Σκληρό δημοσιογραφικό μαρκάρισμα για την Κύπρο

Σκληρό δημοσιογραφικό μαρκάρισμα για την Κύπρο
28/07/2014
Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Με τον Κύπριο Πρόεδρο Αναστασιάδη να επισκέπτεται σήμερα την Αθήνα προκειμένου να ενημερώσει και να έχει συζητήσεις γύρω από τις τελευταίες περί το Κυπριακό εξελίξεις, ιδιαίτερο ενδιαφέρον αποκτά η κόντρα που είχαν το περασμένο Σάββατο, κατά την καθημερινή συνέντευξη Τύπου, δημοσιογράφοι και η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μαρί Χαρφ.
Είναι γνωστό ότι το τελευταίο διάστημα, όλο και πιο πολλοί Αμερικανοί αξιωματούχοι στρέφουν το ενδιαφέρον τους προς το πολύπαθο νησί, επισημαίνοντας αυτό που πλέον υπογραμμίζουν όλοι – ότι δηλαδή σαράντα χρόνια κατοχής είναι πολλά και επιτέλους πρέπει να βρεθεί μια μόνιμη λύση.
Την αφορμή είχε δώσει την προηγουμένη ημέρα η κ. Χαρφ, η οποία απαντώντας στο ερώτημα αν υπάρχουν ομοιότητες ανάμεσα στην Ουκρανία (λόγω της δράσης της Ρωσίας μέσω των αυτονομιστών) και στην Κύπρο (λόγω της εισβολής και κατοχής από επίσης ξένη χώρα, την Τουρκία), είχε δηλώσει ότι οι περιπτώσεις της Κύπρου και της Ουκρανίας είναι διαφορετικές.
Έτσι, όταν οι δημοσιογράφοι επανέλαβαν την ίδια ερώτηση την επόμενη ημέρα, ήταν σαφές πως είχαν φθάσει στο πρες-ρουμ αποφασισμένη να δώσουν συνέχεια στο θέμα.
Γι’ αυτό και υπήρξαν ιδιαίτερα προκλητικοί στις ερωτήσεις τους.
«Πολλοί άνθρωποι, για το μόνο που νομίζουν ότι βλέπουν ως διαφορά είναι ότι η Ρωσία είναι ο εχθρός σας και η Τουρκία είναι φίλος σας. Αυτό είναι;», τη ρώτησαν.
Και εκείνη αντέδρασε, λέγοντας ότι «αυτό είναι εντελώς γελοίο», προσθέτοντας ότι «δεν είδα επιβατικά αεροπλάνα να καταρρίπτονται πάνω από την Κύπρο, εντάξει; Αυτά είναι εντελώς διαφορετικά. Είναι τελείως διαφορετικές καταστάσεις. Υπάρχει μια ενεργή ζώνη συγκρούσεων στην Ουκρανία, ενώ στην Κύπρο η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική για διάφορους λόγους. Ο ΟΗΕ ηγείται αυτής της προσπάθειας και μπορούμε να την υποστηρίξουμε με οποιονδήποτε τρόπο μπορούμε».
Ωστόσο, οι δημοσιογράφοι (ανάμεσά τους και ο επικεφαλής του γραφείου του Associated Press) δεν ικανοποιήθηκαν με την απάντηση.
Και της επισήμαναν ότι«η Τουρκία διαθέτει στην Κύπρο 40.000 στρατιώτες, ενώ η Ρωσία μερικές εκατοντάδες (στην Ουκρανία)», με την Χαρφ να απαντά και πάλι ότι οι δύο περιπτώσεις δεν είναι συγκρίσιμες, προσθέτοντας ότι απορρίπτει την τοποθέτηση πως η Ρωσία είναι εχθρός της Αμερικής.
Αλλά και πάλι δεν την άφησαν ήσυχη: Την ρώτησαν ανθεωρεί ότι η πράξη της Τουρκίας, τον Ιούλιο του 1974, είναι εισβολή ή κάτι άλλο.
Οπότε, η κ. Χαρφ απάντησε πως δεν θα ακολουθήσει «το μονοπάτι της ιστορίας, αλλά θα δείξει το δρόμο προς τα εμπρός».
Το μπρα-ντε-φερ συνεχίστηκε με άλλον δημοσιογράφο να κάνει αναφορά σε δήλωση του Αμερικανού αντιπροέδρου για την Κύπρο σύμφωνα με την οποία «κανείς Τούρκος στρατιώτης δεν θα έπρεπε να βάλει το πόδι του στην Κύπρο χωρίς πρόσκληση της κυβέρνησης και ότι υπάρχει μόνο μία νόμιμη κυβέρνηση στο νησί».
Οπότε, η κ. Χαρφ, έθεσε τέλος στη συζήτηση ως εξής:«Δεν έχω δει τα σχόλια του αντιπροέδρου, απλά διατύπωσα τη θέση μας. Και δεν είναι δουλειά μου να διαφωνώ με τον αντιπρόεδρο»…elzoni.gr

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc