Νίκος Δένδιας: «Σωστή και αναγκαία η στροφή στο κέντρο»

Νίκος Δένδιας: «Σωστή και αναγκαία η στροφή στο κέντρο»

«Η Ελλάδα αντιμετωπίζει υπαρξιακή κρίση»
Νίκος Δένδιας: «Σωστή και αναγκαία η στροφή στο κέντρο»

εκτύπωση  

«Η Ελλάδα αντιμετωπίζει υπαρξιακή κρίση» τονίζει με συνέντευξή του στο Βήμα ο Νίκος Δένδιας και υπεραμύνεται του αιτήματος της Ν.Δ.για εκλογές, λέγοντας ότι υπέρτατο καθήκον είναι η σωτηρία της πατρίδος. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και βουλευτής Β΄ Αθηνών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επισημαίνει ότι ο χρόνος για την κυβέρνηση σταμάτησε το καλοκαίρι του 2015 και λέει ότι αυτό που βλέπουμε είναι «κακοπαιγμένη παράσταση». Υπογραμμίζει ότι έχουμε την χειρότερη εκλεγμένη κυβέρνηση μεταπολεμικά και εύχεται να μην μεσολαβήσει μια μεγάλη εθνική καταστροφή. Αναφερόμενος στο 10οσυνέδριο της Ν.Δ. υποστηρίζει ότι χρειάζεται δουλειά στον τομέα του προγραμματικού λόγου και πως οφείλει το κόμμα να έχει πολιτικό αφήγημα για την επόμενη μέρα μετά το μνημόνιο. Παράλληλα θεωρεί απολύτως σωστή και αναγκαία τη στροφή της Ν.Δ. προς το κέντρο και σημειώνει ότι η αξιωματική αντιπολίτευση είναι κεντροδεξιό κόμμα και στους κόλπους του συμπεριλαμβάνει όλο το φάσμα, από τη δημοκρατική Δεξιά μέχρι την μη κομμουνιστική Αριστερά.
Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Δένδια:
Παρατηρούμε κλιμάκωση της έντασης μεταξύ κυβέρνησης και πιστωτών. Πιστεύετε ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύεται πραγματικά ή αυτό που βλέπουμε είναι μια παράσταση;
«Έχω την εντύπωση με όλα αυτά που βιώνουμε, πως ο χρόνος για την κυβέρνηση έχει σταματήσει στο καλοκαίρι του 2015, με ό,τι κινδύνους μπορεί αυτό να συνεπάγεται για τους πολίτες της χώρας. Δυστυχώς, πρόκειται για μία κακοπαιγμένη παράσταση, η οποία δεν πείθει κανέναν πια για τη σκοπιμότητά της και αυξάνει τον λογαριασμό των όσων - ήδη δυσθεώρητων χρηματικών ποσών - θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι».
Βλέπετε πολιτικές εξελίξεις άμεσα και εάν ναι προς ποια κατεύθυνση;
«Δεν είμαι μάντης, αλλά με δεδομένο ότι τα αδιέξοδα πληθαίνουν σε όλους τους τομείς, εξαιτίας των ερασιτεχνικών χειρισμών της χειρότερης εκλεγμένης κυβέρνησης της χώρας(μεταπολεμικά τουλάχιστον), είναι πολύ πιθανό οι πολιτικές εξελίξεις να είναι ραγδαίες. Είναι γεγονός βέβαια ότι η κυβέρνηση με τις κινήσεις της δείχνει ότι θέλει να δημιουργήσει ένα δικό της «καθεστώς».Οι πάνω από...200 χαριστικές και ρουσφετολογικές τροπολογίες που έχει καταθέσει και τα όσα πράττει στον χώρο των Μέσων Ενημέρωσης, είναι αδιάψευστος μάρτυρας των προθέσεών της. Εκτιμώ όμως ότι δεν θα αργήσει η ημέρα που θα έρθει αντιμέτωπη με τις συσσωρευμένες συνέπειες των ολέθριων επιλογών της. Εύχομαι τουλάχιστον να μην έχει μεσολαβήσει μία μεγάλης έκτασης εθνική καταστροφή μέχρι τότε...».
