Δημοσκοπικό σοκ για τους γερμανούς Σοσιαλδημοκράτες

Πολιτική

Δημοσκοπικό σοκ για τους γερμανούς Σοσιαλδημοκράτες

Δραματική πτώση παρουσιάζουν τα ποσοστά των συγκυβερνώντων Σοσιαλδημοκρατών στο Βερολίνο. Για πρώτη φορά δημοσκόπηση τους εμφανίζει κάτω από το 20%. Σταθερά διψήφιο το AfD.
Διαδοχικά σοκ επιφυλάσσουν το τελευταίο διάστημα οι δημοσκοπήσεις στους γερμανούς Σοσιαλδημοκράτες. Σε νέα σφυγμομέτρηση του Ινστιτούτου Insa για λογαριασμό της εφημερίδας Bild που δημοσιεύεται σήμερα, τα ποσοστά του συγκυβερνώντος SPD υποχωρούν κάτω από το όριο του 20%.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, οι Σοσιαλδημοκράτες λαμβάνουν μόλις 19,5% στην πρόθεση ψήφου, 0,5% λιγότερο σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.
Οριακές απώλειες φαίνεται να σημειώνουν και τα κόμματα της Χριστιανικής Ένωσης. Χριστιανοδημοκράτες / Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) συγκεντρώνουν 31,5% (-0,5%). Τρίτη ισχυρότερη δύναμη αναδεικνύονται οι Πράσινοι (Grüne) που κερδίζουν μια ποσοστιαία μονάδα, λαμβάνοντας 13,5%. Σε απόσταση αναπνοής το ξενοφοβικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) που ακολουθεί με 12,5% (-0,5%), στο 9,5% (+0,5%) η Αριστερά (Die Linke) ενώ σταθερά πάνω από το εκλογικό όριο του 5% εμφανίζονται πλέον οι Φιλελεύθεροι (FDP) που λαμβάνουν 7,5%.
Ιστορικό χαμηλό καταγράφουν τα ποσοστά των γερμανών Σοσιαλδημοκρατών και στην τελευταία δημοσκόπηση του ARD Deutschlandtend, όπου το SPD συγκέντρωσε μόλις 21%, που είναι το χαμηλότερο ποσοστό που έχει μετρήσει ποτέ η συγκεκριμένη δημοσκόπηση για το κόμμα.
Πρώτες αντιδράσεις
Η γενική γραμματέας του SPD Καταρίνα Μπάρλεϊ
Η γενική γραμματέας του SPD Καταρίνα Μπάρλεϊ
Την ώρα που η νεολαία του SPD, οι Jusos, ζητά να ξεκινήσει εσωκομματικός διάλογος για τα βαθύτερα αίτια της κατακόρυφης αυτής πτώσης, η ηγεσία του κόμματος προειδοποιεί για τις συνέπειες που θα είχε μια γενικότερη συζήτηση για ενδεχόμενη ανακατανομή των ηγετικών πόστων στο SPD. «Αυτό δεν μας βοηθάει», σχολίασε η Γενική Γραμματέας του κόμματος Καταρίνα Μπάρλεϊ.
Την ίδια ώρα ο αντιπρόεδρος της Κ.Ο. του SPD Καρλ Λάουτερμπαχ δηλώνει προς τη σημερινή Bild: «Αποφασιστικής σημασίας είναι να παραμείνει η κομματική ηγεσία αξιόπιστη και το πρόγραμμα του SPD σαφές».
Σύμφωνα με τον ίδιο, το κόμμα θα πρέπει να είναι περήφανο που καθοδηγεί τη χώρα με επιτυχία εν μέσω δύσκολων κρίσεων. Το γεγονός ότι τιμωρείται γι΄ αυτό είναι «λυπηρό, αλλά είναι η αλήθεια», σημειώνει ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός.
Bild.de, dpa, Κώστας Συμεωνίδης

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»