Αισθητές αυξήσεις για τους δημόσιους υπαλλήλους

Αισθητές αυξήσεις για τους δημόσιους υπαλλήλους

Με συνολικές μισθολογικές αυξήσεις ύψους 4,75% για το τρέχον και το επόμενο έτος ολοκληρώθηκαν οι διήμερες διαπραγματεύσεις μεταξύ εργοδοτών και συνδικάτων στο Πότσνταμ, με τις δύο πλευρές να δηλώνουν ικανοποιημένες.
Με αισθητές μισθολογικές αυξήσεις για τους άνω των δύο εκατομμυρίων δημόσιους και δημοτικούς υπαλλήλους στη Γερμανία, που θα φθάσουν κλιμακωτά φέτος και του χρόνου το 4,75%, ολοκληρώθηκαν χθες το βράδυ οι διήμερες εντατικές διαβουλεύσεις μεταξύ εκπροσώπων των εργαζομένων και των εργοδοτών.
Το αρχικό αίτημα των συνδικαλιστικών οργανώσεων αφορούσε μισθολογικές αυξήσεις ύψους 6% για έναν χρόνο. Οι εκπρόσωποι των εργοδοτών σε ομοσπονδιακό αλλά και σε επίπεδο δήμων είχαν προσφέρει αυξήσεις 3% για διάστημα δύο ετών. Εν τέλει οι δύο πλευρές κατόρθωσαν να βρουν φόρμουλα συνεννόησης ολοκληρώνοντας τις διαπραγματεύσεις τους το βράδυ της Παρασκευής στο Πότσνταμ. Ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ δήλωσε ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα. Όπως επισήμανε, «πετύχαμε έναν δίκαιο και αποδεκτό και για τις δύο πλευρές συμβιβασμό».
Απομακρύνθηκε το φάσμα των απεργιών
Ο συμβιβασμός για τις αυξήσεις στον δημόσιο τομέα βάζει τέλος στις απεργιακές κινητοποιήσεις
Ο συμβιβασμός για τις αυξήσεις στον δημόσιο τομέα βάζει τέλος στις απεργιακές κινητοποιήσεις
Το αίσιο τέλος των διαπραγματεύσεων για τις αμοιβές στον δημόσιο τομέα οδήγησε έτσι σε αισθητές αυξήσεις υπέρ των εργαζομένων, απομακρύνοντας ταυτόχρονα το απειλητικό φάσμα των απεργιών. Τα συνδικάτα είχαν καταστήσει σαφείς τις διαθέσεις τους, πραγματοποιώντας τις δύο εβδομάδες που πέρασαν προειδοποιητικές απεργίες στις αερομεταφορές, σε παιδικούς σταθμούς, δημόσιες συγκοινωνίες, δημοτικές αρχές και σε υπηρεσίες αποκομιδής απορριμμάτων. Σαφής υπήρξε και η προειδοποίηση των συνδικάτων ότι σε περίπτωση αδιεξόδου στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, οι απεργιακές κινητοποιήσεις θα συνεχίζονταν.
Ο επικεφαλής του συνδικάτου εργαζομένων Verdi Φρανκ Μπσίρσκε εξέφρασε την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα, κάνοντας λόγο για «αισθητές βελτιώσεις του πραγματικού εισοδήματος», ενώ δήλωσε ανακουφισμένος για το γεγονός ότι, όπως είπε, το αίτημα των δήμων για γενικευμένες περικοπές στις επικουρικές συντάξεις δεν «πέρασε». Όπως τόνισε ο ίδιος, «αυτό είναι ένα καλό μήνυμα ώστε να καταστεί πιο ελκυστικός ο δημόσιος εργασιακός τομέας».
Η συμφωνία προβλέπει πάντως πρόσθετες εισφορές για συνταξιοδοτικά ταμεία που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσχέρειες, οι οποίες θα καταβάλλονται κατά το ήμισυ από εργαζόμενους και εργοδότες. Ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών εκτίμησε το κόστος σε 700 εκατομμύρια ευρώ για τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό. Οι δε δαπάνες για τους δήμους εκτιμώνται από τον πρόεδρο του Δημοτικού Εργοδοτικού Συνδέσμου (VKA) Τόμας Μπόλε σε έξι δις ευρώ για διάστημα 24 μηνών.
Dpa, Άρης Καλτιριμτζής

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc