Ο Πάπας φέρνει κοντά τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τον Αρχιεπίσκοπο
Ο Πάπας φέρνει κοντά τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τον Αρχιεπίσκοπο
Προσπάθεια να ξεπεραστεί το μεταξύ τους «ψυχρό κλίμα» - Η διεκδίκηση της πρωτοβουλίας για την επίσκεψη του
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: πριν 52'
Από παλαιότερη συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου (Δεξιά) με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κ. Ιερώνυμο στο Φανάρι (ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΣΑΚΙΔΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ)
Προσπάθεια να ξεπεράσουν το «εμφυλιακό» κλίμα που επικρατεί στις μεταξύ τους σχέσεις θα καταβάλουν ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαίος και ο Αρχιεπίσκοπος κ.Ιερώνυμος στην Μυτιλήνη όπου συναντηθούν με αφορμή τα προβλήματα των προσφύγων και την επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στο νησί, το πρωί του Σαββάτου. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Πατριάρχης και ο Αρχιεπίσκοπος θα φτάσουν στην Μυτιλήνη την Παρασκευή και ήδη έχουν γίνει συζητήσεις για την πραγματοποίηση συνάντησής τους έστω και ολιγόλεπτης. Οι δύο Προκαθήμενοι θα συναντηθούν για πρώτη φορά το τελευταίο εξάμηνο και ενώ στις μεταξύ τους σχέσεις, το διάστημα αυτό, έχουν ξεσπάσει αναρίθμητες εντάσεις με αφορμή: το ζήτημα των λεγομένων Νέων Χωρών, δηλαδή των περιοχών της χώρας που απελευθερώθηκαν μετά το 1912 και πνευματικά υπάγονται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο το οποίο όμως παραχώρησε το 1928 επιτροπικώς την διοίκηση τους στην Εκκλησία της Ελλάδος. Την λειτουργία του Γραφείου του Φαναρίου στην Αθήνα και την στάση του επικεφαλής του Μητροπολίτη Ανδριανουπόλεως κ. Αμφιλοχίου.
Ενδεικτικό της αντίληψης που κυριαρχεί είναι ότι, ακόμη και με αφορμή την επίσκεψη του Πάπα, στα ανακοινωθέντα των δύο Εκκλησιών, Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και Οικουμενικού Πατριαρχείου, εμφανίζουν η κάθε μία από την πλευρά της να διεκδικούν για τον εαυτό τους την πρωτοβουλία για την πρόσκληση προς τον Ποντίφικα. «Η Αυτού Παναγιότης επικοινώνησε δι εκπροσώπου Αυτού μετά της Αυτού Αγιότητος του Πάπα Φραγκίσκου του κατά μήνα Φεβρουάριον, την δε 30ην Μαρτίου απηύθυνε προς Αυτόν σχετικόν Γράμμα» δηλώνει η Ιερά Σύνοδος της Οικουμενικού Πατριαρχείου. Λίγες ώρες νωρίτερα η Εκκλησία της Ελλάδος αφού δημοσιοποιούσε την έλευση του Πάπα στο νησί της Λέσβου μετά από επιστολές του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου με την οποίες ενημέρωνε όλες
τις χριστιανικές κοινότητες της Ευρώπης για το προσφυγικό σε ανακοίνωσή της δήλωνε: «Παράλληλα η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αποφάσισε, ιδιαίτερα σε μία περίοδο που δίδεται η εικόνα ότι η ενότητα των
Ορθοδόξων Εκκλησιών δοκιμάζεται, να απευθύνει πρόσκληση στον Παναγιότατο Οικουμενικό Πατριάρχη, ώστε αυτός να τιμήσει με την παρουσία του το νησί της Λέσβου την ημέρα επίσκεψης του Πάπα Φραγκίσκου». Πάντως το θέμα έδειξε να ξεκαθαρίζει από το ανακοινωθέν της Αγίας Εδρας η οποία δηλώνει ότι ο Πάπας Φραγκίσκος επισκέπτεται το νησί της Λέσβου μετά από πρόσκληση του Οικουμενικού Πατριάρχη και του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες ακόμη και στην επίσκεψη του Πάπα επί ελληνικού εδάφους καίριο ρόλο έπαιξε ο επικεφαλής του Γραφείου του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αθήνα, Μητροπολίτης Ανδριανουπόλεως κ. Αμφιλόχιος ο οποίος είχε όλες τις συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση και φαίνεται ότι είχε εξεταστεί ακόμη και το ενδεχόμενο ο Ποντίφικας να επισκεφθεί ένα νησί του Αιγαίου όπως η Κως ή η Λέρος ή η Λέσβος. Η Κως και η Λέρος υπάγονται απευθείας στην δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου ενώ η Λέσβος αποτελεί έδαφος των λεγομένων Νέων Χωρών. Ολες τις συνομιλίες με την Αγία Εδρα ανέλαβε ο Μητροπολίτης Γαλλίας κ. Εμμανουήλ. Και τελικά επελέγη η Λέσβος επειδή δέχεται τους περισσότερους πρόσφυγες. Η Εκκλησία της Ελλάδος στήριξε την προσπάθεια της κυβέρνησης και ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας κ. Γαβριήλ ήταν ο κληρικός από την πλευρά της Εκκλησίας της Ελλάδος ανέλαβε τον χειρισμό του θέματος προκειμένου να γίνει η επίσκεψη στην Μυτιλήνη και να συναντηθούν και οι τρεις Προκαθήμενοι. Μέσα σ΄αυτό το πλαίσιο οι δύο Προκαθήμενοι θα συναντηθούν στην Μυτιλήνη και θα προσπαθήσουν να «λιώσουν τον πάγο» που υπάρχει στις σχέσεις τους. Και θα είναι η πρώτη τους κοινή εμφάνιση μετά τη διαθρησκειακή συνάντηση που πραγματοποίησε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών για την Μέση Ανατολή στην Αθήνα τον περασμένο Οκτώβριο. Στο διάστημα αυτό οι δύο πλευρές έχουν ανταλλάξει σκληρές επιστολές και ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος δεν παραβρέθηκε στην Σύναξη των Ορθοδόξων Προκαθημένων που συγκλήθηκε στην Γενεύη με στόχο την προετοιμασία της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της πρώτης μετά το Σχίσμα των Εκκλησιών και ενώ συμμετείχε ο «σκληρότερος αντίπαλος» του Οικουμενικού Πατριάρχη.
Comments