Πέθανε ο Καρλ Άλμπρεχτ, συνιδρυτής των Aldi

Πέθανε ο Καρλ Άλμπρεχτ, συνιδρυτής των Aldi

REUTERS
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Πέθανε την προηγούμενη Τετάρτη ο Καρλ Αλμπρεχτ, συνιδρυτής της γερμανικής αλυσίδας σουπερμάρκετ Aldi και πλουσιότερος Γερμανός, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε χθες η εταιρεία του. Ο Καρλ Αλμπρεχτ ίδρυσε τα Aldi μαζί με τον αδελφό του Τεό μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και όταν πέθανε σε ηλικία 94 ετών ήταν ο πλουσιότερος άνθρωπος της Γερμανίας με περιουσία σχεδόν 26 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το περιοδικό Forbes.

Τα δύο αδέλφια ξεκίνησαν την επιχείρηση τους από ένα μικρό μανάβικο που είχε η μητέρα τους στην πόλη του Εσσεν. Από αυτό το μανάβικο κατάφεραν να δημιουργήσουν μια από τις μεγαλύτερες αλυσίδες σουπερμάρκετ της Γερμανίας. Ουσιαστικά ο Καρλ και ο Τεό Αλμπρεχτ με τα Aldi έφεραν στην Ευρώπη την κατηγορία των φθηνών σουπερμάρκετ που βασίζονται σε περιορισμένα προϊόντα που προσφέρονται σε χαμηλές τιμές προκειμένου να προσελκύσουν πελάτες. Μάλιστα οι Αλμπρεχτ είχαν τόσο μεγάλη επιτυχία ώστε μαζί με τ' ανταγωνιστικά Lidl κατάφεραν ν' αποτρέψουν την είσοδο αμερικανικών σουπερμάρκετ όπως τα Wal Mart στη γερμανική αγορά.

Ο Καρλ Αλμπρεχτ είχε παραιτηθεί από την διοίκηση της εταιρείας Aldi το 1994 και είχε αποχωρήσει από τη θέση του συμβούλου το 2002, ενώ ο αδελφός του Τεό πέθανε το 2010. Η οικογένεια Αλμπρεχτ δεν εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με τον θάνατο του Αλμπρεχτ, αλλά γενικότερα απέφευγε την δημοσιότητα μετά την απαγωγή του Τεό το 1971, απαγωγή που έληξε 17 ημέρες αργότερα μετά την πληρωμή λύτρων ύψους 3 εκατομμυρίων δολαρίων. Ενδεικτικό του πόσο αποφεύγει η οικογένεια Αλμπρεχτ τη δημοσιότητα είναι το γεγονός ότι όταν πέθανε το 2012 ο γιός του Τεό, Μπέρτολντ, η οικογένεια ανακοίνωσε το γεγονός εβδομάδες μετά το θάνατο του.

Χθες εκπρόσωπος Τύπου του δήμου του Εσσεν ανακοίνωσε ότι η κηδεία του Καρλ έγινε τη Δευτέρα σε στενό οικογενειακό κύκλο. Η επωνυμία Aldi αποτελεί συνδυασμό των λέξεων Albrecht και Discount (έκπτωση), ενώ από το 1960 η εταιρεία είχε χωριστεί σε δύο τμήματα με το ένα να καλύπτει τη βόρειο Γερμανία και το δεύτερο να καλύπτει τη νότιο Γερμανία.

Ο Τεό Αλμπρεχτ είχε διεύθυνε την επιχείρηση στο βορρά και ο Καρλ στο νότο. Η Aldi Sued του Καρλ Αλμπρεχτ διαθέτει περίπου 1880 καταστήματα και σύμφωνα με αναφορές του γερμανικού Τύπου το 2012 είχε πωλήσεις ύψους 15 δισ. ευρώ.  KATHIMERINI.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»