Θεωρείτε ότι αντέχει η ελληνική κοινωνία και οικονομία, στην κατάσταση που βρίσκεται, τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών. Το κόστος δεν το υπολογίζει η Ν.Δ.;
«Όντως, η απομάκρυνση της κυβέρνησης σε λιγότερο από ένα χρόνο από την εκλογή της, συνεπάγεται ένα κόστος. Αλλά ακόμη μεγαλύτερο είναι το κόστος από την παραμονή της στην εξουσία, όπως διαπιστώνεται από το αδιέξοδο στην οικονομία και την φοροκαταιγίδα που έχει επιβάλλει, την επιστροφή στην ύφεση, το απόλυτο χάος στο μεταναστευτικό - προσφυγικό, τα ζητήματα που υπάρχουν με τις γειτονικές χώρες, το κράτος που υπολειτουργεί, την παλινδρόμηση στον τομέα της δημόσιας ασφάλειας σε εποχές που θέλαμε να ξεχάσουνε, τις προβληματικές επιλογές στην Παιδεία, ακόμη και στον Πολιτισμό. Σε όλους τους τομείς δυστυχώς υπάρχει απίστευτη διαχειριστική ανεπάρκεια, η οποία, σε συνδυασμό με τις ιδεοληπτικές εμμονές της «πρώτη φορά αριστερής κυβέρνησης», θα μείνει μνημειώδης. Απέναντι σε αυτή την κατάσταση της χώρας δεν μπορούμε να μείνουμε αδιάφοροι. Υπέρτατο καθήκον όλων μας είναι η σωτηρία της πατρίδας».
Μήπως σηκώσατε πολύ νωρίς τον πήχη, ζητώντας πρόωρες εκλογές; Εάν αντέξει η κυβέρνηση και περάσει τον κάβο με την ψήφιση των μέτρων, τι θα έχει να πει μετά η Ν.Δ.;
«Με δεδομένη την κατάσταση που επικρατεί, όπως ανέφερα προηγουμένως, δεν έχουμε την πολυτέλεια της αναμονής ούτε μπορούμε να σκεφτόμαστε «πονηρά» ότι θα αυξηθεί η διαφορά υπέρ της ΝΔ, αν μεσολαβήσει κι άλλος χρόνος. Η Ελλάδα αντιμετωπίζει υπαρξιακή κρίση, την οποία επιτείνει η παραμονή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στην εξουσία. Το θέμα δεν είναι αν θα καταφέρει η κυβέρνηση να ψηφιστούν τα μέτρα, αλλά αν η διάλυση των πάντων θα συνεχιστεί».
Είστε ικανοποιημένος από την αντιπολιτευτική τακτική του κόμματός σας; Πολλές φορές διαπιστώνω ανομοιογένεια στο πολιτικό μήνυμα που εκπέμπεται ως κόμμα εξουσίας.
«Είναι απολύτως φυσιολογικό όταν έχει εκλεγεί μία νέα ηγεσία, να χρειαστεί κάποιος χρόνος για να εναρμονιστούν όλοι με τα διαφορετικά δεδομένα. Δεν διακρίνω ιδιαίτερο πρόβλημα, αλλά πάντοτε εχθρός του καλού είναι το καλύτερο».
Στις δημοσκοπήσεις προηγείστε. Αρκεί μόνο αυτό; Μάθατε από τα λάθη σας;
«Αλίμονο αν επαναπαυτούμε στις δημοσκοπήσεις και περιμένουμε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να πέσει σαν «ώριμο φρούτο». Χρειάζεται μεγάλη δουλειά στον τομέα του προγραμματικού μας λόγου, τον οποίο ήδη επεξεργάζεται μία ικανή ομάδα στελεχών υπό τον αντιπρόεδρο του κόμματος Κωστή Χατζηδάκη. Πιστεύω ότι έχουμε μάθει από τα λάθη μας, τα οποία πράγματι, την προηγούμενη εξαετία δεν ήταν και λίγα. Αλλά πρέπει να το αποδείξουμε εμπράκτως και κυρίως να φροντίσουμε να μεταδοθεί σε όλη την κοινωνία το μήνυμά μας».
Τι διαφορετικό προτείνει η Ν.Δ.σε αυτή τη συγκυρία, όταν όλα είναι δρομολογημένα από το τρίτο μνημόνιο, το οποίο και εσείς ψηφίσατε;
