Πούτιν: Πίσω από τα Panama Papers οι ΗΠΑ

Πούτιν: Πίσω από τα Panama Papers οι ΗΠΑ

AFP, REUTERS
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συνομιλεί με εκπροσώπους μέσων ενημέρωσης μετά την ολοκλήρωση της μαραθώνιας τηλεοπτικής του συνέντευξης, στη διάρκεια της οποίας έδωσε απαντήσεις σε ερωτήματα πολιτών.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:Panama Papers
Αισιόδοξος για τις προοπτικές ανάκαμψης της ρωσικής οικονομίας και συμφιλιωτικός έναντι των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους, εμφανίστηκε ο Βλαντιμίρ Πούτιν σε μαραθώνια τηλεοπτική του εμφάνιση, στη διάρκεια της οποίας απάντησε σε ερωτήματα πολιτών από διάφορες περιοχές της χώρας του.

Ο Ρώσος πρόεδρος χαρακτήρισε «πρόκληση» τις αποκαλύψεις των Panama Papers για υπεράκτιους λογαριασμούς του στενού του φίλου και διάσημου μουσικού, Σεργκέι Ρολντούγκιν. Παρότι αναγνώρισε ότι τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν ήταν «ακριβή», ο Βλαντιμίρ Πούτιν υπερασπίστηκε τον Ρολντούγκιν, υποστηρίζοντας ότι ξόδεψε όλη την περιουσία του αγοράζοντας πανάκριβα μουσικά όργανα και κατηγόρησε ισχυρούς κύκλους της Δύσης ότι προσπαθούν να θολώσουν τα νερά με αόριστες και αστήρικτες κατηγορίες, ώστε να πλήξουν τον ίδιο και το κόμμα του, εν όψει των βουλευτικών εκλογών του προσεχούς Σεπτεμβρίου. Επιπλέον, άφησε να εννοηθεί ότι πίσω από τη διαρροή των Panama Papers βρίσκονται Αμερικανοί αξιωματούχοι, υποστηρίζοντας ότι η γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung, στα χέρια της οποίας περιέπεσαν τα σχετικά έγγραφα, εξαρτάται οικονομικά από την αμερικανική επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs.

Στη διάρκεια των ερωταπαντήσεων, που κράτησαν τρεις ώρες και 40 λεπτά, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι επιθυμεί σχέσεις συνεργασίας με τη Δύση και ιδιαίτερα με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Μάλιστα, έπλεξε το εγκώμιο του Αμερικανού ομολόγου του, Μπαράκ Ομπάμα, χαρακτηρίζοντάς τον «ηγέτη με ισχυρή θέληση», με αφορμή τη «θαρραλέα» αυτοκριτική του για τη διαχείριση της κρίσης στη Λιβύη. Τόνισε, όμως, ότι η Ουάσιγκτον «πρέπει να μάθει να σέβεται τα ρωσικά συμφέροντα και να αντιμετωπίζει τη Ρωσία σε ισότιμη βάση», για να προσθέσει: «Οι ΗΠΑ δεν πρέπει να μιλούν τη γλώσσα της ισχύος, της επιβολής και των ιμπεριαλιστικών φιλοδοξιών, αλλά να ενεργούν με σεβασμό απέναντι σε όλους τους εταίρους τους».

Αρκετές ερωτήσεις πολιτών αφορούσαν τις προβληματικές σχέσεις της Μόσχας με το Κίεβο και την Αγκυρα. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν κράτησε χαμηλούς τόνους, εκτιμώντας ότι δεν θα υπάρξει αναζωπύρωση του πολέμου στην ανατολική Ουκρανία, ενώ χαρακτήρισε «φίλη χώρα» την Τουρκία, παρά τα προβλήματα με την κυβέρνηση της Αγκυρας. Σε ερώτηση ακροάτριάς του ποιον θα έσωζε, τον Ουκρανό πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο ή τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν, αν κινδύνευαν και οι δύο να πνιγούν, ο Ρώσος ηγέτης απάντησε: «Φοβάμαι ότι δεν μπορείς να σώσεις κάποιον, αν έχει αποφασίσει ο ίδιος να πνιγεί».

Εξελίξεις στην Ουκρανία

Πάντως, ο Ρώσος ηγέτης εξέφρασε την ελπίδα να αποδειχθεί «πιο πραγματιστική» η νέα κυβέρνηση που μόλις χθες ανέλαβε καθήκοντα στην Ουκρανία, με τον Βολοντίμιρ Γκρόισμαν να αναλαμβάνει την πρωθυπουργία στη θέση του επιθετικά αντι-Ρώσου Αρσένι Γιατσένιουκ. Σε μια χειρονομία καλής θέλησης, ο Βλαντιμίρ Πούτιν εμφανίστηκε ανοιχτός στο ενδεχόμενο να αυξηθούν οι διεθνείς παρατηρητές στην ανατολική Ουκρανία, ακόμη και να είναι ένοπλοι.

Οσο για το συριακό πρόβλημα, ο Ρώσος ηγέτης τόνισε την ανάγκη επιτάχυνσης της διαδικασίας ειρήνευσης και εξέφρασε την υποστήριξή του προς τους Κούρδους, χαρακτηρίζοντάς τους πολύτιμη δύναμη στον αγώνα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Σε ό,τι αφορά τη ρωσική οικονομία, ο Βλαντιμίρ Πούτιν συμμερίστηκε τις ανησυχίες ακροατών του για τον καλπάζοντα πληθωρισμό και τις καθυστερήσεις πληρωμών, ενώ παραδέχθηκε ότι θα υπάρξει μικρή πτώση του ΑΕΠ, της τάξης του 0,3%, το 2016, έναντι πτώσης κατά 3,7% τον προηγούμενο χρόνο. Εξέφρασε όμως τη βεβαιότητα ότι θα υπάρξει ανάκαμψη το 2017, της τάξης του 1,4%.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc