Πρόστιμο-ρεκόρ κατά της UBS
Πρόστιμο-ρεκόρ κατά της UBS
300.000 ευρώ καλείται να πληρώσει ο ελβετικός τραπεζικός κολοσσός προκειμένου να κλείσει η δικαστική διαμάχη με το γερμανικό δημόσιο. Η UBS κατηγορήθηκε ότι βοήθησε Γερμανούς να φοροδιαφύγουν.
Χαράς ευαγγέλια για το γερμανικό δημόσιο: η UBS, μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας, ήρθε σε διακανονισμό με τις φορολογικές αρχές και θα καταβάλει το ποσό των 300.000 ευρώ προκειμένου να κλείσει η διαμάχη γύρω από την κατηγορία της συνέργειας σε φοροδιαφυγή που αντιμετωπίζει. Την ανακοίνωση έκανε η ίδια η τράπεζα, παρουσιάζοντας παράλληλα και τα κέρδη της αυτό του τετραμήνου. Πρόκειται για ένα ποσό-ρεκόρ, το μεγαλύτερο που έχει καταβάλει ελβετική τράπεζα στη Γερμανία.
Μέσω παρένθετων λογαριασμών
Το υψηλότατο πρόστιμο είναι απόρροια μακροχρόνιας διαμάχης ανάμεσα στη Γερμανία και στην Ελβετία. Το κρατίδιο της Ρηνανίας-Βεστφαλίας έχει εξαγοράσει πολλά cd με στοιχεία ενδεχόμενων φοροφυγάδων πελατών της, μεταξύ άλλων 750 ιδρυμάτων αλλά και 550 επενδυτικών κεφαλαίων που ξεπερνούν τα 2,8 δισ. ευρώ, όπως έγινε γνωστό από την εισαγγελία. Παράλληλα, πέρυσι οι ανακριτικές αρχές προχώρησαν και σε έρευνες πολλών υποκαταστημάτων της UBS στη Γερμανία, με στόχο να συλλέξουν στοιχεία και υλικό που να στοιχειοθετεί το αδίκημα της φοροδιαφυγής πελατών της τράπεζας.
Σε μιαν άλλη περίπτωση, την οποία διερεύνησε η εισαγγελία του Μάνχαιμ το 2012, η UBS άνοιγε παρένθετους λογαριασμούς, μέσω των οποίων διακινούνταν χρήματα από τη Γερμανία προς την Ελβετία παρακάμπτοντας τη νομοθεσία για ξέπλυμα χρήματος. Σύμφωνα με την εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, τα χρήματα μετακινούνταν από έναν τρεχούμενο σε έναν παρένθετο λογαριασμό και στη συνεχεία μεταβιβάζονταν σε έναν εσωτερικό λογαριασμό της τράπεζας πριν μεταβιβασθούν σε άλλον αριθμητικό λογαριασμό. Η μέθοδος αυτή χρησιμοποιήθηκε επί πολλά χρόνια μέχρι το 2012.
Προβλήματα και σε άλλες χώρες
Προβλήματα και σε άλλες χώρες
Το πρόστιμο-ρεκόρ επιβαρύνει τα οικονομικά αποτελέσματα του δεύτερου τετραμήνου του 2014. Παρόλα αυτά η UBS κατάφερε να αυξήσει τα κέρδη της κατά 15% ή 792 εκ. ελβετικά φράγκα (651 εκ. ευρώ) και να διαψεύσει εν μέρει τους αναλυτές που περίμεναν χειρότερα αποτελέσματα. Στο μεταξύ η τράπεζα άλλαξε το επιχειρηματικό της μοντέλο. Η μεγαλύτερη ελβετική τράπεζα θέλει να επικεντρώσει τις δραστηριότητές της στη διαχείριση χαρτοφυλακίου πλούσιων πελατών της. Ηγετικό ρόλο σε αυτήν την αναδιάρθρωση της τράπεζας κατέχει ο επικεφαλής του διοικητικού συμβουλίου και πρώην διοικητικής της Bundesbank Άξελ Βέμπερ.
Η διαμάχη της Γερμανίας με την Ελβετία, ωστόσο, σε ό,τι αφορά την φοροδιαφυγή γερμανών πελατών της δεν έχει διευθετηθεί. Σχετική συμφωνία απέτυχε, αλλά πολλοί φοροφυγάδες καταφεύγουν από μόνοι τους στις φορολογικές αρχές και αυτοκαταγγέλονται φοβούμενοι τυχόν επιβαρυντικά στοιχεία που περιέχονται στα cd. Ο ελβετικός τραπεζικός κολοσσός έχει ανάλογα προβλήματα και σε άλλες χώρες. Στη Γαλλία, για παράδειγμα, υπάρχει η υποψία ότι συνεργάτες της UBS επιχείρησαν με τη σύμφωνη γνώμη της τράπεζας να πιέσουν πλούσιους Γάλλους να ανοίξουν μυστικούς λογαριασμούς στην Ελβετία με τη βοήθεια διπλών λογιστικών βιβλίων.
Ειρήνη Αναστασοπούλου (Spiegel, Süddeutsche Zeitung, dpa)
Comments