ΘΕΜΑΤΑ / ΕΠΙΣΚΌΠΗΣΗ ΤΎΠΟΥ ΕΠΙΣΚΌΠΗΣΗ ΤΎΠΟΥ «Στροφή στην Ελλάδα;»


Επισκόπηση τύπου

«Στροφή στην Ελλάδα;»

H οικονομική εφημερίδα του Ντίσελντορφ Handelsblatt φιλοξενεί πολυσέλιδο αφιέρωμα για την πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ δανειστών και ελληνικής κυβέρνησης έχοντας αποκλειστικές πληροφορίες για πιθανά σχέδια.
Το πρωτοσέλιδο άρθρο της Handelsblatt έχει τίτλο «Στροφή στην Ελλάδα;» και στον υπότιτλο σημειώνεται: «Καλά νέα από την χώρα, η οποία ταλανίζεται από την κρίση: το προηγούμενο χρόνο η οικονομία συρρικνώθηκε ελάχιστα. Παρόλα αυτά οι δανειστές στις Βρυξέλλες και την Ουάσινγκτον προβληματίζονται. Ο πρωθυπουργός Τσίπρας θα πρέπει να εφαρμόσει και νέες μεταρρυθμίσεις».
Η εφημερίδα αναφέρεται στις διαφορές μεταξύ των δανειστών, οι οποίες όπως επισημαίνει «δεν είναι καινούργιες αλλά έχουν σαφώς ενταθεί» και γράφει πως «ο Γιούνκερ (σ.σ. ο Πρόεδρος της Κομισιόν) είναι πολύ δυσαρεστημένος με το ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον». Ωστόσο στις εσωτερικές σελίδες της η Handelblatt, αναφέρεται σε αποκλειστικές της πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες: «Στην Ουάσινγκτον αναζητείται τώρα μια διέξοδος. Η λύση θα μπορούσε να είναι, σύμφωνα με πληροφορίες της Handelsblatt από το περιβάλλον των δανειστών, ένα είδος μεταρρυθμιστικού προγράμματος που θα ‘προκαταβάλλεται'.
Το ΔΝΤ θα υιοθετούσε τις προβλέψεις των Ευρωπαίων. Παράλληλα όμως ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ θα επέβαλαν και νέα μέτρα. Τα μέτρα αυτά θα έπρεπε βεβαίως να εγκριθούν από την ελληνική κυβέρνηση και το κοινοβούλιο, θα άρχιζαν ωστόσο να ισχύουν μόνο εάν η Αθήνα δεν ‘έπιανε' τους στόχους. Αυτό θα ήταν για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, πιο εύκολο να το εφαρμόσει, διότι θα μπορούσε να επιχειρηματολογήσει λέγοντας ότι τα μέτρα δεν θα εφαρμοστούν εάν η Αθήνα επιτύχει τους στόχους της. Παράλληλα εάν το ΔΝΤ διασφαλιζόταν, οι ευρωπαϊκές προβλέψεις θα αποδεικνύονταν πολύ αισιόδοξες. Και η Ελλάδα θα μπορούσε έτσι να βοηθηθεί».
Περί ελάφρυνσης του χρέους
«Η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να αποδεσμευτεί από τα χρέη της στηριζόμενη μόνο στις δικές της δυνάμεις
«Η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να αποδεσμευτεί από τα χρέη της στηριζόμενη μόνο στις δικές της δυνάμεις
Τέλος, η εφημερίδα αναφέρεται και στην ελάφρυνση του χρέους σημειώνοντας: «Εν τω μεταξύ αρχίζει να διαφαίνεται πως θα μπορούσε να είναι μια πιθανή ελάφρυνση του χρέους για την Αθήνα. Η ΕΕ, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ κάνουν διάφορους υπολογισμούς σύμφωνα με πληροφορίες της Handelsblatt από το περιβάλλον των δανειστών. Η Ευρωζώνη είναι και πάλι έτοιμη να προβεί σε υποχωρήσεις, ωστόσο περιορισμένες σύμφωνα με ευρωπαίους διπλωμάτες». Αυτές θα μπορούσαν να είναι η παράταση της ωρίμανσης των δανείων κατά 10 με 20 χρόνια καθώς και η σταθεροποίηση των επιτοκίων.
Τέλος, «Μισή αποστολή στο Αιγαίο» είναι ο τίτλος της Tageszeitung που αναφέρεται στην αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο σημειώνοντας πως η Τουρκία δεν εγγυάται ακόμα την ελεύθερη πλεύση των πλοίων της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Η εφημερίδα σημειώνει πως η επιχείρηση ξεκίνησε στις αρχές Μαρτίου ανεξάρτητα από την συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας με στόχο να δυσκολέψει το έργο των διακινητών. Η Tageszeitung σημειώνει πως είναι ασαφές εάν η επιχείρηση θα επιτύχει ωστόσο η προσέλευση των μεταναστών μειώνεται γενικότερα ακόμα και στα νησιά που δεν υπάρχει επιτήρηση του ΝΑΤΟ.
Μαρία Ρηγούτσου

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»