Συγκρατημένη αισιοδοξία για τις διαπραγματεύσεις

Πολιτική

Συγκρατημένη αισιοδοξία για τις διαπραγματεύσεις

Για σημαντική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, οι οποίες θα οδηγήσουν σε ένα βιώσιμο χρέος στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος κάνουν λόγο σε κοινή τους δήλωση οι θεσμοί.
Την θέση του προέδρου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σύμφωνα με την οποία τα προληπτικά μέτρα που ζητούνται από την Ελλάδα δεν είναι απαραίτητα, υπενθύμισε σήμερα η εκπρόσωπος της Κομισιόν, επισημαίνοντας ότι η Επιτροπή είναι διατεθειμένη να τα συζητήσει εάν τα θέλουν άλλοι (το ΔΝΤ), αλλά αυτό θα πρέπει να γίνει με τρόπο που δεν θα εμποδίσει την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
Όπως ανέφερε η Μίνα Αντρέεβα, οι εκπρόσωποι των θεσμών επέστρεψαν από την Αθήνα στις έδρες τους, ενώ οι συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές έχουν προχωρήσει καλά πάνω σε ένα πακέτο πολιτικής συμφωνίας, που θα επιτρέπει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του χρέους. Η εργασία θα συνεχιστεί προκειμένου να υπάρξει μια συμφωνία που θα κινείται στο πνεύμα των αποφάσεων των Ευρωπαίων ηγετών του Ιουλίου 2015.
Περί προληπτικού πακέτου μέτρων
H Κομισιόν είναι διατεθειμένη να συζητήσει μέτρα του ΔΝΤ
H Κομισιόν είναι διατεθειμένη να συζητήσει μέτρα του ΔΝΤ
Ερωτηθείσα, σχετικά με το προληπτικό πακέτο μέτρων των 3,6 δισ. ευρώ, η εκπρόσωπος υπενθύμισε πρόσφατη συνέντευξη του κ. Γιούνκερ, ο οποίος είχε πει ότι τα αρχικά μέτρα (5,4 δισ. ευρώ) επαρκούν για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του 2018, εκτίμηση που, όπως είπε, επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία για το 2015 που δημοσιοποίησε η Εurostat στις 21 Απριλίου. Πρόσθεσε ότι εάν άλλοι πιστεύουν ότι χρειάζονται προληπτικά μέτρα, αυτά θα μπορούσαν να αξιολογηθούν σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση και πως η Επιτροπή συνεργάζεται με όλες τις πλευρές για την εξεύρεση ενός μηχανισμού για τα προληπτικά μέτρα, o οποίος όμως δεν θα πρέπει να αποτελεί εμπόδιο στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
Στη βελγική πρωτεύουσα επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία για ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης μέσα στις αμέσως επόμενες μέρες, ώστε να συνεδριάσει στη συνέχεια το Εurogroup για να επικυρώσει τις αποφάσεις και σε πολιτικό επίπεδο και ταυτόχρονα να ξεκινήσει η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους.
Υπενθυμίζεται ότι χθες στο Παρίσι ο πρόεδρος του Εurogroup, Γερούν Ντέϊσελμπλουμ δήλωσε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συνεδριάσουν για την Ελλάδα είτε την επόμενη είτε τη μεθεπόμενη εβδομάδα, αφού προηγουμένως ολοκληρωθεί η εργασία σε τεχνικό επίπεδο.
Νίκος Μπέλλος, Βρυξέλλες

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»