Ποιος καθυστερεί την πάταξη της φοροδιαφυγής;

Πολιτική

Ποιος καθυστερεί την πάταξη της φοροδιαφυγής;

Για καθυστερήσεις στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής κατηγορεί τους χριστιανοδημοκράτες ο υπ. Οικονομικών της Β. Ρηνανίας-Βεστφαλίας Ν. Βάλτερ - Μπόργιανς με αφορμή το σχέδιο δέκα σημείων του Β. Σόιμπλε.
Αντιδρώντας στην δημοσιοποίηση των Panama Papers ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε παρουσίασε το Σαββατοκύριακο ένα σχέδιο δέκα σημείων για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, της φοροαποφυγής και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Παράλληλα ο Β. Σόιμπλε ζήτησε διεθνή στήριξη στις προσπάθειες της γερμανικής κυβέρνησης προς αυτή την κατεύθυνση.
Παρά τον θετικό αντίκτυπο που είχε το σχέδιο δέκα σημείων του Β. Σόιμπλε στη Γερμανία, ο σοσιαλδημοκράτης τοπικός υπουργός Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς ασκεί κριτική στον Β. Σόιμπλε σε συνέντευξή του στον ραδιοσταθμό Deutschlandfunk λέγοντας ότι παρά τις καλές του προθέσεις, υπάρχουν χριστιανοδημοκράτες πολιτικοί που προσπαθούν να καθυστερήσουν νόμους και μέτρα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής:
«Διαπιστώνεις ότι στο Βερολίνο μέσα στις γραμμές του κόμματος του Β. Σόιμπλε υπάρχουν εκείνοι, που θα προτιμούσαν όλα να κινούνται λίγο πιο αργά, να υπάρχει μια μεγαλύτερη ασάφεια στα νομοσχέδια. Αυτές ακριβώς τις ασάφειες είναι που αξιοποιούν χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για να προσφέρουν στη συνέχεια προϊόντα και υπηρεσίες».
Στο συρτάρι παραμένουν νομοσχέδια για την φοροδιαφυγή
O τοπικός υπΟικ της Ρηνανίας-Βεστφαλίας Βάλτερ-Μπόργιανς
O τοπικός υπΟικ της Ρηνανίας-Βεστφαλίας Βάλτερ-Μπόργιανς
Ο υπουργός Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας διαπιστώνει ότι δυστυχώς χρειάζονται αποκαλύψεις τύπου Panama Papers ή άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις για να προχωρήσουν λίγο παραπέρα οι προσπάθειες πάταξης της φοροδιαφυγής. Και δίνει ένα παράδειγμα από το σχέδιο δέκα σημείων του Β. Σόιμπλε:
«Το ένατο σημείο προτείνει να μην ξεκινά αμέσως η προθεσμία παραγραφής ενός φορολογικού αδικήματος, πχ τη μέρα που δημιουργείται μια εικονική εταιρία, αλλά να ξεκινά όταν η περίπτωση γίνεται γνωστή. Το αίτημα αυτό το είχα διατυπώσει ήδη τον Νοέμβριο του 2012 μετά τις επαφές που είχα με τις αμερικανικές φορολογικές αρχές. Δυστυχώς υπάρχουν πολλά σχέδια νόμου και προτάσεις για ρυθμίσεις και μέτρα που καταθέσαμε στην Άνω Βουλή στο Βερολίνο και έμειναν στα συρτάρια», καταλήγει ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Οικονομικών Νόμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς.
DLF / Στέφανος Γεωργακόπουλος

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc