Μετωπική για την εκλογή Προέδρου

Μετωπική για την εκλογή Προέδρου

Σε μετωπική σύγκρουση με την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, που αμφισβητεί ευθέως το ενδεχόμενο εκλογής του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας από τη σημερινή Βουλή, προχωρεί η κυβερνητική πλειοψηφία, εκτιμώντας ότι θα βρεθεί λύση στη δύσκολη εξίσωση για την εξασφάλιση των 180 ψήφων.

Κλιμακώνεται η σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ για τους 180 βουλευτές. Αντ. Σαμαράς και Ευ. Βενιζέλος εκτιμούν ότι το πολιτικοοικονομικό περιβάλλον το προσεχές φθινόπωρο θα διευκολύνει μία εξαι
Κλιμακώνεται η σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ για τους 180 βουλευτές. Αντ. Σαμαράς και Ευ. Βενιζέλος εκτιμούν ότι το πολιτικοοικονομικό περιβάλλον το προσεχές φθινόπωρο θα διευκολύνει μία εξαιρετικής σημασίας κίνηση ενότητας από την πλειοψηφία των βουλευτών, καθώς αναμένουν θετικές εξελίξεις από την πορεία της κυβέρνησης σε όλα τα επίπεδα
Οι έντονες διεργασίες και διαβουλεύσεις συνεχίζονται σε όλες τις πλευρές, αλλά προς διαφορετικές κατευθύνσεις. Ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος πιστεύουν ότι το πολιτικοοικονομικό περιβάλλον το προσεχές φθινόπωρο θα διευκολύνει επί της ουσίας μία εξαιρετικής σημασίας κίνηση ενότητας από την πλειοψηφία των βουλευτών, καθώς αναμένουν θετικές εξελίξεις από την πορεία της κυβέρνησης σε όλα τα επίπεδα.

Στην «αντίπερα όχθη» ο Αλέξης Τσίπρας επιμένει στην ανάγκη πρόωρων εκλογών και προβλέπει την κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού, δηλώνοντας ότι τη διαπραγμάτευση για το χρέος πρέπει να κάνει μία νέα κυβέρνηση (του ΣΥΡΙΖΑ) με νωπή λαϊκή εντολή. Για το δε θέμα της προεδρικής εκλογής και σε ερώτηση για το ότι ο κ. Σαμαράς προβλέπει ότι θα υπάρξουν οι 180 βουλευτές, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ απαντά με δήλωσή του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία»:
«Ιδού η Ρόδος. Αν είναι τόσο σίγουρος ότι τους έχει, ας μην περιμένει τον Φλεβάρη. Ωστόσο, όταν αρνείσαι να ανοίξεις τη Βουλή στο αίτημα 139 βουλευτών για την υπόθεση της ΔΕΗ, χωρίς να διστάζεις να παραβιάζεις το ίδιο το Σύνταγμα, μόνο και μόνο επειδή φοβάσαι ότι θα χάσεις τη δεδηλωμένη, είναι αστείο να επικαλείσαι ότι έχεις εξασφαλίσει 180 για την προεδρική εκλογή».
«Είναι προφανές ότι ο κ. Τσίπρας αποφάσισε να ?γιορτάσει? με τον δικό του τυχοδιωκτικό τρόπο τα 40 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην πατρίδα μας. Ετσι στη συνέντευξή του -και προκειμένου να αυξήσει τον αριθμό των... «υπερμάχων του κοινοβουλευτισμού» στους 139- δεν διστάζει να συναθροίσει και τις ψήφους των βουλευτών της Χρυσής Αυγής, αναζητώντας τις ακόμη και... στις φυλακές Κορυδαλλού!», τόνισε κάνοντας σφοδρή επίθεση στον κ. Τσίπρα η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη, προσθέτοντας:
«Κατόπιν της πρωτοφανούς αυτής ομολογίας σύμπραξης, με στόχο την καταστροφή της χώρας, δεν χρειάζεται να σχολιάσουμε κανένα άλλο σημείο της συνέντευξης, με την οποία ο κ. Τσίπρας τολμά να προβαίνει σε υποδείξεις προς τον πρωθυπουργό σχετικά με τον χρόνο έναρξης της διαδικασίας για την προεδρική εκλογή». Η κυβερνητική εκπρόσωπος εκτιμά ότι ο λόγος ανήκει στα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, τις υπογραφές των οποίων συνειδητά συναρίθμησε με αυτές της ΧΑ ο κ. Τσίπρας και τους καλεί να απαντήσουν «αν πράγματι του έχουν παραδώσει τα κλειδιά».
Για ακόμα ένα μνημείο διχασμού, λαϊκισμού και δημαγωγίας κατηγορεί την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ με αφορμή τη χθεσινή συνέντευξή του. «Πρωτοφανής όμως είναι», επισημαίνει η Χαριλάου Τρικούπη, «η συμπερίληψη από τον κ. Τσίπρα με ωμό και κυνικό τρόπο των βουλευτών της νεοναζιστικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, στο δήθεν μέτωπο των 139 βουλευτών για τη ?μικρή? ΔΕΗ. Το ΚΚΕ, πάντως, δεν νομίζουμε ότι εξουσιοδότησε τον κ. Τσίπρα να μιλάει εξ ονόματός του.
Ο κ. Τσίπρας από τη μια χαρακτηρίζει τις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς ως τον βασικό του αντίπαλο και αρνείται κάθε πρόταση εθνικής συναίνεσης και συνεννόησης και από την άλλη αποθεώνει τις ετερόκλητες και ανίερες συμμαχίες, μόνο και μόνο για να βάλει σε δοκιμασία την πολιτική σταθερότητα, σύροντας τη χώρα σε πρόωρες εκλογές. Κατά τα άλλα δηλώνει πως εμπνέεται από το ΕΑΜ!».
Το ΠΑΣΟΚ διέκρινε, επίσης, προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να αθωώσει την κυβέρνηση Καραμανλή «που οδήγησε τη χώρα στη χρεοκοπία» και αντιθέτως «να επιτεθεί με λύσσα, χρησιμοποιώντας ασύστολα ψεύδη στο ΠΑΣΟΚ». Αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση εναντίον του κ. Τσίπρα: «Προχωράει, όμως, και ένα βήμα παραπέρα: στην παραχάραξη της Ιστορίας. Στην επέτειο των 40 χρόνων της Μεταπολίτευσης προσπαθεί να σπιλώσει βάναυσα ακόμα και την ιστορική σημασία της μεγάλης Αλλαγής που έφερε ο λαός μας το 1981 με τον Ανδρέα Παπανδρέου και την αυτοδύναμη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η οποία άλλαξε τη μοίρα της χώρας, αλλά για τον κ. Τσίπρα ήταν -χρεοκοπημένη-».
Το σίγουρο είναι ότι οι δύο κυβερνητικοί εταίροι εντάσσουν στις βασικές προτεραιότητες την αποφυγή πρόωρων εκλογών, που περνά και μέσα από την προεδρική εκλογή. Ετσι εξελίσσεται έντονο παρασκήνιο για τη βολιδοσκόπηση βουλευτών, είτε από τη δεξαμενή των ανεξάρτητων (όπως οι κ. Ψαριανός, Τατσόπουλος, Οικονόμου, Ανδρουλάκης, Μάρκου, οι έχοντες ισχυρούς δεσμούς με την Κεντροδεξιά όπως οι κ. Πολύδωρας, Κακλαμάνης κ.ά.), είτε από το κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων.
Σε κάθε περίπτωση το «κλειδί» για τους 180 βρίσκεται στα χέρια της ΔΗΜΑΡ και του Φώτη Κουβέλη, που έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο, με την «υποσημείωση» ότι η συζήτηση δεν μπορεί παρά να γίνει την κατάλληλη στιγμή, καθώς τώρα είναι πρόωρη...
ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ      ETHNOS

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»