Το παρασκήνιο της επιλογής Αβραμόπουλου

ΝΕΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ

Το παρασκήνιο της επιλογής Αβραμόπουλου

Δεν είναι η πρώτη φορά που δημιουργείται «πέπλο μυστηρίου» μέχρι να ανακοινωθεί το όνομα του Ελληνα επιτρόπου και να χαρακτηριστεί τελικά έκπληξη.

Το παρασκήνιο της επιλογής Αβραμόπουλου
Εκπληξη είχε χαρακτηριστεί και τον Νοέμβριο του 2009 -έναν μήνα μετά τις εθνικές εκλογές- ο ορισμός στο τιμόνι της Ελληνικής Επιτροπής στην ΕΕ, της Μαρίας Δαμανάκη, η οποία επικράτησε σε μια κούρσα με πολλούς επίδοξους διεκδικητές.

Εντονο και πολυήμερο παρασκήνιο, με φήμες και σενάρια, φαβορί και αουτσάιντερ, ασκήσεις επί χάρτου και κινήσεις ισορροπιών, μυστικές επικοινωνίες και διαβουλεύσεις επικράτησαν μέχρι και χθες - μέχρι την «ώρα» της επίσημης ανακοίνωσης ότι η ελληνική κυβέρνηση με επιστολή της στον νέο πρόεδρο της Κομισιόν, κ. Γιούνκερ, προτείνει τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, Δημήτρη Αβραμόπουλο, για τη θέση του επιτρόπου στην ΕΕ.
Είναι πασιφανές ότι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς -και όχι μόνο- επιχείρησε και κατάφερε να κρατήσει «κλειδωμένη» την απόφαση μέχρι την κατάλληλη στιγμή προς δημοσιοποίηση. Εγκυρότατες πληροφορίες άλλωστε αναφέρουν ότι ο «κύβος ερρίφθη», μετά το τελευταίο ταξίδι του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες και τη Φλωρεντία, οπότε και άρχισαν να πυκνώνουν τα δημοσιεύματα για την πιθανή επιλογή (και) του κ. Αβραμόπουλου για τη μετάβασή του στην Επιτροπή.
«Κλειδωμένη» μέχρι την τελευταία στιγμή κράτησε ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς την επιλογή του Δ. Αβραμόπουλου για τη θέση του επιτρόπου στην Κομισιόν
«Κλειδωμένη»
μέχρι την τελευταία στιγμή κράτησε ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς την επιλογή του Δ. Αβραμόπουλου για τη
θέση του επιτρόπου στην Κομισιόν
Οι ίδιες πληροφορίες τονίζουν χαρακτηριστικά ότι η επιλογή έγινε από τον πρωθυπουργό σε συνεννόηση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ευ. Βενιζέλο, ο οποίος είχε εκδηλώσει την προτίμησή του στην ανανέωση της θητείας της Μαρίας Δαμανάκη - με το σκεπτικό ότι έτσι μπορούσε και λόγω επετηρίδας να διεκδικήσει ένα ισχυρότερο χαρτοφυλάκιο, ακόμη και μία από τις θέσεις αντιπροέδρων της Επιτροπής.
Ο κ. Σαμαράς λέγεται ότι δεν απέκλειε την ανανέωση της θητείας της κυρίας Δαμανάκη. Τον απασχολούσε, ωστόσο, πάντα το ζήτημα της αναλογίας μεταξύ του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και του ευρωσοσιαλιστικού κόμματος στη νέα Επιτροπή - κάτι φυσικά που αφορά άμεσα και τον νέο πρόεδρο, τον κ. Γιούνκερ. Αυτό όμως που κάθε άλλο παρά ήταν αδιάφορο στο όλο παζλ για τον πρωθυπουργό ήταν οι εσωτερικές αντιδράσεις στο κόμμα του, σε σχέση με την απόρριψη της υποψηφιότητας της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη, η πρόθεση της οποίας για τη θέση της επιτρόπου είχε κυκλοφορήσει ευρέως και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θα βρίσκεται στην Αθήνα στις 4 Αυγούστου.Κρίσιμες θα είναι οι συνομιλίες που θα έχει με τον Αντ. Σαμαρά, αλλά και τους Ευ. Βενιζέλο και Δ. Αβραμόπουλο
Ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θα βρίσκεται στην Αθήνα στις 4 Αυγούστου.Κρίσιμες θα είναι οι συνομιλίες που θα έχει με τον Αντ. Σαμαρά, αλλά και τους Ευ. Βενιζέλο και Δ. Αβραμόπουλο
Η απόφαση ελήφθη ουσιαστικά στις 14 Ιουλίου στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου, εκτός από τον πρωθυπουργό και τον Ευ. Βενιζέλο, βρισκόταν στο ίδιο τραπέζι και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος. Τότε συνεργάτες τους έλεγαν ότι η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τις τρέχουσες και ζέουσες εξελίξεις που συνδέονται με την εξωτερική πολιτική. Η αλήθεια είναι ότι οι τρεις έκαναν αναλυτική συζήτηση για όλες τις παραμέτρους σχετικά με τον νέο επίτροπο. Ο κ. Αβραμόπουλος, ανεξαρτήτως από το ποιος διατύπωσε πρώτος την ιδέα, αποδέχτηκε να αναλάβει τα νέα καθήκοντα, επιχειρώντας μάλιστα να εξασφαλίσει ισχυρό χαρτοφυλάκιο.
