της εταιρίας λειτουργούσαν κανονικά, καθώς, όπως έγινε γνωστό, η διοίκηση της εταιρίας "έκρινε δίκαια και θα ικανοποιήσει κάποια από τα αιτήματα των εργαζομένων, ενώ θα συνεχιστούν οι συζητήσεις και για τα υπόλοιπο, με αποτέλεσμα να ικανοποιηθούν οι εργαζόμενοι και να επιστρέψουν στις εργασίες τους".
Δηλαδή, είχαμε μια από τις πολλές κινητοποιήσεις που συμβαίνουν σ' όλον τον κόσμο και οι οποίες τελειώνουν με την ικανοποίηση κάποιων αιτημάτων και τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων για τα άλλα.
Και όμως. Για την αξιωματική αντιπολίτευση, που τέτοιες ευκαιρίες είναι βούτυρο στο ψωμί της για να... ξεκινήσει την επανάσταση, η περίπτωση της COSCO εμφανίστηκε ως ξεχωριστή ευκαιρία - προκειμένου να σταλεί το μήνυμα προς κάθε επενδυτή, ιδιαίτερα Κινέζο.
Έτσι, δεν πρόλαβε να εκδηλωθεί η απεργία και έσπευσαν όλοι επί τόπου, έτοιμοι να... αναμετρηθούν με τα ΜΑΤ, εξέδωσαν ανακοινώσεις, προέβησαν σε δηλώσεις, καταγγελίες και (δυστυχώς γι' αυτούς που έκαναν την ανάγκη φιλοτιμία) πανηγυρισμούς.
Θα προτιμούσαν, βέβαια, η κατάσταση να μην εκτονωθεί τόσο γρήγορα.
Γι' αυτό και... κήρυξαν πανστρατιά, υποδαυλίζοντας και πυροδοτώντας την κατάσταση, ώστε, ει δυνατόν, να μην υπάρξει συμφωνία, αν και αυτό είναι το ζητούμενο για όλους τους συνδικαλιστικούς αγώνες.
Βρήκαν την ευκαιρία να καταγγείλουν την εταιρία, κυβερνήσεις, πρωθυπουργούς, υπουργούς, μέσα ενημέρωσης, κράτος, τους... αποικικοκράτες, ισχυριζόμενοι ότι, πλην όλων των άλλων, όλοι αυτοί παρουσιάζουν μια ειδυλλιακή εικόνα που, κατά την αξιωματική αντιπολίτευση, είναι πλαστή.
Και υπερασπιζόμενοι το Λιμενικό, έναντι... της αστυνομίας!
Αργά το βράδυ της Παρασκευής, σχεδόν μεσάνυχτα, οι ανακοινώσεις τους θύμιζαν... πολεμικά ανακοινωθέντα!
Και αναφερόμενοι στους εαυτούς τους, περίπου αυτοπαρουσιάζονταν ως... στρατάρχες που κατευθύνονται στο πεδίο της μάχης.
Παράλληλα, από το μεσημέρι είχαν αρχίσει μια εκστρατεία δυσφήμισης της επιχείρησης ότι τάχα δεν δημιούργησε θέσεις εργασίας - αλλά τότε πού βρέθηκαν οι εργαζόμενοι να διαδηλώνουν;
Μάλιστα, ο συμπρόεδρος του κ. Τσίπρα, ο κ. Λαφαζάνης, μίλησε για "αυθόρμητη και ηρωική απεργία"
Τι κρίμα που την άλλη μέρα το πρωί είχαν όλα τελειώσει!
Οπότε, ο κ. Λαφαζάνης επανήλθε για να πανηγυρίσει την "πρώτη μεγάλη νίκη", ως αποτέλεσμα της "ηρωικής απεργιακής κινητοποίησης", που "έσπασε την εργοδοτική τρομοκρατία".
Και υποσχέθηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα παρακολουθεί στενά την πλήρη υλοποίηση στην πράξη της συμφωνίας.
Διερωτάται κανείς τι είδους "εργοδοτική τρομοκρατία" μπορεί να είναι αυτή που "σπάει" μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες, καταλήγοντας σε συμφωνία και σε λήξη της απεργίας!
Στο κενό άλλη μια καταστροφική προσπάθεια
Φυσικά, δεν ήταν αυτός ο σκοπός.

Ο σκοπός ήταν να προκληθεί βλάβη στις σχέσεις με την Κίνα και να αποτραπούν οι κινεζικές επενδύσεις.

Είναι δε περίεργο πώς η απεργιακή κινητοποίηση αποφασίστηκε ακριβώς λίγες ημέρες μετά την επίσκεψη του Κινέζου Προέδρου στη Ρόδο, τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο και τον Πρωθυπουργό και το γεγονός ότι ο Κινέζος Πρόεδρος είχε αποκαλέσει την Ελλάδα την "πιο φιλική και αξιόπιστη χώρα" για την Κίνα.

Η απεργιακή κινητοποίηση συνέπεσε με την εβδομάδα που ακολούθησε την επίσκεψη του Κινέζου Προέδρου, στη διάρκεια της οποίας η Ελλάδα κυριαρχούσε στα κινεζικά μέσα ενημέρωσης, με διθυραμβικά σχόλια.

Ήταν η εβδομάδα που τα ρεπορτάζ του δορυφορικού δικτύου του Χονγκ Κονγκ "Fenghuang Weishi" και τοπικά τηλεοπτικά δίκτυα παρουσίαζαν πλάνα από την άφιξη του Κινέζου Προέδρου, και το εγκάρδιο κλίμα συνομιλιών στις συναντήσεις του διαδοχικά με τον Πρωθυπουργό κ. Σαμαρά και τον ΠτΔ Κ. Παπούλια.

Οι συνομιλίες προβλήθηκαν στην κεντρική ζώνη ειδησεογραφίας, με ιδιαίτερη έμφαση στις ιδιαίτερα ευνοϊκές για την Ελλάδα δηλώσεις του Κινέζου Προέδρου, ο οποίος αυθορμήτως είπε πως ευχαρίστως δέχεται να παίξει στο διαφημιστικό σποτ για την Ελλάδα.

Ιδιαίτερης σημασίας ήσαν και οι αναφορές από τα κεντρικά δελτία του δορυφορικού δικτύου Χονγκ Κονγκ Fenghuang / Phoenix (εκπομπή Asian Journal) που μεταδίδεται στους κινεζόφωνους πληθυσμούς της ασιατικής, ευρωπαϊκής και αμερικανικής ηπείρου, προβάλλοντας πλάνα από την υποδοχή στο αεροδρόμιο "Διαγόρας" από τον κ. Σαμαρά, την απόδοση τιμών και την ξενάγηση του Κινέζου Προέδρου στο Παλάτι των Ιπποτών.

Με έμφαση στο γεγονός ότι ο Κινέζος Πρόεδρος αναφέρθηκε στην βούληση της Κίνας να συνεχίζει να στηρίζει την ελληνική οικονομία και να προωθεί την σχέση  Συνολικής Στρατηγικής Συνεργασίας με την Ελλάδα. Ταυτόχρονα τόνισε, προσβλέπει στην σε ελληνική στήριξη για την συνέχιση των προσπαθειών προαγωγής ων σχέσεων της Κίνας με την ΕΕ. 

Ανάλογα ρεπορτάζ υπήρχαν σε όλα τα κινεζικά τηλεοπτικά δίκτυα και σε όλον τον κινεζικό Τύπο, κυρίως τον οικονομικό, όπως η κορυφαία ημερήσια οικονομική εφημερίδα της Σαγκάης "Diyi Caijing / China Business News", που αναφέρθηκε στην προοπτική να εξελιχθεί η Ελλάδα σε "βασική γέφυρα και διαμετακομιστικό κόμβο" για την Κίνα στην Ευρώπη, αναγνωρίζοντας στην χώρα μας "εξέχουσα γεωστρατηγική της θέση στον χώρο της Μεσογείου και της ΝΑ Ευρώπης".

Μάλιστα, ο κινεζικός Τύπος παρουσίασε την τοπική εφημερίδα της Ρόδου "Δημοκρατική", που είχε υποδεχθεί τον ανώτατο Κινέζο αξιωματούχο με καλωσόρισμα στα κινεζικά.

Από την πλευρά της, η εφημερίδα του Χονγκ Κονγκ Wen Wei Po, υπογράμμιζε την σπάνια  για τις κινεζικές διεθνείς σχέσεις άφιξη Προέδρου και Π/Θ σε μια χώρα μέσα σε έναν μήνα,  πολύ δε περισσότερο όταν Κινέζοι ηγέτες στο παρελθόν (όπως οι Τζιανγκ Τζεμιν, Χου Τζινταο και ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Ου Μπανγκούο) σε ανάλογα ταξίδια τους προς την Βραζιλία ή την Λατινική Αμερική ευρύτερα είχαν προτιμήσει άλλους ενδιαμέσους σταθμούς όπως την Πορτογαλία ή τις Κανάριες Νήσους.

Την ίδια ώρα, ειδικοί, διεθνολόγοι της Κίνας  όπως ο κ. Τσούι Χονγκ του Ινστιτούτου Ευρωπαϊκών Σπουδών σχολίαζαν το έντονο ενδιαφέρον της κινεζικής κυβέρνησης για επενδύσεις στην Ελλάδα ειδικά στον τομέα μεταφορών και συναφών υποδομών. (Τίτλος άρθρου: Οι Κινέζοι ηγέτες μέσα σε 30 ημέρες πραγματοποιούν δύο επισκέψεις στην Ελλάδα).

Ιδιαίτερα ευμενή ήταν τα άρθρα της αρχαιότερης κινεζικής εφημερίδας Ta Kung Ρao που απηχεί τις θέσεις της κεντρικής κινεζικής κυβέρνησης .

Το ίδιο και η ανάλυση της ειδησεογραφικής ιστοσελίδας Σαγκάης http://www.thepaper.cn/  που αναπαράγεται σε πολλά άλλα διαδικτυακά ΜΜΕ όπως στην μεγαλύτερη κινεζική ιστοσελίδα Tencent.
Στην ανάλυση αναφέρεται ότι η Κίνα βρίσκεται σε αναζήτηση ενός Θαλάσσιου Δρόμου του Μεταξιού, καθώς και άλλους τρόπους οδικής και στην συνέχεια λιμενικής πρόσβασης στην κρίσιμη περιοχή της Μεσογείου, εξ ου και η συμφωνία της China Harbour Engineering Company με το Ισραήλ για τον λιμένα στην περιοχή του  Ashdod και την πρόσβασή του με την ασιατική ενδοχώρα, κάτι που θα μπορούσε σταδιακά να οδηγήσει σε λιγότερη εξάρτηση από την διέλευση μέσω Σουέζ.
Πέραν των εμπορικών οδών η Κίνα αντιλαμβάνεται, κατέληγε το άρθρο, την σημασία της ασφάλειας των μεταφορών και αναζητεί τρόπους συνεργασίας για την αντιμετώπιση απειλών όπως με την αναβάθμισης της ναυτικής της συνεργασίας με σειρά χωρών  --- κάτι που έγινε εμφανές στην πρόσφατη κρίση στην Συρία με τον νεοφανή ρόλο του κινεζικού πολεμικού ναυτικού στην απομάκρυνση χημικών όπλων.
Ανάλογη υπήρξε και η αρθογραφία βασισμένη σε ανταποκρίσεις των διεθνών πρακτορείων, σε περισσότερες από 100 ιστοσελίδες περιοχής Νοτίου και Ανατολικής Κίνας από όλα τα μείζονα διαδικτυακά ΜΜΕ μ.α. Τencent, NetEase, Fenghuang, Ningbo Radio Web, Anhui Radio, Dahe Web, Jiangsu Web, EastDay, Dongfanmg Net, Shandong News, Zhejiang Online, Dajiang Net, Sichuan News Online, Qingdao Net, 21CBN, και από τις ηλεκτρονικές εκδόσεις εφ/δων όπως Qilu (Shandong) & Ta Kung Pao (Hong Kong).
Μάλιστα, όλοι υπογράμμιζαν πως τον Κινέζο Πρόεδρο συνόδευαν ο στενός του συνεργάτης, μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚΚ, διεθνολόγος κ. Ουανγκ Χουνινγκ, ο επικεφαλής του Γραφείου Γενικών Υποθέσεων του ΚΚΚ Λι Τζανσού, και ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Κίνας, Κρατικός Σύμβουλος (υπερυπουργός) κ. Γιανγκ Τίετσι.  
Επιπλέον, το δορυφορικό δίκτυο από την Ειδική Οικονομική Ζώνη του Σεντζεν "Shenzhen Weishi" αναφέρθηκε στην σημασία της επίσκεψης και των συναντήσεων του Κινέζου Προέδρου στην Ελλάδα με τον αντιπρόεδρο του τομέα μελέτης Αναπτυσσόμενων Κρατών του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Πεκίνου κ. Ουανγκ Γιόουμινγκ να επισημαίνει ότι η στάση του κ. Χσι στην Ελλάδα σηματοδοτεί πολλά καθώς επέλεξε την χώρα αυτή αντί άλλων όπως η Γαλλία και η Γερμανία.

Από την πλευρά του, το επίσημο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, ανέφερε ότι το Πεκίνο αποδίδει μεγάλη σημασία στην ανάπτυξη της συνολικής Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης με την Ελλάδα.

Μάλιστα, η ανταπόκριση του πρακτορείου αναρτήθηκε και στην ιστοσελίδα της Υπηρεσίας Ενημέρωσης της κινεζικής Κυβέρνησης www.china.org.cn, καθώς και στις ιστοσελίες των εφημερίδων China Daily, People’s Daily και του τηλεοπτικού σταθμού CCTV.
Μετά απ' όλα αυτά, πράγματι ήταν μεγάλη ευκαιρία για τον ΣΥΡΙΖΑ να καταστρέψει ό,τι με τόσο κόπο χτίζεται αυτόν τον καιρό.
Και ήταν μεγάλη ατυχία (για τον ΣΥΡΙΖΑ) να τελειώσει τόσο γρήγορα - σχεδόν πριν φθάσουν τα νέα στην Κίνα - η απεργιακή κινητοποίηση στην COSCO.  elzoni.gr

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc