Οι Παλαιστίνιοι εναποθέτουν ελπίδες στη Δύση

Οι Παλαιστίνιοι εναποθέτουν ελπίδες στη Δύση

Ο άνισος πόλεμος συνεχίζεται και σήμερα στη Γάζα. 'Ενας πανίσχυρος στρατός πολεμά μια τρομοκρατική οργάνωση και σκοτώνει εκατοντάδες Παλαστίνους αμάχους. Ο πόλεμος μέσα από παλαιστινιακά μάτια
Κατά χιλιάδες εγκαταλείπουν οι Παλαιστίνιοι από το πρωί τα σπίτια τους στην πόλη της Γάζας, μετά από μια νύχτα βομβαρδισμών με στόχο κυρίως την ανατολική συνοικία Σετζάγια. Οι περισσότεροι φεύγουν με τα πόδια, ενώ ανταποκριτές του γαλλικού ειδησεογραφικού πρακτορείου AFP αναφέρουν ότι στο δρόμο κείνται τουλάχιστον 20 νεκροί σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές. Τα ασθενοφόρα είναι αδύνατον να πλησιάσουν αυτή την περιοχή λόγω των αλλεπάλληλων βομβαρδισμών.
Πόλεμος στην «ανοιχτή φυλακή»
Η παλαιστίνια πρέσβης στο Βερολίνο Χουλούντ Ντάιμπες
Η παλαιστίνια πρέσβης στο Βερολίνο Χουλούντ Ντάιμπες
Την ώρα που οι προσπάθειες κατάπαυσης του πυρός συνεχίζονται σήμερα στο Κατάρ η ανθρωπιστική κατάσταση των κατοίκων της Γάζας παίρνει τραγικές διαστάσεις. «Τα νοσοκομεία δεν μπορούν πια να ανταποκριθούν και να περιθάλψουν τους τραυματίες», δηλώνει στη Deutsche Welle ο Αμπντάλα Φράντζι, κυβερνήτης της Γάζας. «Δεν υπάρχουν κρεβάτια, η παροχή ηλεκτρικού διακόπτεται συνεχώς. Αυτό δυσκολεύει τις εγχειρίσεις και τη λειτουργία γενικά των νοσοκομείων».
Ανοιχτή φυλακή αποκαλείται κυνικά η λωρίδα της Γάζας. Έχει μήκος 36 χιλιομέτρων και πλάτος από 6 ως 13 χιλιόμετρα. Και όμως. Σε αυτή τη στενή λωρίδα γης ζουν 1,8 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι, εκ των οποίων το 43% είναι κάτω των 14 χρονών. «Το ψάρεμα δεν επιτρέπεται», μας λέει η Χουλούντ Ντάιμπες, πρέσβης της Παλαιστινιακής Αρχής στη Γερμανία. «Οι κάτοικοι δεν έχουν δουλειά, αλλά δεν επιτρέπεται να εγκαταλείψουν την περιοχή τους, πρόκειται για ζωή όπως σε ένα μικρό κλουβί». Οι Παλαιστίνιοι προσδοκούν βοήθεια από τη Δύση. Ναι μεν η Χαμάς κυριαρχεί στη Γάζα αλλά τη νύφη την πληρώνει ο λαός.
«Η Γάζα δεν είναι Χαμάς»
Ο Αμπντάλα Φράντζι, κυβερνήτης της πόλης της Γάζας
Ο Αμπντάλα Φράντζι, κυβερνήτης της πόλης της Γάζας
«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πρόκειται για ανθρώπους, ότι η Γάζα δεν είναι η Χαμάς» τονίζει η παλαιστίνια πρέσβης και υπενθυμίζει ότι αρχές Ιουνίου σχηματίστηκε κυβέρνηση εθνικής ενότητας από τη Φατάχ και τη Χαμάς σε μια προσπάθεια μετά από επτά χρόνια διχασμού να βρεθεί κοινή θέση μεταξύ των δύο κομμάτων για να συμπεριληφθεί ο πολιτικός βραχίονας της Χαμάς στην ειρηνευτική διαδικασία.
Ο κυβερνήτης της Γάζας Αμπντάλα Φράντζι υποστηρίζει ότι τα κίνητρα της νέας ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης είναι πολιτικά. «Δεν θέλουν να δουν τους Παλαιστίνιους ενωμένους. Στην πραγματικότητα δεν θέλουν τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους δίπλα στο Κράτος του Ισραήλ, θέλουν να εδραιώσουν τη διαίρεση ανάμεσα στη λωρίδα της Γάζας και στη Δυτική Όχθη. Ο κόσμος εδώ δεν καταλαβαίνει γιατί η Δύση απλά παρακολουθεί και δεν είναι σε θέση να σταματήσει την κλιμάκωση. Το καλύτερο θα ήταν ανακωχή και απόσυρση των Ισραηλινών. Και τότε θα μπορούσαμε να διαπραγματευτούμε όλα τα σημεία εκείνα που μας χωρίζουν».

Marcus Lütticke/Ειρήνη Αναστασοπούλου    dw de

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc