«Ουδέν νεώτερον από την Ελλάδα»
«Ουδέν νεώτερον από την Ελλάδα»
Αμελητέες αλλαγές στο διάστημα της κρίσης διακρίνει δημοσίευμα της Wirtschaftswoche στην Ελλάδα. Οι εξελίξεις στο ουκρανικό και το μεσανατολικό κυριαρχούν στα σχόλια του Τύπου.
Άρθρο-ανταπόκριση από την Ελλάδα δημοσιεύει η εβδομαδιαία οικονομική επιθεώρησηWirtschafts Woche στην ηλεκτρονική της έκδοση. Ο αρθρογράφος παραθέτει τις εντυπώσεις από την επίσκεψή του στην ελληνική επαρχία. Όπως σημειώνει: «Μία επίσκεψη στη χώρα της κρίσης δείχνει ότι: Οι άνθρωποι είναι φιλόξενοι όπως πάντα και οι αυτοκινητόδρομοι στην καλύτερη κατάσταση χάρη στα χρήματα της ΕΕ. Ωστόσο μία διέξοδος από την κρίση δεν είναι ορατή».
Αναζητώντας πιθανά σημάδια αλλαγής συγκριτικά με την τελευταία του επίσκεψη στη χώρα το 2009, διερωτάται: «Άλλαξε η συμπεριφορά; Υπάρχει περισσότερη φορολογική εντιμότητα; Τηρούνται τώρα οι κανόνες»; Ο αρθρογράφος εκτιμά ότι «δεν έχουν γίνει και τόσο πολλά» και αναφέρεται στα -κατά τη γνώμη του- αδύναμα σημεία της χώρας. Σε αυτά συγκαταλέγει το «κακό ίματζ» της Ελλάδας έναντι των επενδυτών και την «ανίκανη κυβέρνηση» καθώς, όπως σημειώνει «μόνο το 5,7% των ερωτηθέντων ειδικών πιστώνουν στην Ελλάδα ότι διαθέτει ικανή κυβέρνηση. Στην πράξη η Αθήνα δεν κατάφερε να καταπολεμήσει την ανεργία, να μεριμνήσει για την ανάπτυξη και να βάλει σε τάξη τα δημόσια οικονομικά». Μία πρόσθετη αδυναμία συνιστά σύμφωνα με τον αρθρογράφο η παραμέληση της εκπαίδευσης και μετεκπαίδευσης των Ελλήνων και η κακή ποιότητα των πανεπιστημίων.
Το δημοσίευμα στέκεται και στο ζήτημα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, οι οποίες -όπως σχολιάζεται- «έφεραν μέχρι τώρα ελάχιστα ορατό αποτέλεσμα». Ο αρθρογράφος επισημαίνει: «Αντί να αναγνωρίσει κανείς το γεγονός ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες και να αξιοποιήσει το διάστημα του φθηνού χρήματος για την εφαρμογή τέτοιων μεταρρυθμίσεων, ζητεί ακόμη ευνοϊκότερους όρους και μεταθέτει τις μεταρρυθμίσεις για αργότερα, για το διάστημα μετά την κατάσβεση της ‘πυρκαγιάς'. Άρα προφανώς «ουδέν νεώτερον από την Ελλάδα»!»
Διστακτική η ΕΕ έναντι της Ρωσίας
Οι πολύωρες διαπραγματεύσεις των εκπροσώπων της ΕΕ χθες στις Βρυξέλλες με θέμα την επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων έναντι της Ρωσίας δεν έφεραν απτά αποτελέσματα. Πέρα από τη συμφωνία για προσθήκη στον κατάλογο των κυρώσεων άλλων 15 προσώπων και 18 εταιρειών και οργανισμών για υποστήριξη των φιλορώσων αυτονομιστών και υπονόμευση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, τα κράτη-μέλη εμφανίζονται διστακτικά έναντι της Μόσχας. To Spiegel Online στρέφει την κριτική του έναντι της Γαλλίας, υπογραμμίζοντας ότι «η Γαλλία επιμένει πεισματικά να παραδώσει στη Ρωσία δύο πολεμικά πλοία κατάλληλα για επιθετικό πόλεμο, παραπέμποντας σε επαπειλούμενους θέσεις εργασίας στη ναυπηγική βιομηχανία. Αυτή η επιχειρηματολογία δείχνει πόσο μικρός αισθάνεται στο μεταξύ ο κάποτε τόσο περήφανος γείτονάς μας».
Κι ενώ η Ευρώπη επεξεργάζεται τη στρατηγική της έναντι της Μόσχας στο ζήτημα της ανατολικής Ουκρανίας, στην «εξίσωση» προστέθηκε και η χθεσινή παραίτηση της κυβέρνησης του Κιέβου μετά τη διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού. Όπως σχολιάζει η Süddeutsche Zeitung, «Σαν να μην είχε η Ουκρανία αρκετά προβλήματα με τη Ρωσία και τους αυτονομιστές στα ανατολικά, η παραιτήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης και ο (σ.σ. ουκρανός) πρωθυπουργός». Η εφημερίδα του Μονάχου εκτιμά ότι η παραίτηση του Αρσένι Γιατσένιουκ ωφελεί κυρίως τον ουκρανό πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο, ο οποίος άλλωστε χαιρέτισε την εξέλιξη, καθώς «θα μπορούσε μέσω νέων εκλογών να ενισχύσει κι άλλο τη βάση ισχύος του».
Αναζητώντας λύση για τη Γάζα
Τη συνεχιζόμενη αιματοχυσία στη Λωρίδα της Γάζας σχολιάζουν οι Times του Λονδίνου. Όπως επισημαίνει το σχόλιο: «Αυτός ο ελεεινός πόλεμος στη Γάζα πρέπει να τερματιστεί τάχιστα. Ιδανική λύση για το Ισραήλ θα ήταν μία αφοπλισμένη Λωρίδα της Γάζας. Η διεθνής κοινότητα οφείλει να στηρίξει αυτόν το στόχο. Υπό σκέψη σε αυτήν την περίπτωση θα ήταν ο κοινός έλεγχος της Λωρίδας της Γάζας από την ΕΕ και την Παλαιστινιακή Αρχή. Σε τελική ανάλυση Παλαιστίνιοι και Ισραηλινοί πρέπει να φθάσουν σε ένα διαχωρισμό των εδαφών, σε μία λύση δύο κρατών. Ωστόσο αυτά εξακολουθούν να βρίσκονται μάλλον πολύ μακριά. Όσο η Χαμάς υπονομεύει την Παλαιστιανιακή Αρχή δεν θα είναι εφικτή η διαρκής ειρήνευση. Έξυπνοι άνθρωποι στην περιοχή θα πρέπει να σκεφθούν πώς μπορεί να σπάσει στη Γάζα ο κύκλος των πολέμων που δεν μπορούν να κερδηθούν».
Επιμέλεια: Άρης Καλτιριμτζής dw de
Comments