«Η ΝΔ οφείλει να πείσει ότι έχει πολιτικό αφήγημα για την επόμενη ημέρα μετά τα Μνημόνια. Αλλά πρέπει παράλληλα να πείσουμε ότι εμείς μπορούμε να εφαρμόσουμε όσα λέμε και ότι μπορούμε πράγματι να οδηγήσουμε εκ νέου τη χώρα στην ανάπτυξη. Ούτε αοριστίες χρειάζονται ούτε πρέπει «να χαϊδέψουμε αυτιά», λέγοντας ευχάριστα ψέματα, όπως ο κ. Τσίπρας. Άλλωστε δεν ταιριάζει κάτι τέτοιο με την μέχρι τώρα πολιτική δράση του προέδρου του κόμματος, Κυριάκου Μητσοτάκη».
Σε λίγες ημέρες ξεκινάει το 10ο συνέδριο της Ν.Δ. Ποιο είναι το μήνυμα που πρέπει να εκπέμψει η αξιωματική αντιπολίτευση;
«Το μήνυμα της ελπίδας, αλλά μέσα από σκληρή δουλειά! Το Συνέδριο μπορεί να γίνει η αφορμή για να προσελκύσουμε και πάλι το ενδιαφέρον των παραγωγικών στρωμάτων της κοινωνίας, που για διάφορους λόγους αποστασιοποιήθηκαν από τη ΝΔ ή και να προσελκύσουμε σε αυτή νέες δυνάμεις, που θα μας επιτρέψουν να διαμορφώσουμε ένα πλειοψηφικό ρεύμα στην κοινωνία. Πρέπει να απευθυνθούμε στις κοινωνικές ομάδες που έδιωξε από κοντά μας η φορολογική μας πολιτική και να πείσουμε τις λαϊκές τάξεις ότι εμείς είμαστε ο φυσικός τους χώρος».
Στροφή προς το Κέντρο λέει η σημερινή ηγεσία. Σωστή στρατηγική και απαίτηση των καιρών;
«Απολύτως σωστή και αναγκαία. Χωρίς το Κέντρο δεν μπορείς να έχεις συγκριτικό πλεονέκτημα στον συσχετισμό δυνάμεων, αλλά ούτε και σύγχρονο πολιτικό λόγο. Ακόμη και ο κ. Τσίπρας το αντιλήφθηκε, προσπαθώντας ανεπιτυχώς να πείσει, έστω και στα «μουλωχτά», με την συμμετοχή του ως παρατηρητής σε συναντήσεις του ΕΣΚ, ότι είναι πλέον «κεντροαριστερός».
Δεν φοβάστε μήπως η στροφή στο Κέντρο αφήσει ακάλυπτη την δεξιά πτέρυγά σας;
«Η Νέα Δημοκρατία είναι κεντροδεξιό κόμμα και στους κόλπους της συμπεριλαμβάνει όλο το φάσμα, από τη δημοκρατική Δεξιά μέχρι την μη κομμουνιστική Αριστερά. Συνεπώς, εκφράζει και όλους τους αποκαλούμενους «συντηρητικούς» πολίτες, οι οποίοι δεν είναι ακραίοι».
Τελικά η Ν.Δ.τι πρεσβεύει σήμερα; Δεν είναι η ώρα να μιλήσετε πιο πολιτικά και να δώσετε το ιδεολογικό σας στίγμα με βάση τα νέα δεδομένα και τις αλλαγές που έχουν συντελεστεί σε παγκόσμιο και πανευρωπαϊκό επίπεδο;
«Η Νέα Δημοκρατία οφείλει να αποδείξει ότι νοιάζεται πραγματικά για την Ελλάδα της παραγωγής και της εργασίας και τον πολίτη που ασφυκτιά υπό το βάρος των φόρων που του επιβλήθηκαν τα τελευταία χρόνια. Και οφείλει να αποδείξει επίσης ότι διαθέτει τεκμηριωμένο πρόγραμμα, ώστε με σύμμαχο ένα μικρότερο αλλά καλύτερο Κράτος και μέσα σε συνθήκες δημόσιας ασφάλειας και εθνικής αξιοπρέπειας, η χώρα να επιστρέψει στην ανάπτυξη».
Ο Νίκος Δένδιας πώς βλέπει τον εαυτό του στη Ν.Δ.υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη;
«O κ. Μητσοτάκης με τιμά με την εμπιστοσύνη του, αναθέτοντάς μου τη θέση του πρώτου κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, και εγώ από την πλευρά μου θα κάνω ό,τι μπορώ, ώστε σύντομα η Νέα Δημοκρατία υπό την ηγεσία του, να βγάλει οριστικά τη χώρα από την κρίση».

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»