Εκρηκτική η κατάσταση στη Γάζα
Εκρηκτική η κατάσταση στη Γάζα
Τουλάχιστον 1.000 νεκροί Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους πολλά παιδιά αλλά και περισσότεροι από 6.000 τραυματίες είναι ο έως τώρα τραγικός απολογισμός των ισραηλινών επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας.
«Ανέλπιδη» χαρακτηρίζει πλέον την κατάσταση στη Γάζα ο γερμανός βουλευτής Ρολφ Μίτσενιχ, αντιπρόεδρος της Κ.Ο. των συγκυβερνώντων Σοσιαλδημοκρατών και υπεύθυνος για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Υπάρχουν όμως προοπτικές πολιτικής επίλυσης της κρίσης στην Εγγύς Ανατολή;
«Απαιτείται αλλαγή γενιάς»
Η ελπίδα μου είναι να υπάρξει μια αλλαγή γενιάς στα πολιτικά όργανα λήψης των αποφάσεων και πως αυτή η νέα γενιά θα είναι σε θέση να προχωρήσει σε συμβιβασμούς. Η δε διεθνής κοινότητα θα πρέπει να αναλογιστεί από την πλευρά της εάν είναι δυνατόν να υπάρξει τα επόμενα χρόνια μια λύση στη βάση των δυο κρατών. Η λύση υπάρχει μεν στο τραπέζι, ωστόσο εκτιμώ ότι απομακρύνεται ως ενδεχόμενο. Στην παρούσα φάση δεν νομίζω ότι είναι ορθό να προσπαθεί κανείς να βρει μια μακροπρόθεσμη πολιτική λύση κατά τη διάρκεια αυτών των μικρών περιόδων εκεχειρίας. Θα πρέπει να επικεντρώσει κανείς περισσότερο στις προσπάθειες περιορισμού της χρήσης βίας».
Αφενός, όπως επισημαίνει ο γερμανός βουλευτής, η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να καταστήσει σαφές στους Παλαιστινίους ότι απαιτούνται νέοι πολιτικοί, ότι η Φατάχ θα πρέπει να μεταρρυθμιστεί και ότι οι παλαιστιανιακές κυβερνήσεις θα πρέπει να σταματήσουν να στηρίζουν τη Χαμάς. Αφετέρου, θα πρέπει να πείσει το Ισραήλ να τερματίσει την εποικιστική του πολιτική.
«Το Ισραήλ γνωρίζει ότι έχει ανάγκη τη διεθνή κοινότητα και την οικονομική της στήριξη. Πάνω σε αυτό μπορούν να στηριχτούν οι σχετικές προσπάθειες».
Ο ρόλος των περιφερειακών δυνάμεων
Ποιο ρόλο θα μπορούσαν να διαδραματίσουν οι περιφερειακές δυνάμεις, όπως για παράδειγμα η Συρία και η Αίγυπτος;
«Λόγω της ιστορίας του αλλά και της παρούσας εσωτερικής κατάστασης το Ιράν δεν γίνεται αποδεκτό ως ουδέτερος διαμεσολαβητής. Στην Αίγυπτο καταπιέζεται η Μουσουλμανική Αδελφότητα, κάτι το οποίο η Χαμάς εκλαμβάνει ως έμμεσο πλήγμα και για την ίδια. Γι΄ αυτό και πιστεύω ότι οι περιφερειακές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας, δεν μπορούν να παίξουν στην παρούσα φάση κάποιον ιδιαίτερο ρόλο. Έναν ιδιαίτερο ρόλο εντός της ΕΕ μπορεί να διαδραματίσει όμως η Γερμανία σε περίπτωση που υπάρξει μια κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφαλείας όσον αφορά τη Γάζα. Εάν η ΕΕ συμφωνήσει σε ορισμένα κοινά βήματα, τότε ιδιαίτερα η Γερμανία θα πρέπει να φροντίσει για την υλοποίησή τους».
Την ανάγκη επίτευξης μιας διαρκούς εκεχειρίας στη Γάζα τόνισε σήμερα εκ νέου ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, σε συνέντευξή του προς τη Γερμανική Ραδιοφωνία:
«Η επίτευξη εκεχειρίας είναι δυνατή μόνον εάν καταφέρουμε να συνδυάσουμε δυο πράγματα: αφενός θα πρέπει να φροντίσουμε ώστε να μην αποθηκεύονται ρουκέτες και άλλο στρατιωτικό υλικό σε σχολεία και νοσοκομεία στη Γάζα, να υπάρξει δηλαδή μια αποστρατιωτικοποίηση της Λωρίδας της Γάζας. Μια κατάπαυση του πυρός όμως μπορεί να είναι βιώσιμη μόνον εάν συνοδεύεται από τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ανθρώπων στη Γάζα. Το Ισραήλ θα πρέπει να συμβάλει σε αυτό».
Κώστας Συμεωνίδης (DW/DLF
Comments