Το πλαίσιο
Ο κ. Βενιζέλος συμφώνησε, δε, προτάσσοντας τους βασικούς στόχους της κυβέρνησης για την οριστική έξοδο από την κρίση, χωρίς στρατηγικές αμφιταλαντεύσεις, αλλά με την προοπτική της καθημερινής προσπάθειας για διορθωτικές κινήσεις και θετικά μέτρα αναπτυξιακού και κοινωνικού χαρακτήρα. Και έτσι ο κ. Βενιζέλος διέψευσε ότι μεταξύ του ιδίου και του υπουργού Αμυνας συντηρείται το κλίμα έντασης που είχε δημιουργηθεί προ μηνών.
«Εσύ έχεις το μαχαίρι και το πεπόνι», ήταν, όπως ακούστηκε, η αντίδραση της Ντόρας Μπακογιάννη όταν προχθές της τηλεφώνησε ο πρωθυπουργός για να την ενημερώσει ότι δεν θα την προτείνει για διάδοχο της Μαρίας Δαμανάκη στην Επιτροπή. Η πρώην υπουργός Εξωτερικών είχε -να σημειωθεί- εκφράσει την επιδιωξή της σε διαδοχικά ραντεβού που είχε το τελευταίο διάστημα και με τους κ. Σαμαρά και Βενιζέλο αλλά και τον πρώην πρωθυπουργό, Κ. Καραμανλή.
ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΝ ΓΙΟΥΝΚΕΡ
Στόχος το χαρτοφυλάκιο της μετανάστευσης
Το ισχυρό χαρτοφυλάκιο, όπως της μετανάστευσης, που είναι εξαιρετικής σημασίας στην κρίσιμη συγκυρία και για τη χώρα μας διεκδικεί η ελληνική κυβέρνηση μετά το πρώτο βήμα να προτείνει για Επίτροπο τον νυν υπουργό Εθνικής Αμυνας, Δ. Αβραμόπουλο.
Ο πρωθυπουργός, Αντ. Σαμαράς, έχει ήδη αποστείλει στον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επιστολή για την επιλογή του κορυφαίου πολιτικού στελέχους για την θέση του Επιτρόπου.
Για το χαρτοφυλάκιο που θα αναλάβει ο κ. Αβραμόπουλος δεν υπάρχουν τελεσίδικες αποφάσεις, αφού η κατανομή των αρμοδιοτήτων στη νέα Κομισιόν θα προσδιοριστεί κατά τις επαφές που θα έχει ο κ. Γιούνκερ με Ευρωπαίους ηγέτες τις επόμενες εβδομάδες και στην προγραμματισμένη Σύνοδο Κορυφής για τις 30 Αυγούστου.
Το σίγουρο είναι ότι η ελληνική πλευρά αναμένει σημαντικές επί του θέματος εξελίξεις κατά την άφιξη του κ. Γιούνκερ στις 4 Αυγούστου στην Αθήνα, όπου θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό αλλά και τους κ. Βενιζέλο και Αβραμόπουλο.
Οι γνωρίζοντες λένε ότι αυτήν τη φορά δεν θα παίξει ρόλο για την κατανομή των αρμοδιοτήτων μόνο η χώρα, αλλά και το πρόσωπο που θα αναλάβει το νέο χαρτοφυλάκιο.
Εγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι όταν προχθές ο πρωθυπουργός τηλεφώνησε στον κ. Αβραμόπουλο για να τον ενημερώσει ότι έστειλε την επιστολή στον κ. Γιούνκερ, ο υπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία του για την εξασφάλιση σημαντικού χαρτοφυλακίου για την πορεία της χώρας.
Ο εν δυνάμει Επίτροπος ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για την τιμή να τον επιλέξει για το κρίσιμο πόστο στην Ευρώπη, ενώ επέλεξε να μην προβεί σε δημόσιες δηλώσεις πριν οι δύο έχουν συζήτηση εκ του σύνεγγυς (ο κ. Αβραμόπουλος βρισκόταν εκτός Αθήνας).
Το βέβαιον είναι ότι θα αντικαταστήσει τη Μαρία Δαμανάκη (Επίτροπο για θέματα Θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας) και θα αναλάβει νέα καθήκοντα αφού παραιτηθεί από υπουργός και βουλευτής - όχι νωρίτερα πάντως από τα μέσα Οκτώβρη, όπως θα ισχύσει και για τους άλλους Επιτρόπους.
Η διαδοχή στο Αμυνας
Παρ' όλα αυτά έχει αρχίσει ήδη γαϊτανάκι σεναρίων για την αντικατάσταση του Δ. Αβραμόπουλου στο υπουργείο Αμυνας.
Αν και η αλλαγή φρουράς θα καθυστερήσει τουλάχιστον δύο μήνες, κυβερνητικά στελέχη δεν απέκλειαν την αναβάθμιση της αναπληρώτριας υπουργού Εθνικής Αμυνας, Φώφης Γεννηματά, αν και κάποιοι εκτιμούν ότι ο αντικαταστάτης θα είναι και πάλι από το «γαλάζιο» στρατόπεδο και θα επιλεγεί είτε με μετακίνηση στελέχους εντός του σημερινού κυβερνητικού σχήματος είτε με επιλογή από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ.
Σε κάθε περίπτωση, η παραίτηση του κ. Αβραμόπουλου από το βουλευτικό αξίωμα φέρνει στη Βουλή τον πρώτο επιλαχόντα της ΝΔ στην Α' Αθήνας, Θανάση Πλεύρη, τον οποίο καλωσόρισε με μήνυμά του στο τουίτερ ο πρώην υπουργός Αδωνις Γεωργιάδης.
ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc